Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 юли 2024 година

До събота продължава фестивалът Дунавски вълни в парк "Владикина Бахча". Днес децата се радваха на улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение. 


Спонтанен протест срещу тежкотоварния трафик през "Петрохан" затвори за час тази сутрин старопланинския проход.       

           

От днес,  25 юли, с един час се увеличава времевият интервал на забраната за преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства над 3,5 тона през прохода Петрохан, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкотоварни камиони, движещи се само в посока Монтана – София, няма да могат да пътуват от понеделник до петък в периода между 5:00 ч. и 9:00 ч. и от 16.00 ч. до 19.00 часа, както и в събота и неделя. 


Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове по въвеждането на новата парична единица в страната. През първия месец ще се ползват и двете валути - лева и евро. В първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети в лева ще могат безплатно да се обменят в евро в Българската народна банка, в търговските банки и в "Български пощи" на местата, където няма кредитни институции. Бюджетната комисия подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите да ускори и завърши процеса по практическата подготовка за приемането на еврото в България. В него е предвидено законът да бъде приет в този парламент. В проекта е записано, че България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583.


Парламентарната Комисия по здравеопазване прие на първо гласуване няколко предложения за промени в Закона за здравето. Според едно от предложенията, медицинските и немедицинските специалисти се задължават да въвеждат електронни данни за всяка извършена от тях дейност на пациента. Предлага се и електронните документи да не се издават и съхраняват и на хартия, освен ако пациентът не пожелае да му бъдат издадени на хартия или по технически причини при обективна необходимост. Вторият законопроект за промени в Закона за здравето, който беше обсъден и приет от членовете на комисията, регламентира възможността диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности да могат да бъдат предоставяни от разстояние. В предложените промени се предвижда медицинските лица да имат пълен достъп до електронното здравно досие на пациента. Прието бе и предложение за оказване на медицинска помощ чрез мобилни кабинети в населени места, в които няма медицински пункт или общопрактикуващи лекари. В Здравната комисия е постъпило и предложение, което предвижда продажбата на райски газ на юридически лица само за медицински цели и при някои условия по Закона за храните. 


20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по специалността "Бояджийски работи".


На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. Според водния спасител от Видин Бойко Николов професията е много отговорна, за да се практикува трябват и много умения, а в зависимост от мястото, на което се плажува, хората трябва да спазват определени правила. 


На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път Декларация за второто тримесечие на 2024 година. 


Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение. 


Свободните места за третия етап на класиране за прием след завършен седми клас обяви Регионалното управление на образованието във Видин. 168 са местата, за които неуспелите да се класират или неудовлетворени от втория етап на класирането и незаписали се ученици могат да подадат заявление. Подаването на документи е от 26 до 29 юли, като в заявлението желанията се подреждат съобразно останалите свободни места в паралелките за този етап. Записването на класираните на трети етап ученици ще се извърши от 31 юли до 1 август. 


Завършиха дейностите по осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на Музеен комплекс Берковица. Изпълнените дейности дават възможност за по-добро представяне на културните ценности. Обновяването е на стойност 28 000 лева, осигурени от Министерството на културата. Изпълнено е в партньорство с  Община Берковица.

Бюст-паметник на Васил Левски издигнаха в Чипровци. Негов автор е скулпторът проф. Димитър Рашков, а инициативата е на община Чипровци. Средствата за паметника са дарени от известния онкохирург проф. Иван Гаврилов. Паметникът е издигнат на улица "Васил Левски" в града. Официалното му откриване ще се състои на 6 септември, когато Чипровци ще отбележи своя празник, а местното училище - 400 години от своето създаване. 


С локумчета, обозначени с бранда на Регионален исторически музей Видин, посрещат от днес посетителите на крепостта "Баба Вида". Върху опаковката на захарните изделия са изобразени четири от обектите на видинския музей. 


Дарителска акция събира средства за ремонт на църквата "Свети Димитър" във врачанското село Челопек. Планира се подмяна на старата дървена дограма, обясни кметът Тихомир Тошев.


Копие на чудотворна икона на Свети Георги Зограф от Зографския манастир ще бъде донесена в град Белоградчик на 21 септември, това каза за радио Видин отец Рафаил, архиерейския наместник на населеното място:


До края на юли във Враца са предвидени доста забавления, съобщават от от общинското ръководство. В петък, 26 юли, на сцената на водното огледало зад паметника на Христо Ботев ще се проведе концерт на местните музикални таланти Теди и Наско. Началото е в 21.00 часа. Веднага след края на концерта - в 22.00 часа, в парк "Дъбника" ще бъде излъчен филмът "Гераците". В съботния ден, на 27 юли, от 21:00 часа на водното огледало ще се състои спектакълът на танцов състав "Хемус", а от 22:00 часа на сцената в "Дъбника" ще се излъчи филма "Опасни шматки".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще уважи празника на Вършец

За първи път в историята на курортния град български патриарх ще присъства на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  На 2 август Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат в града при храм "Свети Георги Победоносец" от 18:00 часа. Всички граждани, ще могат да получат благословията на патриарха.  В..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Сладка изненада за посетителите на крепостта Баба Вида

С локумчета, обозначени с бранда на Регионален исторически музей Видин, посрещат от днес посетителите на крепостта "Баба Вида". За инициативата съобщи директорът на музея Христина Кирилова:   "Решихме да зарадваме хората, които посещават средновековната крепост- един от най-посещаваните ни обекти ... " Върху опаковката на захарните изделия са..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Осъвремениха част от реквизита на Музеен комплекс - Берковица

Завършиха дейностите по осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на  Музеен комплекс - Берковица. Това съобщи директорът на комплекса Станислава Витанова и посочи някои от изпълнените дейности. "Става въпрос за три от нашите обекти - това са къща музей "Иван Вазов", Градска художествена галерия и Етнографския..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Училище за бъдещи родители ще се проведе във видинската болница

Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която отскоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение.  "Лекар специализант съм в момента към болница "Шейново" в София, втора година. Към видинското отделение по акушерство и гинекология се присъединих есента..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Наказаха с глоба баща за побой над детето си в Гложене

С наложено наказание глоба в размер на 500 лева приключи делото на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, срещу родител, обвинен за извършено от него в условията на домашно насилие престъпление.  На 16.01.2024 г. в дома си в село Гложене мъжът е нанесъл удари с ръце, дървен прът и пластмасова тръба в областта на главата и..

публикувано на 25.07.24 в 15:56

Курсисти освежават пазара в Кула

20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по..

публикувано на 25.07.24 в 14:02

До края на юли се декларират и плащат данъци за второто тримесечие на годината

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път Декларация за второто тримесечие на 2024 година. Това е последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета.  Физическите лица, които..

публикувано на 25.07.24 в 13:16