Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска писателка открива „Лято в библиотеката“ във Враца

| обновено на 19.06.24 в 10:08

Детската писателка Мария Йонова ще даде официален старт на програмата „Лято в библиотеката” 2024 днес, 19 юни, от 10:30 ч., в парка зад паметника на Христо Ботев във Враца. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, съобщават от културния институт.
Мария Йонова ще представи детската книга „Виола и Укулеле бързат за влака“ (изд. „Мармот“), която е и втората от поредицата „Истории от Слънчевата улица“. Тя ще запознае малките гости с мишлето Укулеле и зайчето Виола, които се отправят към вълнуващо пътуване. Героите в този пъстър свят, илюстриран от Марта Андреева, са много различни и в същото време между тях има разбирателство, умеят да си прощават, готови са да си помагат и творят заедно щастието си. Книгата е подходящ за деца между 3 и 7 години.
Мария Йонова израства в библиотеката, където майка ѝ работи. Оттогава да бъде сред книги, е най-естествената форма на съществуване за Мария, а да създава вълшебства върху страници, с времето се превръща в нейна мечта. Вдъхновението си черпи от своите две прекрасни деца. Затова поредицата „Истории от  Слънчевата улица“ категорично не е написана в тишина, а сред смях и веселие. Точно както ѝ подхожда.
Програмата на лято в библиотеката включва занимания за деца от вторник до петък, включително.

От 25 юни, всеки вторник до 20 август, от 11:00 ч., в Детски отдел на библиотеката, ще се провежда клуб по програмиране за деца. Заниманията включват работа с малки цветни роботчета Dash & Dot Robots, които ще помогнат на участниците да се впуснат в света на забавното кодиране. Подходящо е за деца от 7 до 10 години.

Всяка сряда, от 19 юни до 28 август, е запазена за четене на приказки на открито за най-малките приятели на книгите. Лятната ни читалня и тази година ще посреща деца и родители в парка зад паметника на Христо Ботев. Началният час е 10:30 ч. Всеки път ще пристига и пътуващата библиотека - електрическия библиобус, пълен с книги за най-малките читатели. 
От 27 юни до 25 юли, от 11:00 ч. ще се организира за първи път в библиотеката работилница „Творческо четене на български и английски език”. Тя е насочена към децата над 5 години и ще премине като забавно четене на приказки, запознаване с българската и английската азбука и време за творчество. 
Четвъртъците са посветени също и на тийнейджърите и една от последните моди сред тях - препоръчването на книги с помощта на новите технологии и инструментите на социалните мрежи. Вдъхновени от новите тенденции стартираме предизвикателството #КниженИнфлуенсър - да покажем, че четенето е модерно. Инициативата започва на 4 юли от 13:30 ч. и ще се проведе още два пъти - на 18 юли и 8 август. Планирани са срещи с ментори, сред които книжни блогъри и букстаграмъри.
В петък оставяме време за майсторите на ръчното творчество в Детски отдел, където от 28 юни до 23 август, дори най-малките могат да се окажат сръчни изобретатели на картички, книгоразделители, както и всичко, което може да се направи от хартия. Ателието „Приказни игри” се осъществява със съдействието на Български център за дизайн - Враца.
В рамките на инициативата „Лято в библиотеката“ 2024, всяко дете може да отправи своето видеопослание към нас, като честити рождения ден на Регионална библиотеката „Христо Ботев“ - Враца, която тази година навършва 70 години! В кратките клипове, децата могат да споменат и няколко причини защо обичат библиотеката. Видеата могат да се изпращат като лично съобщение в социалните ни мрежи - Фейсбук и Инстаграм. В края на лятото, видеата ще бъдат обединени в общ клип, който ще бъде разпространен в нашите информационни канали по случай рождения ден на библиотеката. 
През лятото библиотеката ще се включи и в съвместна дейност с общински културен център „Музейко” - град София. Планирана е изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема”, която ще гостува във Враца на 19 и 20 юли. Екипът на „Музейко“ ще представи разнообразни образователни формати, съпътстващи изложбата, в които децата ще развият умения, като наблюдателност, креативност, критично мислене, емпатия към живата и неживата природа. Част от планираните срещи са с деца, настанени в центрове за настаняване от семеен тип.
През цялото лято в Детски отдел и Тийн зала на библиотеката ще бъдат обособени кътове за настолни игри и рисуване.
Всички инициативи са безплатни и са с предварително записване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Раковишкият манастир отбеляза своя храмов празник

На 23 юни, когато православната църква чества Педесетница, Раковишката света обител "Св. Троица" отбеляза своя храмов празник. Днес, в 7:30 часа, в храма на манастира, Негово високопреосвещенство видинският митрополит Даниил, съвместно с монахините и архиерейският наместник на кулска духовна околия отец Илия, беше отслужено Утринно Богослужение, а..

публикувано на 23.06.24 в 15:51

Жители на Громшин: Искаме кмет, който да се грижи за хората

Спокойно, без напрежение, преминават частичните избори за кмет в Громшин . До тях се стигна, след като общинската избирателна комисия прекрати правомощията на избрания през есента на миналата година кмет, тъй като не е излязъл от своя фирма. Въпреки, че е представил документ от НАП, че тя не е действаща, е нарушил разпоредбите. За това днес жителите на..

публикувано на 23.06.24 в 15:43

Литературният клуб в Мездра закрива творческия сезон на Еньовден

Закриването на творческия сезон на Литературен клуб "Христо Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра ще се състои на 24 юни, понеделник. Инициативата е под мотото „Магическият Еньовден” и ще се състои от 17:30 часа в библиотеката с традиционното за творците четене, посветено на хубавата народна традиция.  Входът е свободен. 

публикувано на 23.06.24 в 15:00

Летни занимания за деца провежда читалището в Горни Вадин

Летни занимания за деца предлага читалището в село Горни Вадин. То си партнира с пенсионерския клуб и кметството в селото, а мероприятия се провеждат всеки ден, обясни за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят към културната институция Мая Димитрова: "Това лято имаме доста дечица - едни тръгват, други идват, но колкото и да са, се стараем да ги обхванем..

публикувано на 23.06.24 в 14:30

Без нарушения протичат частичните местни избори във Видинско

Във видинското село Слана бара днес гласуват отново за кмет, след като Административен съд - Видин обяви за недействителен проведения там избор. Денят протича спокойно, информират от Областната избирателна комисия. Към 11:00 часа гласувалите са 162-ма от общо 345. Нормално протичат и частичните избори за кмет на кметство Подгоре , каза за..

публикувано на 23.06.24 в 12:38

Спокойно протичат изборите в Борован

33 на сто е избирателната активност в община Борован, където се провеждат частични местни избори за общински съветници. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия и уточниха, че изборният ден протича спокойно. В Борован хората определят новия общински съвет, след като Върховният административен съд отмени резултатите от вота за местен парламент..

публикувано на 23.06.24 в 11:53

Част от Враца е без ток

Авария в електропреносната мрежа остави центъра на Враца без ток рано тази сутрин. От електроразпределителното дружество очакват захранването да бъде възстановено по обед. Най-вероятно причина за аварията е натоварването на мрежата в горещините.

публикувано на 23.06.24 в 11:26