Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

7
Снимка: Радио Видин


Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и проблемите си. 

"Плюсовете са много - чист въздух, живееш сред познати и приятели. Новата кметица така се старае, милата, навсякъде е тя. На това случихме... Иначе селото ни е прекрасно, просто прекрасно...

Не знам какво му е предимството, но щом толкова хора дойдоха да живеят от друго място, значи сме добре. Селото ни е оживено. Засега сме добре.

Минусите какви са? Разредиха градския транспорт, трябва да отидеш в 9:00, да се върнеш в 12:00, не можеш да си свършиш работата. На две седмици извозват контейнерите. Нямаме вече училище. Това беше голям удар за нас... Тъжно ми е какво става горе на Вола, на Околчица. Във Враца правят на 2 юни пищни, пищни тържества, после водят високопоставени гости горе, а горе е разруха. За мен това е гавра с паметта на Ботев и на всички, които са загинали за свободата.
Поминък нямаме никакъв, останахме повече старци..."
 Снимка: Радио Видин

От пролетта кмет на село Паволче е Петранка Ангелкова, биолог-генетик и майка на две момчета. Казва, че именно желанието ѝ на родител да отгледа децата си в спокойно и добре устроено село я мотивира да се кандидатира за кмет. 

"Дълги години виждах, че няма никакво развитие, селото ми сякаш беше в застой и това беше основният стимул, който ме накара да се кандидатирам и да участвам в изборите за кмет на село Паволче. Аз съм родом оттук, обичам си селото, няма как да не е така. Имам две момченца, те растат и живеят тук и искам както те, така и всички жители и деца в селото да се чувстват добре и да им създавам добри условия за живот, да виждат, че има живот, че се случват хубави неща в нашето село. Искам преди всичко да е чисто нашето село, да има тротоари, по които да се движат майките с децата, възрастните хора, да е добре благоустроено. Но лека-полека, с бавни стъпки, защото хубавите неща се случват бавно, надявам се да успея. Давам всичко от себе си, надявам се хората да го оценят. 

Петранка Ангелкова, кмет на с. Паволче. Снимка: Радио Видин

Основен проблем на селото е поддържането на чистотата, необходими са повече контейнери и провеждане на разделено събиране на отпадъците, казва Петранка Ангелкова.

"Малко са ни контейнерите. Ще настоявам за повече съдове, необходими са ни особено в летните месеци, когато се продуцира все повече и повече боклук. За мен това е един от главните проблеми, а също така и тротоарите, защото имаме много майки с дечица, имаме много деца, които в момента се движат по пътното платно. Оттук сега е пренасочено движението заради ремонта на пътя Мездра-Ботевград, засилен е трафикът, няма дори в момента спящи полицаи и това създава затрудения за движението на децата и въобще на жителите. Слава Богу, засега няма инциденти, но разчитам всички - и шофьори, и пешеходци,  да спазват правилата за движение."

Паволче не е от селата със застаряващо население. Заради близостта му до Враца, своя дом в селото са създали много млади семейства, разказа кметът.

"Имаме и много новодомци, които идват от града, бягайки от шумната атмосфера. Наброяваме 690 души население. Както вече споменах, много деца, които не са само за лятната ваканция, естествено има и такива, но има постоянно живеещи тук, които учат в града, през останалото време са си на село, което ме радва. В крайна смета то не е село от застаряващ тип. Непрекъснато има хора, които продължават да идват, което мен ме радва. Тук има простор, тук човек се чувства свободен. Близостта с природата, красивия Врачански Балкан. Паволче е разположено под връх Околчица, спокойно мога да кажа, че е село от туристически тип. Хора, които искат да посетят лобното място на Христо Ботев и връх Околчица минават през нашето село. Така че село Паволче трябва да има някакво развитие и това развитие да е видимо - трябва да е чисто, трябва да е хубаво, да става още по-китно, да радва както местните жители, така и туристите..."

Снимка: Радио Видин

Най-голямата гордост на местните е красивата природа, но също така историята, свързана с Ботевата чета, и литературният фестивал, който провеждат в последните години в памет на поета-революционер.

"В Паволче се гордеем с нашия фестивал "С Ботевски пламък в сърцето". Той има две категории - есета и стихотворения, и пристигат публикации от цяла България. Малки и големи пишат за Ботев, което означава, че той е жив. Той винаги ще бъде жив в сърцата на хората. Ние тук сме закърмени с Ботевата поезия. Това е нашата гордост, този фестивал. Нека да има все повече и повече участници в него...", призова кметът.

Откакто е избрана за кмет, Петранка Ангелкова избира да бъде и самодеец. Част е от певческата група "Балкански славей" към Народно читалище "Фар 1930". 

"Да пееш е хубаво, действа ти зареждащо. Последно бяхме  на "Северняшката сватба" на "Леденика". Плануваме село  Рибарица, непрекъснато има фестивали, събори. Там, където можем, се включваме с удоволствие."
 Снимка: Радио Видин

Децата и младите хора са основен приоритет в работата на Петранка Ангелкова. Мечтае местното училище отново да е пълно с ученици, работи за подобряване на площадките за игра и спорт в селото. 

"Идеята ми е по проект да кандидатствам за нова детска площадка. Имаме в момента една, която е доста амортизирана. Постегнали сме, позакърпили сме положението оттук-оттам, но все пак искам за децата, които живеят тук, да има къде да играят. Да има едно хубаво местенце, майките да седнат и да са спокойни, че детето им няма да падне, да се нарани. Имаме игрище за по-големите, то също се нуждае от ремонт. Но и това ще направим. Бившето училище е затворено, за жалост не се използва. Имаме идея за трансграничен проект, по който да идват ученици от Сърбия, тип туристическо училище. Най-голямото ми желание е училището да започне да функционира като училище от туристически тип, сградата да се използва, дворът да е пълен и да се чува детски смях... Това ще е най-голямото удовлетворение за мен, да е пълен дворът на училището с  деца."

Дни след разговора ни с Петранка Ангелкова на 11 юли, Министерският съвет със свое решение предостави на Община Враца сградата на бившето училище "Христо Ботев" в Паволче за изграждане на образователен и културен център и така направи мечтата на хората от селото по-реална и достижима. 

Народно читалище "Фар 1930" е културното средище на Паволче вече 95 години. Към него е създаден състав за автентичен фолклор, коледарска и лазарска група, певчески колектив "Балкански славей" и танцов състав "Балкански извор". От няколко години е създаден и модерен балет. Към читалището има добре развита лятна работа с деца. Обособени са 14 секции по интереси, обясни секретарят Мария Божковска.

Снимка: Радио Видин

"Най-посещаваната, най-любимата за всички деца е "Млад готвач". Направихме събитие за шоколада с Михаела Кътева, като  децата правиха меденки и опитаха 6 вида шоколад. Работи секция "Танци", лятна читалня, имаме секция "Мода", имаме "Приятели на здравето". Там имаме лектори от "Врачански Балкан", от БЧК, от Държавно горско стопанство, от Северозападно държавно предприятие. Събитието на 9 юли бе насочено към пожарите и пожарната безопасност - как да пазим себе си и природата, когато се случат пожари. От БЧК разговарят с децата и ги запознават с оказване на първа помощ, тютюнопушене, наркотични вещества и изобщо всичко, от което трябва да се пазят и да внимават... Творческата работилница много добре заработи със занаятчията Ангел Милчев и с Етнографско-възрожденски комплекс. Последното събитие беше за иглонабиване, за вълна в различни цветове и плъстене на вълната сме правили. Предвиждаме Седмица на добри обноски..."

Певческата група "Балкански славей" е създадена през 2004 година. Групата е носител на множество награди от Копривщица, Рожен и други събори. Изпълнява автентични песни от Северняшката и други фолклорни области в страната. В репертоара им е и песен за родното им село Паволче. Може да я чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45