Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Снимка: Личен архив

Мартин Методиев е млад човек от Видин, който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът, го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин". На по-късен етап решава да превърне своята страст в професия. Играе за мъжките отбори на "Ботев"-Димово, "Балкан"-Белоградчик, ОФК "Бдин 1923", ОФК "Павликени" и ОФК "Трявна", а в момента е част от областната група на "Тимок"-Брегово. Мартин завършва висшето си образование във Великотърновския университет, а от треньорската школа към Националната спортна академия получава УЕФА Б лиценз. В момента работи като учител по физическо възпитание и спорт в СУ "Св. св. Кирил и Методий", град Брегово, но също така се изявява и като треньор по футбол. 

Учителската професия определено не е особено популярна през последните години сред младите хора, може би, защото работата с деца понякога наистина може да се окаже голямо предизвикателство, особено за млад човек, който няма опит с тях. Сега, когато почти във всички вузове са минали класиранията, много от досегашните ученици са намерили своето призвание и им предстои обучение, но дали след това ще се завърнат във Видин и като цяло в малките населени места - не е много ясно. Знаем, че това принципно е проблем на малките градове, но за Мартин нещата стоят по друг начин:

"Учител съм от 2016 година. В момента преподавам в СУ "Св. св. Кирил и Методий", град Брегово. Учителската си кариера започнах в ПГ "Асен Златаров", Видин, като там изкарах две години, след което се преместих в училището в Брегово. Тази професия ме грабна още като ученик, защото имах един учител и треньор, исках да бъда като него... Всеки един клас няма търпение да дойде часът по физическо... Старая се да ги запаля просто да спортуват нещо, без значение дадения вид спорт, нищо, че моята специалност е футболът... Винаги, когато човек отиде в спортната зала в Брегово, винаги има деца и винаги се играе някакъв вид спорт."

Неминуемо тук изниква темата как учениците приемат младите преподаватели, как се отнасят към тях и имат ли нужното уважение. А ето какво казва Мартин по повод това как е възприет от своите ученици, как се справя с дисциплината, какъв е подходът му към децата и колко е важен спортът в живота на подрастващите:

"От една страна ме приемат като техен приятел, споделят ми много неща, коментираме си свободно всякакъв вид теми. Може да се каже, че ме считат като един от тях... Във всеки един момент, в който трябва нещата да са сериозни, да се свърши някаква дадена работа, всичко е окей, децата го приемат на сериозно... Треньор съм и по футбол, пак от 2016 година. Започнах с малки деца в ДФК - Видин, след което преминах във ФК "Бдин". Там съм водил от най-малките до първия отбор, до мъжкия състав. Имам доста опит и с подрастващи, и с по-големи... Спортът изгражда характер, физическото развитие на децата е важно."

Наистина Мартин е човек, който е сбъднал своята детска мечта и упражнява професията си с желание и удоволствие. А спортът със сигурност е и би трябвало да бъде неизменна част от развитието на децата, изграждането на двигателна култура, на характер и дисциплина. Може би млади и отдадени хора като Мартин Методиев са ключът, който може да пробуди интерес у подрастващите към физическата активност, тъй като те се опитват да бъдат наистина близо до тях, да разговарят на техния език и да ги мотивират със собствения си пример.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00