Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията по директни плащания- уравнение с много неизвестни


Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите:

"Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година липсваше зима, пролетта беше по-топла. След това започнаха дъждове и бури..." 

По-вискоките температури провокираха и по-ранното узряване, затова и жътвата тази година ще започне десетина дни по-рано от обичайното. Земеделците подготвят техниката, разчистват складовете за прибиране и съхранение на реколтата. Ако в следващите дни наред с високите температури се появят суховеи, дъждове и градушки, качеството на зърното ще се влоши, има опасност и от оронване на зърното и полягане на класовете- това ще затрудни жътвата, каза Жечко Андрейнски. По думите му пазарът на зърното и ниските цени на пшеницата и слънчогледа бяха тема номер едно месеци наред, заради това и неколкократно земеделците излизаха на улицата. Въпреки това в региона не се наблюдава драстично намаление на площите с пролетници:

"Това е проблем, който всеки решава както сметне за най-добре. Един от пътищата за решаване е възстановяване на поливното земеделие, тъй като царевицата е основна култура, в Стратегическия план и други планове се предвиждат сериозни вложения в изграждане на системи за напояване в цялата страна... Влагата е основен проблем при културите. Температурите са достатъчно високи, а отсъствието на дъждове създава редица трудности при отглеждането както на основните, така и на втори култури... Иначе пролетните култури са в добро състояние- пролетта беше дъждовна, с по-ниски температури и културите, които са засадени навреме, са в много добро състояние..." 

Според Андрейнски при всеки един етап на отглеждане на земеделските култури има трудности, а реализацията е един от важните проблеми, които трябва да реши всеки земеделец:

"Той трябва да намери най-правилният начин за реализиране на продукцията- не да я продава еднократно, а да я разсрочи във времето, да се търсят по-добри цени... това е приоритет на всеки един земеделски производител... Няма намаление на площите, царевицата и слънчогледът са едни от традиционните култури в нашия регион и няма как да бъдат загърбени или отхвърлени..."

Наред с подготовка на жътвата, земеделците са ангажирани с кампанията по директни плащания. До 30 юни е удължен срокът за подаване на заявления за подпомагане по директните плащания в Кампания 2024. Кампанията е съпътствана с неуредици и притеснения сред земеделците, проблем е и неработещата електронна система. Всяко забавяне в сроковете ще забави и плащанията, каза Жечко Андрейнски:

"Такова очертаване на заявленията за подпомагане досега не сме имали. Службите нямат бутон за приключване- едно заявление попълнено и оформено не може да бъде приключено, тъй като не разполагат със софтуер, който да разреши да приключат очертаването на дадения земеделски производител... В момента вървят редица законодателни промени от ЕС, в движение се променят изискванията за различните еко схеми, не достига навреме цялата информация до служителите в ОД Земеделие и до земеделските производители... Проблемите са много, защото много от промените са значителни и съществени, всеки трябва много добре да се запознае с тях и да внимава какво очертава, т.к. след това всички последствия ще останат за земеделския производители. Изискванията към отделните стандарти, еко схеми, новите моменти са много важни, а времето е много малко... По този начин всеки земеделски производител планира доходите си за следващата година... Вместо да се работи за намаляване на изискванията и облекчаване на административната тежест при очертаването на площите, в момента е в обратна посока. Това, че съществуват неясноти 20 дни преди крайния срок показва, че много мудно се работи с вкарването на новия софтуер, спазването на новите изисквания... Тази година ще бъде много тежка за всички земеделски производители- дали ще успеем да спазим сроковете, дали ще успеем да спазим изискванията и стандартите и дали ще получим това, което се предвижда по различните стандарти и еко схеми... Указанията към земеделските служби тепърва пристигат- това не е нормално. Най-важното е голяма мобилизация, за да успеем навреме и правилно да попълним заявленията и да ги подадем в срок..". 

Ритуален старт на жътвата във Видинско ще бъде даден на 20 юни във видинското село Рупци:

"Тази година е в района на с. Рупци, от 10 часа при Николай Найденов- член на Видинския съюз. Ритуалът ще е организиран, с участието на земеделски производители, земеделски служби, кметства... Идеята е да се превърне в празник... Пожелаваме си да е хубаво времето, важно е да се види, че когато хората решат да прибират своята реколта, вкарват много любов и желание да приберат качествена продукция и да получат хубав, качествен хляб..." 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39