Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се поддържат чешмите във Видин

5
Снимка: Радио ВИДИН

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани. 

В града броят на чешмите не е голям. В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е приятно, особено като се има предвид, че най-често пият деца от тях. 

В града, след ремонта на централната пешеходна зона, направиха нови чешмички, които не текат постоянно и се пускат от желаещите да пият. 

В парк "Рова" също има няколко чешмички. Пред Стамбол капия има една. Преди години те бяха две, но след ремонт, остана една, която в момента не работи. Не са пуснати и тези до Съдебната палата, в парк "Владикина бахча" и в парк "Рова".

Не са много чешмичките, но не се и поддържат както трябва. Да не говорим, че някои недобросъвестни стопани на кучета разрешават на любимците си да пият вода от чешмичките. 

Хигиената на тези съоръжения е задължителна, коментират видинчани: 

"Трябва да се изчисти хубаво този налеп, не е хубаво, да се вдигне водата нагоре... Струята е много ниска, самата вода е хубава, прясна е, пием вода на новата чешма на пазара, искаме да са по-чисти чешмите, иначе водата е студена и хубава... Пием постоянно от чешмите, може да е по-чисто, защото е мухлясало... Пием често вода, но хигиената е, най-малкото да се почисти и хората също да не хвърлят боклуци... Искаме да е по-чисто!" 

Поддръжката на чешмите се осъществява от Община Видин, на която изпратихме следните въпроси:
1. Как се почистват чешмите в града?
2. Как се поддържа хигиената и чистотата, колко пъти седмично се почистват?
3. Кога ще заработят чешмите пред Съдебната палата, до Стамбол капия и в парк Владикина бахча?
4. Защо не работи фонтанът с момченцето пред Стамбол капия?

Отговорите от община Видин са:
1. Чешмите се почистват от строителната бригада към Община Видин. До 2 дни ще бъдат почистени всичките. 
2. На около две седмици се почистват. Става ръчно с телени четки и специални препарати за варовик и плесен.
3. Чешмата пред Съдебната палата ще заработи до 2 дни, тази до Стамбол капия - до края на седмицата, а "Владикина бахча" - до 15-20 дни, тъй като там има сериозен проблем с отпадните води и се ремонтира.
4. След отстраняване на проблем фонтанът с момченцето ще заработи тази вечер.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00