Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на коалиционна култура е проблемът, а не формулата

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Обществото ще е разделено, докато промяната не тръгне отгоре надолу

Ивайло Илиев
Снимка: Личен архив


Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите. 

Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават. 

Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет? 

Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с политолога Ивайло Илиев.

Радио ВИДИН: Какви са перспективите за третия мандат?

"Първо да кажем, че се сбъднаха повечето очаквания и прогнози, включително и моята, че третият мандат ще отиде при Има такъв народ. Оттам насетне няма никакво по-голямо значение реално, освен чисто символното, защото действително доста маркетингово виждам, че започва да се използва мандатът. Първо видяхме едни разменени любезности между ИТН и президента Радев, а насетне ще видим как цялата сцена ще бъде иззета от представителите на ИТН, които ще покажат едва ли не своето характерно шоуменство, което така или иначе притежават от професионалния си опит. В чисто политическия план отдавна говоря, че ИТН нямат никакво практическо желание за реализация на кабинет, най-малкото, което е, те отдавна си работят добре с президента Радев. По-скоро биха подпомогнали някаква негова политическа изява, поява, онзи така жадуван проект, който очакваме да видим дали ще се появи, отколкото да се нагърбват с отговорността да съставят кабинет, който изначално ще бъде с неясна политическа отговорност. Да не забравяме и още две неща за тях. Освен това тяхно постоянно приставане на Радев, с извинение за разговорния израз, виждаме го и чрез идеите за президентска република и смяна на системата, второто е нещо, което си спомних: как късата ни политическа памет е изтрила от съзнанието ни как преди 2-3 години ИТН участваха в провала на един куп управленски мандати, дори 1-2 парламента си отидоха доста безславно в историята. Тези неща са важни, по време на анализа трябва да ги отчитаме".

Радио ВИДИН: За мен е несериозно да сме опрели до третия мандат и тепърва партиите да търсят приоритети и общи политики. Цялото това нещо е тупане на топката.

"Да. Разбира се, в политически смисъл тупането на топката, както споменах, ще се ползва маркетингово от страна на ИТН. Прожекторите ще бъдат насочени към тях. Те са хора, които са показали, че обичат вниманието на зрителите. От моя гледна точка това внимание се търси с цел да се продължи това отравяне на политическата ни обществена среда, докато се опитват да се покажат като едва ли не държавници, каквито те никога не са били реално и няма как някога да бъдат. Прощавайте за крайните изрази, но пък в крайна сметка вземам пример от тяхната риторика, която ползват. Иначе самият избор на президента да връчи третия мандат на тях от гледна точка на това тупане на топката, което и Вие споменавате, може би не е случайно. Знаем, че именно от комуникацията между президента и политическия субект, който вземе третия мандат, ще зависият оттук насетне и тези конституционни срокове, които са нужни да покрием за нови избори, които да бъдат в средата на октомври. Имаше заявки, че не е редно предизборната кампания да бъде през август или септември, затова да се изтеглят изборите максимално напред във времето. Струва ми се, че вече може да се постигне сравнително лесно и новият вот да бъде в средата на октомври. Това ще зависи от задържането на третия мандат като време. Ако е 10тина дни и бъде върнат на 12-13 август, президентът ще може да насрочи новите избори за 2 месеца по-късно. Това тупане на топката, да се върна към въпроса, не е задължително лошо, дори напротив. През годините е имало също случаи, в които още по-дълго е задържан мандата с цел да се свършат още някакви приоритети, докато дойде времето за новите избори".

Радио ВИДИН: Разговорите в момента, тъй като предполагам, че все пак от Има такъв народ ще дискутират с по-голяма част от формациите, можем ли обаче да кажем, че са предпоставка за по-качествен диалог и за по-голямо разбиране в следващото НС?

"Това, което чухме по време на предварителните заявки, беше че действително тези разговори, които в момента се водят, ние ги чухме вече в предходните мандати. Започваме да обговаряме едни и същи приоритети, просто за тези приоритети обаче явно няма политическата воля и мнозинството, което да застане зад тях и да ги реализира. Според мен най-вече няма мнозинството, което да поеме отговорността за това, защото на фона на тази фрагментация, много тежка поляризация, включително обществена, очевидно видяхме как няма политическото желание да се стигне до реализацията на тези приоритети. Нещо, което беше направено като опит за дебат в общественото и публичното пространство, включително колеги политолози и анализатори, беше да се наложи отново тази теза за едва ли не излъчване на технически кабинет, надпартиен кабинет, експертен, който да се ползва със солидна политическа подкрепа, но да не е с политически лица. На този фон пък от трета страна трябваше да изпълва политически приоритети. Дебатът тръгна добре, но не се обясни достатъчно адекватно как ще се стигне до такъв голям консенсус, който да бъде постигнат в името на някакви краткосрочни приоритети. Насетне в момента, в който тази идея се провали, почнахме да слушаме един тежък популизъм как сме щели да извадим експертите, как сме щели да се съгласим около две-три неща. Това го минахме с разговори, които не завършиха успешно. Ще припомня, че опит за такъв кабинет беше с проф. Габровски. Този опит беше в тази посока, но в типичния за ГЕРБ начин беше силово наложен, не беше изкоментиран предварително. Тогава имаше такъв сериозен опит за излъчване на екпсерти, които да реализират общи цели на политическите субекти. Видяхме докъде стигна този опит".

Радио ВИДИН: Изпитвам отвращение, когато чуя "експертен кабинет". Може би в по-цивилизования и в по-развития откъм политическа култура свят това може да се приложи с успех. В България няма как да се случи такова правителство. Другото е, че когато се открие ново Народно събрание, от втория ден започва да се спекулира с експертизата. Нали тези хора са пратени да вършат работа? Така само бягат от отговорност. 

"Ще се съглася. Аспектът, който тук е важен, е чисто културен. Ще го разделя на две. От една страна, няколко месеца търсим адекватната формула на властта, но аз си дадох сметка, че вече не следва въпросът да е толкова с липсата на формулата, колкото с липсата на коалиционната култура у политиците. Тази липса, тя се проектира пряко вече и в обществените нагласи към властта и управлението изобщо, защото от своя страна то вече не се мисли през онзи добър стар принцип, който казва, че управлението следва да представлява максимално широк кръг интереси, социални и обществени групи... а вече започва да се мисли как да управлява само нашата партия. На футболен термин казано това е някакво агиткаджийство, което започва да се налага много силно като разбиране сред суверена. Да споменем сега и политическата култура. Подобен тип парламентарни мнозинства и кабинети - зад тях стои и едно по-висше разбиране и по-висока политическа култура, която обаче, както правилно загатвате, на първо време трябва да го има и като разбиране сред хората. Ние винаги даваме примера с кабинета на Марио Драги в Италия, който беше преди няколко години. Тогава какво се случи обаче? Всички политически субекти постигнаха общо съгласие, че след COVID кризата Италия има нужда от национално съгласие по приоритети, които са за извеждане на страната от кризата, обединиха се всички зад Драги, който тогава беше шеф на Италианската банка, но всички без партията на Джорджа Мелони... в момента тя е премиер на Италия. Нещо такова подозирам, че може да се случи и тук, ако тръгнем да събираме всички политически субекти под общ знаменател. Винаги ще има хора, които ще търсят своите си политически дивиденти и ще гледат не по-далеч от носа си с цел да реализират своите цели. После няма как да се търси някакъв дивидент, дори да се реализират някакви краткосрочни цели... ами нали тези партии ще излязат всяка една поотделно и ще започнат да си преписват някакви собствени успехи, макар успехът да е общ".

Радио ВИДИН: Моите впечатления от наблюденията ми над политическата сцена, макар че за някои вероятно ще прозвучи крайно, но по-голяма част от партиите доста си приличат във възгледи. Има разлики що се касае до външната политика. Ако пък има достатъчно желание и култура, нашите водещи партии могат да се разберат. Приоритетите им не се различават драстично, не би трябвало да е непреодолимо.

"Ще продължа мисълта, казвайки една моя теза от последната седмица-две. Мислех си, че няма как вече, тоест неизбежно е да започва да се засилва все повече натискът за появата на някакъв нов голям политически субект. Мен ми омръзна да върви това за проект на президента Радев, но започна да ми се струва неизбежна появата на някакъв тип политически субект от голям мащаб. Не говоря за нова формация на някой ренегат или на политически по-малък формат или стари лица, а за нещо коренно различно, което би могло да повиши избирателната активност. На практика обикновеният избирател с лесно око може вече да го забележи това - ето, например, в настоящата ситуация имаме ли потенциални партньори, поне два на брой, които биха могли да работят заедно? Ние имахме един сигурен тандем между ГЕРБ и ДПС, но се оказа, че и там настъпиха катаклизми. Видяхме как първата сила отиде в изолация, втората започна да се разпада. Не се търси вече компромис, тези партийни разпади показват именно бъдещата невъзможност да се намерят такива партньори. Имам и една шега много любима от последните дни в контекста на сезона на почивките. Да кажем, че реално тази шведска маса, която ще ни се предложи наесен, тя пак ще има това разнообразие от ястия, които и до момента е имало, но както и Вие споменахте, те ще са същите. В този смисъл ние можем на всички предишни избори да сме хапвали все различни ястия от тази маса, обаче ако в един момент ги изредим всичките - започват да ни омръзват. Оглеждаме се да хапнем нещо ново в крайно сметка, ако пък може да е вкусно - още по-добре. В крайна сметка, освен с поява на ново ястие, с което искам да приключа метафората, т.е нов политически субект, който да бъде такъв двигател на една такава повишена избирателна активност, би могло да промени картината. Нещо друго, което си мисля: би могло да се помисли и за промяна на някои от правилата. Ако имаме промяна на участниците или промяна на правилата, сигурно ще постигнем различен резултат, защото вече ще бъдат фактороопределящи такъв тип промени, за да можем да не гледаме 7-8 пъти това състезание и едни и същи резултати".

Радио ВИДИН: Колкото повече минава времето, като това не е само от 50тото НС насам, но толкова повече си мисля, че нашият политически елит, доколкото той е елит, изгуби този основен рефлекс да управлява. Партиите се стремят към управление. Борисов предният път спечели изборите и каза на втората сила да направи кабинет, сега повече от видно нямаше голямо желание да управлява. Ако така ще се действа, ситуацията е изчерпана.

"Да, да се съглася действително с това, което споменахте, тъй като сега ще сме в ситуация, в която отново ще започнат обвиненията затова кой е виновникът за новите избори. С колеги обсъждаме от известно време, че наистина хора като нас, политолози и анализатори, трябва активно да задават въпроса, защо бяха нужни последните избори и защо беше нужен този парламент, в който победителят и втората политическа сила свалиха работещ редовен кабинет - хубав, лош, тук оценките могат да варират, но да ги оставим настрана, защото тези два субекта не предложиха никаква по-адекватна алтернатива и някакъв нов позитивен дневен ред, който да дойде на мястото на стария... в този смисъл логичният въпрос беше, дали изобщо беше целта да се изведе алтернатива? Тук пък въпросът с настоящия служебен кабинет, който управлява - същите лобита, които не успяха да реализират първия мандат и да излъчат редовен кабинет, но това са същите лобита, които много добре успяват да прокарват различни управленски по свои характер решения и политики през служебния кабинет, особено през този премиер и този вътрешен министър, който май се оказа, че в последните 2-3 години е бил най-дълго на власт от всички видове кабинети".

Радио ВИДИН: От живота на настоящото Народно събрание имаше един момент, който ми даде надежда. Възраждане рязко смениха своя популистки и абсурден тон, ползваха нова риторика. Така видях партия, която за кратко време изглеждаше, че ще направи това, за което се борят формациите - опит за управление. Разбира се, това бързо беше зачеркнато. Формацията на Костадинов 10 дни по-късно започна старата песен на нов глас.

"Което само показва това преобличане, нали, с каква цел е било, било е доста временно. Там дневният им ред няма как да съвпадне с която и да е от останалите политически сили. Да не говорим, че там се случи и нещо друго, ще го кажа дори не толкова от политологичната гледна точка, колкото от социологическата. От доста време говорим как тази формация вероятно има някакъв таван в своята подкрепа. Според колеги този таван беше достигнат още миналата есен. Оказа се, че са били прави, тъй като видяхме как на последните избори при тях се стигна до спад. Вие може да кажете, че избирателната активност е била по-ниска - да, по принцип е така, но винаги зад тези радикално крайните партии, които предизвикват антивот най-вече, антисистемен и протестен вот, не би следвало да се влияят от избирателната активност дотолкова, доколкото те биха могли сами да предизвикат вълна, която да бъде в тяхна подкрепа. Ние видяхме, че не успяха да го направят. Разбира се, може би за сметка на Величие. Оказа се, че там има застъпване в електоратите. Сега ще видим как ще са на новите избори. Последно изречение за Възраждане: направи ми впечатление един техен "трогателен" опит да изземат част от полето, на което работят ПП и ДБ. Беше много любопитно, при все че двете формации са в изключително обтегнати отношения, но това не попречи на представители на Възраждане да се опитват едва ли не да ги привлекат като свои партньори, опитаха се да използват част от техните тези, които налагат в публичното пространство. Чухме за антикорупция, чухме призиви за обединение срещу ГЕРБ и ДПС... не знам колко точно беше премерено като политическо действие, още повече дали би довело до някакви ефекти. Според мен, нито краткосрочни, нито дългосрочни. Това обаче само потвърждава, че имаше някакъв експеримент в това НС те да се покажат с ново лице, тъй като видяха, че подкрепата към тях започва да спада".

Радио ВИДИН: На нас ни е заложено да търсим новото лице, политическия месия. Изборите обаче чукат на вратата. Аз не виждам как и откъде ще се появи нова и харизматична формация, оглавен от добре приет лидер в пространството. Не виждам как ще има намеса от страна на нова формация.

"Преди година сме водили подобен разговор. Новите месии, които винаги се появяват, те дори вече самите не успяват, не могат да продължат този път на месията, който ще ни "спасява", макар да не е ясно от какво. Имали сме цар Симеон Сакскобурготски, имали сме Борисов 2009, ИТН през '21 бяха опит за такъв месия. Виждате тези примера, не са пред мен числата, но експоненциално как пада подкрепата за тези нови месии. ИТН получиха около 600 хиляди гласа. Този модел е изхабен. После започнахме с новите месиански идеи за президентска република, за смяна на избирателната система, за коренно прочистване, какво ли нямаше като идеи... и за тях сякаш не стига енергия в публичното пространство, както и сред политиците. Аз пак трябва да кажа, че май остана само Радев. Разбира се, неговата политика в моите очи е срещала изключително голяма критика с годините, ще продължава и да среща, но той в момента е единственият, който трупа някакъв политически заряд. Този заряд би могъл да се реализира. Има колеги, които казват, че евентуално негова поява може коренно да промени картината от гледна точка на избирателна активност, на представителство после в парламента, дори вече има потенциални партньори - ИТН са такъв, едно БСП, макар да протичат много процеси там, те постоплиха отношенията си. Ако се засили този натиск към него за появата му на политическия терен, бъдете сигурни, че този разговор след месец-два ще изглежда по същия начин. Тук вече по-трезвата оценка е също теза, която бих могъл да изведа: не съм сигурен дали има време. Да, политическият заряд е налице, политическата активност около такъв проект ще се засилва, но не знам дали ще стигне времето. Ако изборите са в средата на октомври, ние имаме 2 месеца. Това е крайно недостатъчно за оформянето на проект със структури, лица, листи - все процеси, които отнемат доста време".

Радио ВИДИН: Най-големият абсурд е, че вече няколко тези години тези партии не правят достатъчно, за да подобрят ежедневието ни. Когато обаче наближи предизборно време, започват дългите и патетични призиви за важността на гласуването, как ниската избирателна активност улеснява пазаруването на гласовете. Трудно е обаче хората да ходят до урните с желание, когато изпращаме в НС политици, които дори не искат да управляват.

"Не е трудно да направим прогнозата, че на новите избори още веднъж ще имаме исторически ниска избирателна активност. Да, съгласявам се, няма как да се доближи този граждански дневен ред до политическия и обществен дневен ред. Много популистки ще прозвучи от наша гледна точка, но докато хората говорят за образование, за здравеопазване, за цените, тези битовите, ако щете, но много по-близките до хората теми, отсреща виждаме приоритети по Плана за възстановяване. Ние като хора от средите и като хора, които вникваме в тези теми, знаем за Плана за възстановяване колко е голям този приоритет, колко средства за заложени, но чухме ли някой, който да го обясни на нормален, човешки и достъпен език до електората? Ние трябва ли да прочитаме по 200 страници документи, за да обясняваме ние на хората, че тези средства, които ще получим, са важни, че ще помогнат и на тях... не трябва да сме ние тези хора. Вместо това, отсреща виждаме "дайте да усвоим парите, дайте да направим реформите", но неясно с каква цел. Съответно, когато хората не получават яснота по тези големи реформи, се наслагва онзи добър стар народняшки принцип, че ще се съберат, за да усвоят едни средства, да си ги разпределят помежду си. Най-лошото е, че не се намира политическа фигура и субект, който да иска да променя този разказ. Ако няма кой да го промени, ние ще ходим на избори октомври, после ще ходим март, после пак октомври. Докога обаче?"

Радио ВИДИН: Този разказ доста често започва от предизборните кампании. Неадекватно е, когато тези формации един месец се срещат с партийни активисти и всичко, което правят, е да говорят отсрещният колко е глупав, черен, колко е откраднал. Този път това не трябва да го има. Речникът е прът за постигане на каквото и да е разбирателство впоследствие.

"Връщате ме на една от началните тези, че именно тази поляризация, не само обществена, но вече и политическа, това раздробяване на политическото пространство, изобщо цялостно острата риторика между политиците, виждаме че се проектира в обществените нагласи. Забележете, ние започваме по най-дребните теми да се караме с огромни заявки, с едни големи помежду си разпри, на някакво вече най-битово делнично ниво. Такова ниво на обществено разделение не мисля, че някой може да изтъкне да  е имало преди време. Това няма как да се промени, докато не тръгне промяната отгоре надолу. Тоест докато политическият ни елит продължава да насъсква това разделение, да се изразя разговорно, няма как да очакваме гражданите да си кажат "този политически елит само ни разделя, дайте ние да се обичаме". Ние в крайна сметка сме изцяло зависими от нашите политически представители в смисъла на тези разбирания за разделенията. Когато ги виждаме като пример, който се дава от трибуната, от парламента, от представители на изпълнителната и законодателна власт, те се проектират и в нашите отношения".

 








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00