Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Снимка: Радио ВИДИН

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин, каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова

"Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" - Видин... Надявам се, че всички са избрали правилните желания, могат за изписват колкото искат желания и по този начин имат повече възможности за класиране. Ако някой е сбъркал, може да дойде в РУО, можем да коригираме..."

Заявления за участие в първо класиране се подават по електронен път или на място в ОУ "Иван Вазов" Видин до 10 юли, сряда, включително. 

Общо 625 са седмокласниците в област Видин, явили се на националното външно оценяване по математика и български език и литература тази година. Средният успех на изпита по математика е с 6 точки повече от 2023 г. или 31,28 точки, а резултатът на изпита по български език и литература е 47,45 точки, с 2 повече от предходната година. Зад тези успехи стоят усилена работа на ученици и учители, каза Веселка Асенова:

"Най-висок резултат по математика имат учениците в ППМГ "Екзарх Антим Първи". Средният резултат при тях е 88 точки, 10 ученици имат резултат над 95 точки... Всички училища са повишили резултатите си по математика, в ППМГ - с 31 точки, в ОУ "Любен Каравелов" - със 7 точки, в СУ "Св. св. Кирил и Методий" - с 8 точки, в Димово - с 10 точки, което означава, че е работено добре. По български език и литература резултатите са ни много добри, те са почти колкото до националното ниво. В 17 училища в областта  са повишили резултатите си... Това, което прави впечатление е, че и в по-малките населени места имат добри резултати - като училищата в Димово, в Грамада , в Дунавци."

Повече - в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45