Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците ни са отражение на манталитета на народа

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Трябва да се стремим към модел на истинска коалиция, иначе сме обречени на служебни правителства

Теодор Димокенчев
Снимка: Ани Петрова


Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации. 

Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден. 

Защо се провали 50-тото Народно събрание? 

Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на електоралните резултати? 

Превърна ли се партийната криза в политическа такава? 

Статуквото и перманентният застой дискутираме с Теодор Димокенчев, юрист и автор в дясната платформа Консерваторь.

Радио ВИДИН: Преди няколко дни препрочитам творчеството на един полски афорист и попадам на цитата, че "има три вида лъжи: самохвалство, лъжа и отчетност". Замислих се, че по-точно определение за родната политика, особено в последните 4 години, не съм срещал.

"Има и четвърти вид - лъжите на премълчаването".

Радио ВИДИН: Доста често ги подминаваме, особено в медиите.

"Точно така. Това, за което се говори в медиите, е по-малко важно от това, за което не се говори. За това виждаме тази борба за контрола над медиите не само в България, но и по целия свят, включително в САЩ. Когато се смени собствеността на медията, включително в САЩ, променя се и редакционната политика".

Радио ВИДИН: Винаги трябва да започнем оттам, че това не е измислено в днешни дни. Откакто свят светува е така.

"Нито е измислено в България. Дори се прави по далеч по-брутални начини понякога в т.нар развит свят. В това отношение сме си пълноправен член на развития свят. Ние сме си член на Запада. Не се различаваме по нещо особено по отношение на медиите, по отношение на нещата, които се премълчават, по темите, които се бутат важни, но не са".

Радио ВИДИН: Една такава тема, която е политически клиширана, а на мен ми се иска медиите да са по-активни в оборването и: т.нар експертно правителство. За него слушаме в последните 3-4 години. Така политиците бягат от отговорност. Такова нещо практически не може да съществува в България.

"Не може никъде да съществува. Експертното правителство е начин да се тупка топката, да се замажат очите на обществото. Казва се "ето, ние се събрахме и правим едно правителство за доброто на нацията". Разбира се, обикновено тези правителства са в среда на сериозни коалиции, на сериозно противоборство. Да, до някаква степен бих казал, че са по-възможни в по-зрелите демокрации. Все пак да не забравяме и тяхната цел - политическите партии, които са ги образували, да контролират определени аспекти на държавната политика. Обикновено става дума за разпределяне на министерски места. В България нещо такова беше Тройната коалиция. Ние сме го виждали. Да не би по време на Тройната коалиция да нямаше подобни корупционни скандали, драми всякакви политически, тогава все още имаше даже мафиотски убийства, както и сега се завърнаха в България, за съжаление... Това е една формула да се продаде на обществото, да се изкове съгласие с настоящото статукво, което се е образувало, отколкото да е нещо по-различно от много ясна политическа отговорност от една политическа партия. Това е маркетингов трик".

Радио ВИДИН: Когато стартира някое ново Народно събрание, политиците, които реално ние изпращаме там, веднага започват да тупат топката с аргументи, че трябва да има компромис, който да е обединен около конкретни експерти. Ние тези хора ги пращаме да вършат работа, да изпълняват политики. Те обаче бягат от отговорност и започват да търсят кой да реализира дадена програма. Извинявайте, но на нас гледат като на глупаци.

"Абсолютно е така. Имайте предвид, че това си е част от политическата игра. Не трябва толкова да гледаме какво се говори, а какво се прави. Това си е бягане от отговорност, да. На мен винаги ми е било много странно това в част от българските партии - нежеланието да упражняват властта. Това много дълги години се виждаше в Демократична България, пък и в предишните формации от този формат, където се проклаймираха безкрайни изисквания, но като изключим министерстването на Христо Иванов в един кабинет на ГЕРБ, за което много хора забравят, след това дълги години тази формация правеше искания, поставяше условия, но де факто не искаше да управлява, а да упражнява политически рекет. Това е само един пример за начина, по който не се поема отговорност. Друго нещо, което е съвсем пресен пример, е поведението на ГЕРБ в сегашния парламент. Предложението им за правителство беше политически ход, който да създаде напрежение в другите формации, да се тестват водите, отколкото реално да са имали намеренията да са направили правителство. Според мен дори да бяха получили подкрепа, щеше да се разпадне много бързо тази подкрепа. Това е част от театъра, симптоматично е затова, че нашите политици не искат да поемат политическа отговорност. По-скоро избягват. Искат от избори на избори да ходят, докато не се получи много изгоден за тях ход. Това до някаква степен е черта на българина. Ние много често се отказваме при първата пречка, много лесно се палим, но бързо загасваме като желание за каквото и да е. В някаква степен сме максималисти. Ако не стане 100 % както го искаме, се отказваме, приключваме. Това много често го наблюдавам и в моята работа. Може би е отражение на манталитета на нашия народ, че ако не стане 100 % на моето, по-добре да не става. Така се проявява това тупкане на топката в политическата сфера".

Радио ВИДИН: Тези процеси се движат от най-обиграния играч на сцената - Борисов, удобен или не, с грехове или не. Това ме подсеща за един предишен наш разговор. Тогава се аргументирахте, че ГЕРБ ще направи това, което прави винаги - ще претопи коалиционния си партньор, в случая Продължаваме промяната. Още ли мислите така?

"Вижда се, че губят подкрепа. Към онзи момент не съм сигурен какво точно съм си мислил, дали съм си мислил, че по-скоро ще има връщане на избиратели към ГЕРБ... това, което мисля обаче в момента е, че ГЕРБ са достигнали стабилност. Винаги взимат грубо четвърт от вота. Това е добра позиция, в която могат да играят хем като първата политическа сила, хем като силата, от която зависи да се направи правителство, да се разпределят порциите, която да упражнява най-голямо влияние. Съответно, тъй като те имат тези 20-25 % винаги, имат една предвидимост, която е присъща на ДПС или поне беше допреди тези драми, които се случват там в момента. Когато имаш такава предвидимост и такъв твърд електорат, можеш да правиш много повече. Това е причината Бойко Борисов да може да си позволи да предложи правителство, което да не мине, защото знае с голяма сигурност, че на следващите избори той ще има подобен резултат и може би нещата ще се подредят по-добре за него. В същото време, докато той прави тези неща, виждаме срив в ПП. Те, например, както видяхме и при тях, и при ИТН преди това, когато бяха първа политическа сила, тези формации са твърде нестабилни откъм електорат, за да могат да си позволят, когато са първи, да не направят правителство, защото след това веднага следва отлив на избиратели. Те играят по много различни правила. Борисов има сигурност в електората, което е страхотно постижение за който и да е политик, а ПП се срива. Все пак, имайте предвид, че в коалицията ПП-ДБ - ДБ също са формат с по-малък, но все пак сравнително твърд електорат. Ако останат в този формат с ПП, може би и те ще стигнат едно ниво, на което няма да има толкова избиратели, но ще могат по-дългосрочно да играят на политическата сцена и да чакат удобен момент за упражняване на власт, за коалиция... такава коалиция отново ще бъде с ГЕРБ под една или друга форма".

Радио ВИДИН: Ние в последните години винаги анализираме, търсейки успешната коалиционна формула по дадени приоритети. Друга тема е, че всеки знае какви са проблеми на страната. Замислям се обаче дали единственият начин, по който кризата може да бъде преодоляна, не е с убедителна победа на един от лагерите. Не че не трябва да постигнат разбирателство, просто не вярвам в него.

"Ако гледаме как завършват такива кризи на Запад - Германия, например, там имат дълга традиция на коалиционни правителства. Там де факто не е криза, а е просто нормалното развитие на нещата. Никоя фракция няма превес и се правят широки коалиции. В последните години обикновено са насочени към това да се изолират т.нар крайнодесни. В България пък се опитват да изолират Възраждане и формации като Величие, които влязат в Парламента и след това веднага излизат завинаги... това е моделът, към който трябва да се стремим. Аз не виждам как ще се повтори вариант ИТН в пика им, вариант Бойко Борисов първият му мандат, вариант Царя... Просто не виждам такава фигура и такава формация, която да вземе близо 50 % от вота. Или ще продължим да караме със служебни правителства, или трябва да се наредят нещата така че партиите да направят реална коалиция. Не обаче Сглобка, в която да си слагат 9 месеца или колкото и да е време, ротации и такива глупости. Не, да седнат с ясна програма, с ясна отговорност кой е премиер, кой какви министри държи, кой за какво отговаря, пък да си работят за 4-годишен мандат. Всякакви други схеми и сглобки ще довеждат до това, което виждаме сега. Сглобката беше типичен пример за не поемане на отговорност. Не искаха да я нарекат коалиция, макар че аз лично харесвам думата сглобка, това си е българска дума за коалиция, прекрасна е. Те я ползваха в негативна конотация. Да кажеш "ние не сме в коалиция", но да управляваш с някой и през цялото време да го плюеш, накрая пък да не си спазиш думата, че ще му дадеш на него да се извърти - това е просто несериозно. Закономерно бяха наказани ПП за това нещо. Имайте предвид, че Мария Габриел, харесвате ли я или не, тя се отказа от много добър пост в европейските институции, за да дойде и да бъде на висока позиция в България, да работи за страната. Мария Габриел не сме чували за нея след това. Не е ясно какво се случва там. Това е един човек с опит, без значение какви емоции поражда в нас, човек с голям опит в политиката и в работата на такива позиции, но този човек беше буквално пропилян заради лиготията на едната политическа формация. Разбира се, да не забравяме, че зад цялото това нещо се крие огромна борба за влияние, огромна борба за разпределяне на скрити финансови потоци. Пак се гърмят хора с много тъмна репутация, виждаме г-н Пеевски какви неща прави в ДПС".

Радио ВИДИН: Теоретично сте прав. Това е пътят напред. Не знам дали ще бъде осъществен. Ако трябва обаче да сме честни, от това, което достига до нас, няколкото български партии по програма и възгледи доста си приличат на 80 %. Тези малки разлики си мисля, че могат да решени на маса в дискусия.

"Това е така, ако произтичаше властта от политическите партии. Логиката на властта е такава, че първо олигархичните кръгове трябва да си изчистят сметките за упражняването на влияние и след това упражняването на властта реално е следствие. Докато не преминат тези процеси, няма как да имаме стабилност. Човекът или хората, които контролират съдебната власт или органите на реда, дори да стане някаква коалиция, те постоянно ще я подкопават. Имаме едни подземни процеси, които вървят. Трябва да достигнат до завършек. Някоя страна да победи, за да може и в политически аспект да се нормализират нещата".

Радио ВИДИН: До този момент българският президент обикновено даваше предвидима папка. Възможни ли са нови действия, а мандатът да отиде при Възраждане?

"Не мисля, че има логика в това нещо, дори Радев да иска да играе с тях. Възраждане не могат да направят стабилно правителство по същите причини. Ако бях на негово място, бих изчакал евентуално тази формация да повиши още резултатите си, за да може да се направи по-стабилна конфигурация, нещо като широка коалиция срещу ДПС и ГЕРБ, защото не изключвам вариант, казаха се неща в тази насока, че ПП-ДБ също биха се коалирали с Възраждане. Както знаем, ДБ са всеядна формация, биха се коалирали с всеки, ако мислят, че за тях е изгодно да си упражняват по този начин собствените политики".

Радио ВИДИН: Защо Христо Иванов абдикира? Привествам, че пое отговорност като лидер. Можеше обаче да остане депутат. Не е нужно морето да е единствено спокойно, за да бъде народен представител.

"Не мога да Ви кажа защо, това сигурно са лични причини. Той от над 10 години се занимава много активно с всички тези процеси. В крайна сметка един депутат сам по себе си няма кой знае какво влияние. Виждаме, че г-н Борисов дали е депутат или не, си върши партийните задачи еднакво добре. Може би е умора, може би просто е изчерпан като лице, може би са го натиснали за смяна. Той, с всичките си позитиви и негативи, неговите формации минаха през страшно много перипети, но успяха да достигнат властта в крайна сметка, макар и във формат, в който се опитаха да не се умъртвят от ГЕРБ, защото, да не забравяме, бяха най антиГЕРБ и антиДПС партията. Успяха да си запазят лицето. В момента обаче преживяват отново крах. Нормално и достойно е, че той си пое политическата отговорност. Какви са реалните причини - можем само да гадаем".

Радио ВИДИН: Аз настоящия парламент няма да го запомня с нищо, освен с това, че се занимава с дейността на Ивелин Михайлов. Започна ли обаче процес на разпад в повечето партиите? Виждаме какво се случва в БСП и ДПС, две от партиите на прехода.

"В БСП се случват прекрасни неща. Когато и да бъде тази формация, ще е късно. Надявам се Корнелия Нинова да успее някак да си върне властта и да продължи стремглавия път надолу. ДПС, разбира се, е голямата изненада за всички. Макар и за мен да беше ясно, че Делян Пеевски ще е основната фигура там, нищо че е съпредседател, мисля че малко хора очакваха да стане такъв разрив и такава ясна борба срещу Ахмед Доган. Много е важно как ще се развият тези неща, защото ако Пеевски не успее сега, той ще бъде приключен. Той все пак е имал гърба на ДПС да прави всички неща, които е правил през годините, цялото влияние задкулисно, което е успял да упражни... от друга страна, той очевидно е много способен човек, но всичко, до което се докосне, изглежда гори. Да се сетим колко компании закри, ликвидира, изглежда като един всеяден господин, който до каквото се докопа, го изяжда, остават за него средствата, но това нещо е приключено. Ако Доган има превес, не съм сигурен дали Пеевски ще остане жив честно казано. Просто така се случват нещата. Имайте предвид, че той известно време се криеше в Дубай, не беше в страната заради опасения подобни. Ако Пеевски има по някакъв начин превес, ДПС ще се разцепи още. Не мисля, че биха се върнали българските турци, които подкрепят Доган или ДПС като турската партия, като мюсюлманската партия. Не мисля, че ще припознаят масово Пеевски. Това срутване на ДПС е много интересно, трябва да го следим доста изкъсо".

Радио ВИДИН: Българският преход има три партии, произлизащи от партията-майка БКП. СДС вече не съществуват. Останките вдясно са комични. БСП търпи исторически спад, бъдещето им е още по-зле. ДПС останаха последната стабилна партия на Прехода. Аз не мога да си представя, че Движението може да изчезне от до.

"Не да изчезне, но да се разцепи или поне да мине през период, в който, докато не се реши проблемът с Пеевски, симпатиите към Движението са разклатени. Имайте предвид, че и нормалните му избиратели в едно такова време може да се преориентират към други формации. ГЕРБ дълго време правеше опити да пробие в бастионите на ДПС и успя в някаква степен. В ГЕРБ е имало лица от турски произход, които са били на високи позиции. Има алтернативи за турците в България. Ако за тях е важна тази мюсюлманска идентичност при гласуването, има формации, които също биха могли да ги представляват. Предстоят интересни времена за ДПС. Трябва изкъсо да следим. Това е много важна формация за политическото влияние в България".

Радио ВИДИН: Предстои и нова предизборна кампания най-вероятно. Тя не е като да не е започнала, обикновено се използва Народното събрание за подобни предизборни призиви. Иска ми се, когато стигнем до този момент, малко да се посмени риториката и тона. Единият от проблемите е тук. Още по времето на тези кампании се задава такова настроение, което после не позволява диалог.

"Това е част от политическия театър, макар че в България се прекалява с това нещо. За да не се прекалява, трябва да имаш етика, която да ти бъде налагана още от дете. Със сегашните фигури няма да видим подобряване на нивото на риториката в парламента. Нивото и на Запад не е чак толкова високо. Могат да се видят глупостите, които се говорят в западните парламенти. При нас е малко по-видно. Ако се сравняваме с Великобритания, там нивото е още по-високо. Но пък там имат аристократичната традиция, която изисква много строги правила на поведение. Тези правила все още важат в някаква степен. В България това нещо го няма. Съответно нивото е доста по-ниско".

Радио ВИДИН: Предстоят изборите в САЩ. Евентуална победа над Доналд Тръмп какво значи за България?

"Зависи от политиката, която Тръмп ще поеме. Предният път той спря част от финансирането на левите и крайнолевите формации в Европа. В България не спряха да се чуват писъците и истериите на грантаджиите, на които това им е попрището - да истеризират, да създават драма и да въвеждат теми в българското общество, които не вълнуват никого. Аз лично се надявам това пак да се случи, защото тези формации са директно отговорни за размиването на дневния ред в българската политика. Голяма част от глупостите, на които се нагледахме всички, идват оттам. Това са по същество чуждестранни агенти, които са финансирани от чужди държави. Голяма част от това финансиране идва от институциите на Съединените щати и прокарват чужд дневен ред. Ако не бъде спряно това финансиране от САЩ, то в България трябва да бъде намерен начин то да бъде спряно чрез Закон за чуждестранните агенти. Не става дума за свобода, а за платени пропагандатори и хора, които са на заплата, за да пробуват определени точки, по които да се говори в обществото. Тези точки не са припознати иначе от обществото като важни".

Радио ВИДИН: Ще излъчи ли 50тото Народно събрание редовен кабинет?

"Не. Нула процента шанс".








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06