Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 14 юли 2024 година

30
Снимка: Анжела Каменова

Отново сме заедно. "Неделник" е тук.
За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш. През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга ,"Произведено в България". Интересни факти ни очакват.
Традиционен празник на народната носия „Атанасовден“ се проведе в село Остров. По традиция всичко започна с кулинарна изложба, в която участваха майстори от селата Крушовене, Галово и Остров, служители от Кметство Остров, самодейците от Танцова грпа "Релакс“ и доброволци от селото. Там подготвят и Фестивал на рибата и рибаря, който ще се проведе на 27 юли за десета юбилейна година. Тази година празника е посветен на сома. За това ни разказва секретарят на читалището Анелия Бенкина.
Роси Антов е с нова книга „Табор в мъглата“, където неизбежно присъства и Северозапада. Както самият той написа: „Предполагам, че всички знаете, че съм убав, умен, скромен и гиниален. Сигурно всички вече знаете и за пословичния ми мързел. Знаете, че оня ден от мъглата излезе петата ми книга...“- винаги ми е приятно да си говоря с него. И на вас ще ви е интересно. Гарантирам.
Само преди няколко дни- на 9 юли, България отбеляза 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Не е тайна, че част от живота му е свързана с Берковица- там живее и работи от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година като председател на окръжния съд. По повод Вазовите дни, в града под Ком жители на Берковица се включиха в традиционния поход "По стъпките на Вазов", а в къщата музей на Иван Вазов може да бъде разгледана изложбата „Величковият род“, подготвена от Регионалния исторически музей в Пазарджик. Изложбата включва снимки, документи, облекла и лични вещи на Константин Величков и неговия род. Това не е случайно, защото Константин Величков и Вазов са приятели през целия си живот, като в младежките години и двамата са влюбени в Параскева Димитрова от Берковица, която по-късно става съпруга на Константин Величков. За приятелството им и в живота, и в политиката, и в творческия път разказва Калинка Петрова, уредник на къща-музей "Иван Вазов".
Връх Руен. Високо. Там пък ни води с „Вкусните юнашки приклюмения“, неуморният Ангел Ангелов. Там основаното от него ТД“Първа пушка“ получи ппървото си отличие. Как се готви за 700 туристи на височина от 2257 метра ще научим от него.
За финал пристига и Цветан Дочев – Дедо Скръц.
Това е.
По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50