Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Снимка: Цветомир Цветанов

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България". По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон няма никаква възможност за съставяне на трайно мнозинство. Очертава се липса на политическо лидерство, както и на сериозни политически идеи.

Според Вили Лилков тежката политическа криза в страната е започнала от 2020 година с платени протести, с огромната роля на президента и вкарването на нови играчи, които в последствие самият той определя като  "шарлатани" и използване на улицата за нагнетяване на напрежение и задкулисно включване ключови бизнесмени в тези протести. По думите му, в резултат на тези процеси, България вече четвърта година се лута, а инфлацията достига рекордни нива. Не се справяме с усвояването на европейските средства, а политиката по отношение на войната в Украйна и други важни за страната външнополитически процеси, е колеблива.  Резултатът е дълбоко отвращение и оттегляне от политиката от страна на българските граждани. В допълнение към политическата ситуация в страната е слабото политическо лидерство. 

"В тази ситуация естествено, че се появяват такива политически лидери като Пеевски, който имаше претенцията едва ли не да решава всичко в държавата. Появяват се гротескни политически проекти, които се легитимират и в парламента. Имам предвид "Величие". Разбира се, от тук нататък - разпад в самите политически партии - тежка криза в БСП, тежка криза и разпад в ДПС, разпадане на току що родилата се парламентарно представена партия "Величие". Единствено ГЕРБ и "Възраждане" запазват някаква монолитност и в съответствие с това и едни по-големи шансове за напредък при едни следващи избори...В крайна сметка, това състояние не може да  продължава безкрайно дълго. Ще има и периоди на консолидация, но зависи кой ще бъде лидерът в тази ситуация. Според мен, в тази политическа ситуация, която на външен поглед е невъзможно да роди стабилно управление, би трябвало да се прояви разум между политическите сили и да се намери някаква формула поне за кратък отдих и на парламента, и на политическата система, и на самите политически партии, за да намерят себе си, т.е. би трябвало да се намери някаква формула за съставяне на временно управление с някои конкретни задачи, за да може и парламентът да се успокои, и политическите партии да изживеят тези кризисни ситуации, в които в момента са изпаднали, за да може да се подходи малко по-спокойно и с по-ясен поглед към бъдещите политически процеси и ситуации в България, защото в условия на разпад да предизвикаш нови избори, означава предизвестен край." 

Според проф. Лилков, има много голяма неяснота от тук нататък как ще се структурира политическото пространство и кои ще бъдат обединителните сили в основата му. 

Определи случващото се в БСП и ДПС като битка за надмощие между отделни лагери и лобита. Според професор Лилков, в момента партиите са заети с решаване на вътрешнополитическите си проблеми, а на заден план остава грижата за стабилното управление и развитието на страната. В кризисната ситуация в страната и в условията на хаос не изключва и появата на нови политически формации. 

Заявка за участие в следващите парламентарни избори дава и "Синя България", след като на последните коалицията не успя да премине 4-процентовата бариера. Според Вили Лилков коалицията е с ясен идеологически образ. По думите му, на страната е необходимо нов тип управление, което да е дясно, консервативно и със силна управленска програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31