Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

2
Снимка: Наско Цанов



Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.  


Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното: 


„Точно след бурята в град Кула имаше много поражения както по частни, така и по общински имоти. Бяха поразени най-вече покривите на общински сгради- Община Кула, Туристическата спалня, Панаирен комплекс, местното читалище, на административната сграда в съседство с общината, в която се помещават "Дирекция бюро по труда", Дирекция „Социално подпомагане", общинската служба по земеделие. Поразен беше и гробищния парк. На всичките тези обекти в продължение на два, три месеца всичко беше възстановено в спешен порядък.


Възстанови се покрива на сградата на общинската администрация, възстановен е покрива на туристическата спалня, който беше най-пострадал от бурята, може би 50 % беше отнесен. Панаирният комплекс част от металната конструкция беше поразена, както и покрива. На читалището покривната конструкция също беше в много тежко поразена, с нея малко се забавиха нещата, но до края на миналата година беше оправена. В съседната на общината административна сграда бяха поразени не само покрива, но и улуци, водосточни тръби, които също са оправени, ремонтирани са и около 30 метра от оградата на новия гробищен парк в града,  която беше паднала от ураганния порив на вятъра".  


На 24 юли 2023 година на заседание на Общинския кризисен щаб беше обявено частично бедствено положение в града. В продължение на 2 дни работеха 3 екипа на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението"- Кула, 2 екипа на доброволци за участие в аварийно-спасителни работи при възникване на критични ситуации, вследствие на природни бедствия. 15 човека бяха назначени за два месеца, трайно безработни за почистване на последиците от бурята.


„Хората се страхуват все още и не искаме да си помисляме за втора такава буря в града", допълни Найденова.


След бурята от 22 юли 2023 година, която нанесе значителни щети, в Кула са подпомогнати и компенсирани 113 домакинства.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Снимката на 22 юли 2024 година

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата " Дунавски вълни “.  Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма. Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни.  Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира..

публикувано на 22.07.24 в 18:00