Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията по директни плащания- уравнение с много неизвестни


Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите:

"Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година липсваше зима, пролетта беше по-топла. След това започнаха дъждове и бури..." 

По-вискоките температури провокираха и по-ранното узряване, затова и жътвата тази година ще започне десетина дни по-рано от обичайното. Земеделците подготвят техниката, разчистват складовете за прибиране и съхранение на реколтата. Ако в следващите дни наред с високите температури се появят суховеи, дъждове и градушки, качеството на зърното ще се влоши, има опасност и от оронване на зърното и полягане на класовете- това ще затрудни жътвата, каза Жечко Андрейнски. По думите му пазарът на зърното и ниските цени на пшеницата и слънчогледа бяха тема номер едно месеци наред, заради това и неколкократно земеделците излизаха на улицата. Въпреки това в региона не се наблюдава драстично намаление на площите с пролетници:

"Това е проблем, който всеки решава както сметне за най-добре. Един от пътищата за решаване е възстановяване на поливното земеделие, тъй като царевицата е основна култура, в Стратегическия план и други планове се предвиждат сериозни вложения в изграждане на системи за напояване в цялата страна... Влагата е основен проблем при културите. Температурите са достатъчно високи, а отсъствието на дъждове създава редица трудности при отглеждането както на основните, така и на втори култури... Иначе пролетните култури са в добро състояние- пролетта беше дъждовна, с по-ниски температури и културите, които са засадени навреме, са в много добро състояние..." 

Според Андрейнски при всеки един етап на отглеждане на земеделските култури има трудности, а реализацията е един от важните проблеми, които трябва да реши всеки земеделец:

"Той трябва да намери най-правилният начин за реализиране на продукцията- не да я продава еднократно, а да я разсрочи във времето, да се търсят по-добри цени... това е приоритет на всеки един земеделски производител... Няма намаление на площите, царевицата и слънчогледът са едни от традиционните култури в нашия регион и няма как да бъдат загърбени или отхвърлени..."

Наред с подготовка на жътвата, земеделците са ангажирани с кампанията по директни плащания. До 30 юни е удължен срокът за подаване на заявления за подпомагане по директните плащания в Кампания 2024. Кампанията е съпътствана с неуредици и притеснения сред земеделците, проблем е и неработещата електронна система. Всяко забавяне в сроковете ще забави и плащанията, каза Жечко Андрейнски:

"Такова очертаване на заявленията за подпомагане досега не сме имали. Службите нямат бутон за приключване- едно заявление попълнено и оформено не може да бъде приключено, тъй като не разполагат със софтуер, който да разреши да приключат очертаването на дадения земеделски производител... В момента вървят редица законодателни промени от ЕС, в движение се променят изискванията за различните еко схеми, не достига навреме цялата информация до служителите в ОД Земеделие и до земеделските производители... Проблемите са много, защото много от промените са значителни и съществени, всеки трябва много добре да се запознае с тях и да внимава какво очертава, т.к. след това всички последствия ще останат за земеделския производители. Изискванията към отделните стандарти, еко схеми, новите моменти са много важни, а времето е много малко... По този начин всеки земеделски производител планира доходите си за следващата година... Вместо да се работи за намаляване на изискванията и облекчаване на административната тежест при очертаването на площите, в момента е в обратна посока. Това, че съществуват неясноти 20 дни преди крайния срок показва, че много мудно се работи с вкарването на новия софтуер, спазването на новите изисквания... Тази година ще бъде много тежка за всички земеделски производители- дали ще успеем да спазим сроковете, дали ще успеем да спазим изискванията и стандартите и дали ще получим това, което се предвижда по различните стандарти и еко схеми... Указанията към земеделските служби тепърва пристигат- това не е нормално. Най-важното е голяма мобилизация, за да успеем навреме и правилно да попълним заявленията и да ги подадем в срок..". 

Ритуален старт на жътвата във Видинско ще бъде даден на 20 юни във видинското село Рупци:

"Тази година е в района на с. Рупци, от 10 часа при Николай Найденов- член на Видинския съюз. Ритуалът ще е организиран, с участието на земеделски производители, земеделски служби, кметства... Идеята е да се превърне в празник... Пожелаваме си да е хубаво времето, важно е да се види, че когато хората решат да прибират своята реколта, вкарват много любов и желание да приберат качествена продукция и да получат хубав, качествен хляб..." 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00