Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните горещини и допълнителните грижи за пчелите

Снимка: Радио ВИДИН


Как пчелите се справят с горещините, отразяват ли се климатичните промени на биологичния им часовник и на добивите, има ли решение на някои от проблемите в сектора- за това в "Земята, която ни храни" говорим с Даниел Ганчев- председател на пчеларското сдружение във Враца. Разговорът е ден след като почетохме св. Прокопий- закрилникът на пчеларите. 

По думите на Ганчев това е поредния ден в годината, в който се напомня за важността на пчеларите и пчелите, които дори в най-големите жеги работят неуморно: 

"Нашите трудове са съпътстващи от тяхната неуморна и безспирна работа. В това топло време пчелите доказват, че за тях няма жеги, работят неуморно, а ние сме близо до тях, защото разчитаме както сме им помогнали през пролетта, те сега да помогнат и на нас, да ни дадат от своята продукция... Това е ежедневното битие с тях, наред с проблемите в сектора... "

По думите на пчеларя промяната в климатичните условия и наличието на топли зими нарушава покоя на пчелите, а това води до изчерпване на запасите в кошера и риск от гладна смърт. Задържането на топли дни през зимата способства и за активизиране на майката, която снася яйца за ново пило, а при рязко застудяване пчелите загиват поради липса на мед. Именно тогава е крайно необходимо зимното подхранване. Промяната на климата се отразява на биологичния часовник на пчелите, категоричен е Даниел Ганчев: 

"Тази година е изключително странна, всичко много по-рано цъфна- и акацията, и липата след това. Ние бяхме изненадани, тъй като не можем да реагираме своевременно, по това време правим семейства, отводки... Цъфтежите по-рано преминават и семейството, когато се подготвя за запасяване за зимата, не е в този ритъм, в който трябва да е, тогава трябва да се намесим ние... Заради високите температури всичко прецъфтява, липсата на дъждове води до пресъхване на растенията- това е притеснителен момент, не можем да очакваме да добиваме продукция в очакваните от нас количества... "

Като пример Ганчев даде пчелар с 200 кошера, който едва ли ще добие 1 тон мед. 

"Това е катастрофално, не може да покрие направените разходи..."
 
Наред с проблемите, породени от климатичните промени, в сектора има проблеми, на които от години се търси решение:

"Най-притеснителният и отчайващ проблем за нас е продължаващите катастрофално ниски цени- и за тази година индикациите са такива. Сондираме мнения с търговци на едро и не заявяват цени от 3,80- 4,00 лева, което вече тотално отказа голяма част от пчеларите да се занимават с тази дейност. 

Друг проблем са пръсканията на арендаторите:

"Недопустимо е по време на цъфтеж да се пръскат растенията около пчелините... Голяма част от арендаторите осъзнаха, че сме си полезни взаимно, спазват часовите пояси и препаратите, но останаха  и такива, които ползват тотални химии, които отровиха земята.. В името на това да са по-високи добивите им, земята е отровена тотално..."

Сред проблемите е и продължаващата липса на адекватна подкрепа от страна на държавата и тромавите процедури при кандидатстване. Като парадокс определя фактът, че приемът по пчеларските интервенции е бил февруари, сега излизат резултатите с класираните, а крайният срок за изпълнение на инвестициите е 31 юли- време, крайно недостатъчно за реакция. Големи са проблемите и при работа с електронната система СЕУ, не е намерено решение и на проблема с вноса на мед:

"Този момент си остана като съпътстваща част от нашата работа- остана си нерегламентираният внос. Беше прието, че ще се спре вноса от Украйна, Китай и трети страни, но ЕК разреши вноса с предпазна клауза, че ако се наруши количеството на вноса ще се задействат механизмите. Това не е работещо, защото нерегламентиран внос се прави по много умел начин, търговците префасоват- в Румъния, Полша, внасят... Да не кажа, че за миналата година най-големият вносител на мед е Гърция- какъв производител на пчелен мед е Гърция?... Пробивите на схемите на тези търговци са уникални в тяхната разработка, те си действат, а ние само се надяваме, надяваме и надяваме..."

Според Даниел Ганчев, голяма част от проблемите са следствие на разклатената политическа обстановка у нас, а ако поискат, политиците могат да се поучат от живота на пчелите. По думите му пчелите са задружни,  работят заедно и не си пречат, всяка група помага на другата в нужда- ако депутатите се поучат от техния живот, всичко би било по-различно. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00