Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Снимка: Радио Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите. 

Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и около него се виждат следи от ръжда. Съоръжението зад сградата на местната управа е с намален капацитет или не работи изобщо.

"Не ми се говори, не ми се говори от възмущение. Много обичам да се разхождам, често минавам оттук. В градината също има фонтан в безобразно състояние. Това не мога да го приема като нормално... За почистване е според мен, доста е занемарен... Не е нормално, трябва да бъдат почистени. Навсякъде са така, но тук пред Общината е по-драстично", казват жители на града.

Стопанин на водните съоръжения е Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство“. За това какви мерки ще предприемат за тяхното почистване и пускане в експлоатация, разговаряме с Емилиян Евтимов, директор на структурата:

"Да, получихме сигнали за състоянието на фонтана. Последният сигнал е от вас. Това, което ние сме планирали, е почистване на самия шадраван още тази седмица. Преди още да получим вашите сигнали, на няколко пъти чистихме самото съоръжение, но постоянният теч на вода образува тази плака и тези микроорганизми, които се развиват по него, но, както казах, още тази седмица проблемът ще бъде отстранен. Относно чешмичките до Стамбол капия и тази в Крайдунавския парк, може да проверите, че са почистени, тъй като ние ги минаваме веднъж в седмицата с телени четки, но, както казах, постоянният приток на вода създава наличието на мъхове и лишеи. Тази година шадраванът до Съдебната палата въобще не е работил, защото имаше сериозен технически проблем. Работим по него."

Силно се надяваме тези обещания да бъдат спазени, защото градът ни заслужава да бъде едно чисто и красиво място както за гостите му, така и за нас - неговите жители.

Повече може да научите от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44

Враца почита паметта на проф. Димитър Йоцов

Припомняме в "Памет нашенска" личността и живота на проф. Димитър Йоцов - виден дипломат, историк, политик и общественик, роден във Враца , автор на "Културно-политическа история на Враца“.  На 7 август тази година се навършват 55 години от кончината му. По този повод в Регионално исторически музей (РИМ) - Враца е открит изложбен кът,..

публикувано на 05.08.24 в 17:05

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Кога децата започват да изпитват срам от голотата?

На каква възраст децата започват да изпитват срам от голотата   - това е важна и специфична тема, особено за родителите , тъй като те трябва да са наясно с това как да засягат такива деликатни въпроси и да отговарят на неудобните въпроси на децата по един адекватен и спокоен начин. Ето какво е мнението по темата на психолога Лидия Николова :..

публикувано на 05.08.24 в 14:05

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48