Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Снимка: РАДИО ВИДИН

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите: 

"От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и 600 кг/дка. От 250 до 300 кг/дка варира средният добив от рапица. По-малко са декарите с ръж и овес, при тях се отчита средни добиви около 350-400 кг/дка". 

Заради големите горещини добивите при пролетниците ще са значително по-ниски. Основният проблем е при царевицата, при която се наблюдава засушаване, каза още Жечко Андрейнски. 

"Вероятно добивите ще спаднат с 20-30%, но това ще се види в момента на жътвата. Слънчогледите се държат малко по-добре... Добивите тази година при царевицата ще бъдат по-ниски от обичайното... Дори и да има дъжд със стопанско значение, той трудно ще възстанови потенциала на растенията и ще повлияе на добивите... Това са култури, които се нуждаят от съответното количество вода в съответната фаза на развитие, те са преминали тези фази, прогорели са листата, цъфтежа и опрашването съвпадна с горещините, естествено и добивите ще са по-ниски..."

Все по-голяма е необходимостта от напояване в региона, затова напоителните системи трябва да се възстановят: 

"Област Видин е богата на водни ресурси, има достатъчно язовири, тук минава река Дунав, водата може да се ползва за земеделски нужди, за напояване на селскостопански култури. Трябва да бъдат облекчени режимите за получаване на разрешение за ползване, за да може земеделските стопани да бъдат стимулирани към изграждане на системи за напояване", посочи Андрейнски.  

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

В края на седмицата - на 31 август и 1 септември ще се проведе второто издание на градския фестивал "Отвори Враца 2024". "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" в града под..

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Кой ще грабне короната в конкурса "Мис и Мистър Монтана"

Както всяка година, така и тази   Монтана  се превръща в сцена на блясък и красота по време на конкурса "Мис и Мистър Монтана" . Този петък, 30 август, ще бъдат обявени победителите. Конкурсът в Монтана не е просто състезание на външната красота, а и на характера, увереността и присъствието на сцената. Участниците са не само млади хора,..

публикувано на 26.08.24 в 15:20
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Бутилките задължително се отварят пред клиентите в заведенията

При посещение на барове и ресторанти често се случва, когато поръчаме напитка, било то безалкохолна или алкохолна, да ни я сервират вече отворена, без капачка. Според нормативната уредба, обаче, би  трябвало сервитьорите в заведенията задължително да отварят бутилката пред клиентите .  Изискването е посочено в наредбата за категоризиране на..

публикувано на 26.08.24 в 13:00

„Мениджър за един ден“ запознава учащи с бизнес средата

На 24 октомври ще се проведе 22-рото издание на националната инициатива „Мениджър за един ден “, организирана от "Джуниър Ачийвмънт" ("Junior Achievement", JA Bulgaria).  Събитието предоставя уникална възможност на над 1000 ученици от цяла България да се потопят в динамичната атмосфера на над 100 водещи компании, институции и организации в..

публикувано на 26.08.24 в 10:06

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00

Йордан Герасимов - живот, отдаден на историята на Монтана

В днешното издание на "Калейдоскоп" ни гостува  Йордан Герасимов Йорданов,  историк, архивист, краевед и отскоро  "Почетен гражданин на Монтана". Званието му бе връчено н авръх празника на Монтана   за   заслугите, които има за популяризиране историята на Монтана.  Йордан Герасимов е роден на 30 октомври 1948 г. в село  Дреновец, тогава Ломска..

публикувано на 24.08.24 в 18:05