Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на вестник „По-странни времена“, с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не би трябвало да съществуват, и започват да създават огромни неприятности на жителите на Голям Манчестър.


Местните все така гледат на вестника като на нелепа шега, боклук за объркани умове и любители на лагерни истории на ужасите. Той обаче е много, много повече от това, разбира се. Свръхестественото съществува под различни форми и действа по различни начини, а „По-странни времена“ е тук, за да отразява проявите му, колкото и нелепи да са понякога. Все пак това е вестникът за необяснимото и необясненото. Ако има обяснение, значи няма място в ТОЗИ вестник.


Романът „Този чаровен мъж“ на северноирландския писател, стендъп - комик и телевизионен сценарист Си Кей Макдонъл е вторият от поредицата „По-странни времена“. Ако не сте чели първия, не е проблем. Двата разказват самостоятелни истории, но ако за пръв път се сблъсквате с бившата таблоидна акула и настоящ алкохолик с отблъскващи навици Винсънт Бейнкрофт, вероятно ще преживеете някой и друг шок, а тук-там ще се чудите и какво всъщност става.


Винсънт Бейнкрофт доскоро е диктувал правилата на Флийт Стрийт – улицата на вестникарите и юристите в Лондон, но в момента животът му е извън контрол поради много причини, част от които основателни. Той може и да е изгубил позициите си, също и навиците си да поддържа елементарна лична хигиена и добри обноски, може и да не е изтрезнявал от месеци, но все още е запазил едно – усета си за работата. И от дразнещ грубиян и пияница, той неусетно започва да се превръща в един не по-малко дразнещо трогателен образ, когато истината за падението му започва да изплува.


Неговият заместник редактор Хана Уилис, заета със собствените си проблеми, вече е започнала да му свиква, което не означава, че не забелязва носещата се около него миризма на развалена майонеза с чесън. Така де. Бейнкрофт по принцип си мирише и изглежда потресаващо, но майонезата с чесън е нещо ново.


По-лошото може би е, че Хана е започнала да свиква с мисълта, че светът не е това, което си е представяла преди да започне работа за вестника на откачалките, и че в него всъщност чудовищата наистина съществуват. И обезпокоително често единствените, които стоят между тях и останалите нищо неподозиращи хора, е именно бандата весели негодници от редакцията.


Докато се опитват да си осигурят материали за следващия брой, репортерите на вестника разбират, че из Голям Манчестър шетат нови чудовища – зловещи мъже с остри зъби и нечовешки способности, а полицията е в мъртвата хватка на невидими властимащи, които искат на всяка цена нищо да не излезе наяве. Единствено инспектор Том Стърджис все още се опитва да прави това, което вярва, че е негово призвание, а именно – да разследва, следвайки своя си морален кодекс. Предстои му обаче да разбере, че не е лесно да останеш морален в свят, изтъкан от зависимости и управляван от неморални хора.


Разбира се, вместо просто да отразят събитията, Бейнкрофт и екипът му много бързо се оказват затънали до шия в неприятности, опитвайки се едновременно да разберат какво става, да угодят на могъщите Основатели и да опазят един от своите, към който някой се домогва с всички средства. На своя страна имат само един странен женски дух-пазител, дребничкото зло Доктор Картър, за която никога не е сигурно на чия страна е в момента, и един стар пистолет Блъндербус на име „Чехов“.


Си Кей Макдонъл и този път не изневерява на стила си. Той е забавен до абсурдност, но също толкова здраво стъпил в реалността. Чрез неподражаемия си хумор той вади на показ най-тъмните черти на хората и отново ни напомня, че лудостта може би е най-хубавото нещо, което може да ни се случи в този свят, единствената ни защита пред злото, дебнещо из ъглите му. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05