Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Снимка: Радио ВИДИН

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно. Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв. Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без трудов договор, той губи осигурителни и трудови права. Лишава се от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство, а на по-късен етап може да се окаже, че не отговаря и на условията за отпускане на пенсия. Т.е. в най-тежките за него ситуации, когато няма да може да получава доходи от труд, той няма да може да разчита на никакви заместващи доходи поради липса на осигурителен принос в системата на социалното осигуряване.

"И тук трябва да обърнем внимание, че когато ни сезират за работа без трудов договор, Инспекцията по труда може да съдейства, ако установи работещия на неговото работно място. Ако той не е установен да полага труд, нарушението трудно може да бъде доказано, тъй като правомощията на контролните органи са ограничени в рамките на административно производство. В случай че инспекторите по труда установят работника да работи без трудов договор, те могат да се възползват от своето правомощие да обявят съществуването на трудовото правоотношение чрез постановление, както и да задължат работодателя да сключи такъв със задължително за изпълнение предписание", каза Надежда Симеонова - директор на Дирекция "Инспекция по труда" - Видин.

Най-често се установяват наети без трудов договор в секторите "Строителство" и "Селско стопанство". Те подлежат на засилен контрол от страна на инспекторите по труда през цялата година, защото и резултатите от контролната дейност, но и различни изследвания показват, че са рискови не само по отношение използването на различни форми на недеклариран труд, а и заради пренебрегването на правилата за безопасна работа. Други дейности, в които работодателите са склонни да използват недеклариран труд, са ресторантьорство, хотелиерство и търговия, в които също се организират кампании и постоянни проверки. 

"Северозападът не е изолиран от тази тенденцията, но се стараем чрез засиления контрол и информиране на хората да я ограничим. Постоянно се полагат усилия ограниченият човешки ресурс на Инспекцията по труда да се насочва към проблемни икономически дейности и работодатели, за които получаваме информация по различни канали - от нашата дейност, от различни изследвания, от сигнали. Работодатели, при които веднъж е установено използване на недеклариран труд, влизат в обсега на Инспекцията и подлежат на по-засилен контрол. Апелът ни е работещите да подават сигнали своевременно, когато някой се опитва да злоупотребява с правата им, за да може намесата ни да е по-ефективна. Ние разбираме страха им да не загубят работата си, затова сигурно сме една от малкото институции, която реагира дори на анонимни сигнали особено когато касаят работата без трудов договор или са свързани със заплащането на труда", каза още Надежда Симеонова.

Директорът на инспекцията по труда припомни и че, ако при работодателите бъде установен случай на работа без трудов договор, те губят право на участие в обществени поръчки за три години, дори когато си платят санкцията. 

Има установени случаи на работа без трудов договор в областите Видин, Враца и Монтана при проверките на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" от началото на тази година. В област Монтана те са 48, за Видин - 34, и за Враца - 24.

През 2023 г. Главната инспекция по труда разработи иновативен софтуер, чрез който работниците и служители могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран. Работодателите също могат да проверят доколко прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди да бъдат проверени на място. Софтуерът е разработен по международния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021.Инструментът за самооценка е свободно достъпен на сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, която е партньор по проекта, на адрес https://www.gli.government.bg/udw/ Сигнали могат да се подават на място във всяка регионална дирекция по пощата, с куриер, през специалната форма за подаване на сигнали на сайта на Агенцията, чрез  Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление https://edelivery.egov.bg/Повече информация е публикувана в секцията "Административно обслужване", рубрика "Център за административно обслужване".

Сигналите за нарушения, които са свързани с различни проявления на недекларирания труд - от възникването на трудовите правоотношения през заплащането на труда, работното време, отпуските и други, са най-честите. При работа без трудов договор могат да бъдат изгонени от работното си място по всяко време без да получат право на обезщетение или да защитят правата си, защото нямат писмено доказателство, че наистина са работили. Но проява на недеклариран труд са и опасните работни места, макар сигналите за това да са под 5%. Когато работодателят пести пари от инвестиции в здраве и безопасност при работа, той лишава работниците и служителите си от сигурност на работното място. А от друга страна, със спестените средства от инвестиции в безопасни условия на труд той получава нерегламентирано предимство пред работодателите, които са спазили закона и са вложили средства в опазване на живота и здравето на своите работници и служители. При всеки получен сигнал контролните органи на Инспекцията по труда извършват проверка. 

Ползите за работниците от декларирането на труда са по-голяма сигурност за социалните и трудовите им права. Когато те бъдат нарушени, имат писмени доказателства, с които могат да ги защитят по-ефективно. Писмено договорената заплата на работещите е от значение за осигурителния доход, върху който се изчисляват обезщетенията в случай на временна неработоспособност, на безработица. Това е сумата, върху която един ден ще се изчислява и пенсията им. Ползите за бизнеса започват от това, че коректните работодатели, които спазват трудовото законодателство, няма да бъдат санкционирани. Те няма да загубят право си за участие в обществени поръчки, ще могат да разчитат на лоялни квалифицирани и обучени работници и служители, които ще помогнат на бизнеса им да бъде печеливш. Инвестициите в безопасни и достойни условия на труд са инвестиции в нови технологии, с които пък е свързано повишаването на производителността на труда.

"Всъщност, колегите от Националната агенция за приходите (НАП) в партньорство с Националния осигурителен институт (НОИ) са разработили специален софтуер, в който в всеки може да изчисли какво губи, ако се съгласява да работи без трудов договор, т.е. с нулев осигурителен доход, или когато договаря писмено по-ниско възнаграждение от реално получаваното. Софтуерът е част от кампанията "Заплата в плик" и е достъпен на едноименния сайт https://zaplatavplik.bg/. С персонален идентификационен код на НАП всеки може да проверява постоянно дали договорът му е регистриран и върху какви реални суми го осигурява работодателят му", обясни директорът на Дирекция "Инспекция по труда" - Видин.

Благодарение на засиления контрол от страна на Инспекцията по труда недекларираният труд се ограничава, но все още съществува като проблем. От началото на годината, с цел засилване присъствието на контролните органи на обекти, които са рискови по отношение полагане на недеклариран труд, се извършват проверки за бърз контрол. Това е специфичен контрол, специално насочен към законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. При него за кратко време се проверяват много работодатели конкретно за наличие на работещи без трудов договор. 

"Поради характера на сезонната работа, затова че възниква за кратки срокове, в които работещите искат да спечелят повече пари, самите те са по-склонни да се отказват от правата си. Това повишава риска те да бъдат нарушени. Затова в информационната дейност на Агенцията винаги апелираме да работят със сключен писмен трудов договор с ясно формулирани в него клаузи. Така в най-пълна степен се защитават техните трудови права. И още веднъж подчертавам - всеки работник, преди да бъде допуснат до работното си място, трябва да получи задължително три документа - екземпляр от трудовия си договор с договорени писмено в него условията на труд, при които реално ще се работи, копие от уведомлението за регистрацията му в НАП и длъжностна характеристика", каза още Надежда Симеонова.

Напоследък прави впечатление една по-разпространена практика на недекларирания труд - работата с трудови договори с фиктивни клаузи. Уговаря се по-кратък работен ден от реално отработените часове, по-ниско възнаграждение от действително получаваното. Тези нарушения се установяват много трудно и допълнително се затруднява разкриването им заради отказа на работниците и служителите да съдействат на инспекторите.

Работещите трябва да осъзнаят, че устната договорка с работодателя не им гарантира по-високата заплата. Но за съжаление това го разбират, когато бъдат уволнени и получат по-ниско възнаграждение. Тогава претендират в Инспекцията по труда за неизплатени възнаграждения, но при проверката се установява, че са получили писмено договореното в договора, а не са получили това, което са договорили устно.  Писмено договорената заплата е от значение за осигурителния доход, върху който се изчисляват обезщетенията в случай на временна неработоспособност, безработица. Това е сумата, върху която един ден ще се изчислява и пенсията им. 

Инспекцията по труда работи много добре с другите контролни институции. Дори да са затруднени да установят нарушение, ако има достатъчно данни, че то вероятно съществува, сезират например НАП, НОИ, организират се съвместни проверки, проверява се работодателят по-често и в крайна сметка той сам променя поведението си, за да си спести бъдещия засилен контрол. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52