Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

Калин Манчев: Трудно е, но има смисъл - да създаваме условия за бъдеще в нашето село

4
Снимка: Калин Манчев Личен архив

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова няколко приятели от селото, с инициатор Калин Манчев, решават да ѝ вдъхнат нов живот и за няколко дни успяват да я ремонтират изцяло. Разговарям с Калин Манчев:

"Ако не бяхме взели решение да ремонтираме беседката, тя сама би взела решение да се срине...

Беседката е рожба на общностна инициатива от 2012 година. По онова време в нейното изграждане се включиха десетки дарители - кой с труд, кой с лични средства, най-често и с двете. Мнозина от тях вече свършиха своя земен път, но ние сме тук, живи, дейни, борим се с каквото можем. Участвали сме активно в нейния градеж. Вложили сме в нея душите си. Това не може да се изостави току-така. И няма...

Отново с няколко приятели и две-три деца, свършихме работата. Тежко беше, няма да се лъжем. Три дни живот ни отне. Кога до полунощ работихме, кога до 10 вечерта. Боли ме да си спомням даже, колко немощни бяха станали телата ни. 

За финансова подкрепа никой не е повдигал въпрос. Неудобно е да кажа, че почти всички разходи напуснаха банковата сметка на един дарител, който и да е той. Не е акцент. Делото е по-важно от името на дарителя. Един приятел доброволно подкрепи едно от разходните пера. Да е жив и здрав, за което. 

Аз съм щастлив и смея да мисля, че всеки друг пряк участник в ремонта изпитва същото. Телесните болки и преумората си отидоха от нас, а беседката ще остане цяла. Имаме още малко довършителни дейности, преди да я оставим на мира и да продължим към следващи проекти, но вижте... Този разговор губи плътност и съдържание, ако не се приближим, макар и с думи, до дълбоките основания на случващото се. Нека кажем следното: висим на ръба на дилема - да го има или не, нашето село; да го оставим да си отиде пред очите ни, оплаквайки го полуживо или да се борим, за да продължи да съществува.

Българското село, помни се, е векове назад изграждано, основно на доброволни начала, от нашите покойни предшественици. Какво ще завещаем ние на нашите потомци, зависи от нас, нашите съсредоточени усилия, бих казал, и от нашата залиняла способност да се солидаризираме около общи каузи.

Общностните инициативи са ключ, който може да промени посоката на историята. Без тях продължаваме все по-надолу да тичаме. Изключително важни са за всяко село и най-вече за умиращите селски общности. Важни са, защото ги е имало, за да ни има. И най-сетне, ценни са, защото вдъхват живот там, където той си отива...

Най-лесно е да загърбим селското си минало и да си гледаме живота по градовете. Да не се връщаме назад. Да се самоосъществяваме, да се забавляваме, да сме успешни. Модерно е да се каже. По-трудно е, макар и граждани, да се връщаме и да се борим. Трудно е, обаче има смисъл, и ние избрахме тъкмо това - да създаваме условия за бъдеще в нашето село. Да откъсваме дръзко малки късчета от селския безпорядък и да ги вдъхновяваме за нов живот. "

Изпитва болка от факта, че създаденото не се поддържа, а напротив - руши се. За радост, децата попиват положителния пример от Калин и неговите приятели и очакванията са, че те ще бъдат собствени инициатори на промяната. 


Повече може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25