Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури, които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на природата. 


Продължава борбата и с пожарите на много места в страната, рискът от тях расте. В следващите два дни почти навсякъде ще бъде с червен индекс - най-високата степен на опасност от бързо разпространяващи се и много силни пожари, трудни за овладяване.


Приемаме ли сериозно рисковете, пред които ни изправя природата? 


За месеците юни и юли служителите на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението " (РСПБЗН) във Видин са извършили общо 13 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в земеделските земи и горските територии. Проверени са 110 броя земеделска техника в землищата на 27 населени места. Оказва се, че една от най-честите причини тази година за пожари в земеделските земи са именно неизправност в комбайни и други селскостопански машини. Съставени са 7 акта за административни нарушения. 


Успоредно с това, от началото на юли се извършват съвместни проверки с Държавното горско стопанство (ДГС)  във  Видин, свързани с устройването на лагери, биваци или поставяне на каравани. Установено е, че къмпингуващи в горските територии, често предизвикват пожари. 


Във Видинско проверки са извършени в местността Божурица, любима за отмора през лятото. Какви нарушения са установени, коментира главен комисар Димчо Горанов, началник на РСПБЗН - Видин. Районната служба обхваща общините Видин, Брегово, Ново село и част от община Димово:


"Най-честите нарушения са палене на огън на нерегламентирани места, оставяне на огън без надзор и др. Основните причини за възникването на пожари в полските и горските територии са свързани най-често с небрежност, непредпазливост или умишлена дейност от страна на човека или природни явления... 


Ако попаднем в горски пожар, първо трябва да проверим откъде идва той, накъде се разпространява, да определим неговия фронт и посока, да определим накъде се разпространява димът. Когато вече се намираме в безопасност, трябва да се обадим на телефон 112. При опасност от усложняване на обстановката трябва да потърсим безопасен път за изтегляне, винаги в посока обратна на огъня и дима от пожара. Трябва да търсим пътища покрай реки, езера и потоци, където температурата е по-ниска и има вода... Когато пожарът е в начална фаза, можем да го потушим с пръст, пясък, тупалки и други подръчни средства. И едно от най-важните неща- ако не можем да се измъкнем от опасната зона с пожар, трябва да предпазим дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства, за да не вдишаме опасните продукти от пожара... "  

 

Статистиката сочи, че 90 процента от пожарите са предизвикани от човешка небрежност. За първите 6 месеца на годината РСПБЗН - Видин е участвала в ликвидирането на 307 произшествия, от които 193 пожара- от тях 41 с материални загуби. 


"Най-натоварено е било в община Видин, където сме ликвидирали 230 произшествия, следвано от община Брегово с 46 произшествия. На трето място се намира община Ново село с 8 ликвидирани пожара. Най-честата причина за възникване на пожари с материални загуби, това е небрежност при боравене с открит огън. Имаме 26 такива произшествия. На второ място се нареждат произшествията с причина късо съединение. Те са 6 на брой..."


За същото време са възникнали 3 полски и 3 горски пожара, допълни главен инспектор Димчо Горанов.


"За първите 6 месеца на годината имаме четирима пострадали. Двама от тях са на възраст над 60 години. Те са пострадали при опит да изгасят сами пожара. Най-фрапиращият случай е с 14-годишно момиче, което в опита си да изпържи картофи, олиото на котлона се запалва, тя се опитва да го изгаси с вода и когато тя попада в нагорещеното олио се получава бързо изкипяване и момичето получава изгаряния по ръцете и лицето. В подобен случай, правилото е с мокра кърпа да се покрие тигана и по възможност да се отстрани от котлона...", коментира главен комисар Горанов и някои случаи за битови инциденти с огън.


Подробности- в звуковия файл


* Снимките са илюстративни




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28