Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища. 

Заради горещините от вчера климатиците в Природоматематическата гимназия вече са пуснати. Създадена е организация часовете да се провеждат в климатизираните помещения, обясни директорът Ивайло Милушев:

"Наистина в момента пред нас има едно предизвикателство, свързано с необичайните и бих казал ранни горещини, като те бяха характерни за края на юни, след 20 юни. И затова сме малко затруднени, но все пак се опитваме да се справим със ситуацията, като от днес в стаите, в които има климатици, те са пуснати, разбира се при определени условия, не е безразборно, с отворени прозорци и врати. И ще направим разместване, така че да осигурим прохлада за всички ученици в дните, които остават до края на учебната година, а те са десетина-тринайсет учебни дни."

В Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радчиков" климатици няма, но за късмет на учители и ученици през последните дни часовете са намалени поради провеждащото се в момента национално външно оценяване, обясни директорът Боянка Никова

"В интерес на истината ние не хванахме много от тези горещи дни по простата причина, че имахме различни видове изпити и организацията на учебния ден беше малко по-различна, както и в днешния ден, защото съчетаваме национално външно оценяване с учебни часове и в тази връзка учебните часове са намалени и те ще приключат учебните занятие горе-долу по същото време, по което обикновено приключват, с 30 минути разлика плюс. За голямо съжаление нямаме много варианти, които да използваме, защото само една част от кабинетите са в по-сенчестата част на училището, но те са в много малък брой, така че не бихме могли абсолютно всички ученици да преместим. Нямаме климатици, за голямо съжаление. Не че не желаем да имаме климатици във всяка стая, но това е един голям разход. Другото, което е дори може би по-важно е, че дори да имаме възможност да слагаме климатици поетапно в стаите, електрическата инсталация не е предвидена за такива мощности."

Образователните институции са самостоятелни юридически лица и като второстепенен разпределител с бюджет сами оперират с финансовите си средства, разпределяйки ги според необходимостта. Това обясниха от своя страна от Община Видин, след като попитахме по каналния ред за мерките, които се предприемат за осигуряване на оптимална среда в учебните заведения. 

В капиталовите разходи за 2024 година са предвидени 8 хиляди лева за закупуване на климатици - 3 хиляди за ДГ "Славейче" и 5 хиляди - за ДГ "Зорница". Старите климатици, демонтирани от сградата на общинската администрация по проекта "Подобряване на енергийната ефективност", ще бъдат дарени на детските градини, детската ясла и детската млечна кухня, обясниха още от Общината.

В действащата нормативна база санитарно-хигиена норма за температурата в училищата и детските градини през топлите месеци не е отбелязана. Затова проверки не са извършвани, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Сигнали също няма. Ето защо попитахме ученици как се учи в горещините и какви лични мерки за разхлаждане взима всеки от тях. 

"Доста е горещо, това не е тайна за никой. Климатици нямаме, но пръскаме с пръскалки с вода, мокрим се, отваряме вратите и прозорците, става течение. Млади хора сме, не ни пречи толкова много... Има хора, които не издържат на толкова топло и е много гадно... Справяме се, мием си лицата, пием повече вода..."

Междувременно синоптиците зарадваха всички с прогноза за дъжд и малко по-ниски температури поне в близките дни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00