Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска писателка открива „Лято в библиотеката“ във Враца

| обновено на 19.06.24 в 10:08

Детската писателка Мария Йонова ще даде официален старт на програмата „Лято в библиотеката” 2024 днес, 19 юни, от 10:30 ч., в парка зад паметника на Христо Ботев във Враца. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, съобщават от културния институт.
Мария Йонова ще представи детската книга „Виола и Укулеле бързат за влака“ (изд. „Мармот“), която е и втората от поредицата „Истории от Слънчевата улица“. Тя ще запознае малките гости с мишлето Укулеле и зайчето Виола, които се отправят към вълнуващо пътуване. Героите в този пъстър свят, илюстриран от Марта Андреева, са много различни и в същото време между тях има разбирателство, умеят да си прощават, готови са да си помагат и творят заедно щастието си. Книгата е подходящ за деца между 3 и 7 години.
Мария Йонова израства в библиотеката, където майка ѝ работи. Оттогава да бъде сред книги, е най-естествената форма на съществуване за Мария, а да създава вълшебства върху страници, с времето се превръща в нейна мечта. Вдъхновението си черпи от своите две прекрасни деца. Затова поредицата „Истории от  Слънчевата улица“ категорично не е написана в тишина, а сред смях и веселие. Точно както ѝ подхожда.
Програмата на лято в библиотеката включва занимания за деца от вторник до петък, включително.

От 25 юни, всеки вторник до 20 август, от 11:00 ч., в Детски отдел на библиотеката, ще се провежда клуб по програмиране за деца. Заниманията включват работа с малки цветни роботчета Dash & Dot Robots, които ще помогнат на участниците да се впуснат в света на забавното кодиране. Подходящо е за деца от 7 до 10 години.

Всяка сряда, от 19 юни до 28 август, е запазена за четене на приказки на открито за най-малките приятели на книгите. Лятната ни читалня и тази година ще посреща деца и родители в парка зад паметника на Христо Ботев. Началният час е 10:30 ч. Всеки път ще пристига и пътуващата библиотека - електрическия библиобус, пълен с книги за най-малките читатели. 
От 27 юни до 25 юли, от 11:00 ч. ще се организира за първи път в библиотеката работилница „Творческо четене на български и английски език”. Тя е насочена към децата над 5 години и ще премине като забавно четене на приказки, запознаване с българската и английската азбука и време за творчество. 
Четвъртъците са посветени също и на тийнейджърите и една от последните моди сред тях - препоръчването на книги с помощта на новите технологии и инструментите на социалните мрежи. Вдъхновени от новите тенденции стартираме предизвикателството #КниженИнфлуенсър - да покажем, че четенето е модерно. Инициативата започва на 4 юли от 13:30 ч. и ще се проведе още два пъти - на 18 юли и 8 август. Планирани са срещи с ментори, сред които книжни блогъри и букстаграмъри.
В петък оставяме време за майсторите на ръчното творчество в Детски отдел, където от 28 юни до 23 август, дори най-малките могат да се окажат сръчни изобретатели на картички, книгоразделители, както и всичко, което може да се направи от хартия. Ателието „Приказни игри” се осъществява със съдействието на Български център за дизайн - Враца.
В рамките на инициативата „Лято в библиотеката“ 2024, всяко дете може да отправи своето видеопослание към нас, като честити рождения ден на Регионална библиотеката „Христо Ботев“ - Враца, която тази година навършва 70 години! В кратките клипове, децата могат да споменат и няколко причини защо обичат библиотеката. Видеата могат да се изпращат като лично съобщение в социалните ни мрежи - Фейсбук и Инстаграм. В края на лятото, видеата ще бъдат обединени в общ клип, който ще бъде разпространен в нашите информационни канали по случай рождения ден на библиотеката. 
През лятото библиотеката ще се включи и в съвместна дейност с общински културен център „Музейко” - град София. Планирана е изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема”, която ще гостува във Враца на 19 и 20 юли. Екипът на „Музейко“ ще представи разнообразни образователни формати, съпътстващи изложбата, в които децата ще развият умения, като наблюдателност, креативност, критично мислене, емпатия към живата и неживата природа. Част от планираните срещи са с деца, настанени в центрове за настаняване от семеен тип.
През цялото лято в Детски отдел и Тийн зала на библиотеката ще бъдат обособени кътове за настолни игри и рисуване.
Всички инициативи са безплатни и са с предварително записване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05