Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Снимка: БГНЕС


Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" Цветелина Йорданова от Видин. Тя поясни, че кърменето трябва да започне веднага след раждането. 

"Бебето да бъде поставено на гърдите на майката и така да започнат съвместното си съжителство като отделни индивиди. За съжаление, в болничните практики това е една непосилна ситуация. Но да речем, че нещо се е случило, майката и бебето нямат възможност да се заедно, тогава при първа възможност, когато бебето се даде на майката, веднага трябва да започне кърменето. Бебето трябва да се кърми толкова често, колкото желае, но не по-малко от 8 пъти на денонощие, което ще рече на всеки 3 часа. Бебето трябва да стои на гърдата толкова, колкото желае. Кърменето трябва да продължи, колкото майката и бебето желаят."
 Снимка: Радио Видин

Консултантът поясни, че у нас средният период на кърмене е 3 месеца. Факторите за това са много, като се започне от болничната среда и се премине през социалните задръжки. Световната здравна организация препоръчва кърменето на бебето да продължи до 2-годишна възраст.

Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" е създадена, за да помага на кърмещите майки да получават актуална информация и да ги подкрепя, за да се улеснява процесът на кърменето, обясни още Цветелина Йорданова. 

"Помощта, която предоставяме на майките, е напълно безплатна и безвъзмездна. Ние сме майки, които някога са се срещали с трудности с кърменето и знаем от първа ръка какво е необходимо да се случи, каква помощ да се потърси. В нашия колектив има и медицински специалисти, към които майките могат да се обърнат."

Тази година Седмицата на кърменето е фокусирана към няколко групи майки.

"Живеещи в отдалечени райони или с по-малко възможен достъп до подходящи услуги; майки с ниско образование или икономически неизгодно положение; с недоносени или болни бебета, или самите те, майките, да са с физически или психически заболявания и увреждания, което допълнително усложнява процеса на кърмене; живеещи в имиграция, в чужда културна среда, без право на адекватни здравни услуги; живеещи в условия на природно бедствие или война. Има няколко предложения за справяне с тези ситуации: да има национални политики за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето и да се  осигури адекватен достъп на майките до информация; да се осигуряват системни източници на инвестиции за тяхното изпълнение; да се осъвременят болничните практики, не само в България, навсякъде. Тоест да се позволи на майките да имат ранен контакт с бебето си. Майката и бебето да не бъдат разделяни след раждането, тоест да имат съвместно съжителство по време на болничния престой. Обучение на майките в първите дни след раждането или преди раждането да имат достъп до срещи и лекции с компетентни лица."

Тютюнопушенето и алкохолът са двете най-вредни неща по време на кърмене. Доказано е, че майките, които пушат по време на бременност и кърмене, много по-рано пропушват в присъствието на бебето, обясни Цветелина Йорданова. По думите ѝ, по време на кърменето е допустим приемът на 1-2 кафета на ден. Ако не са драстични, диетите не пречат на кърменето. Майката трябва да се храни балансирано и здравословно. Няма забранени храни, няма забранени напитки, с изключение на алкохола, добави консултантът.

Чуйте повече в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44

Враца почита паметта на проф. Димитър Йоцов

Припомняме в "Памет нашенска" личността и живота на проф. Димитър Йоцов - виден дипломат, историк, политик и общественик, роден във Враца , автор на "Културно-политическа история на Враца“.  На 7 август тази година се навършват 55 години от кончината му. По този повод в Регионално исторически музей (РИМ) - Враца е открит изложбен кът,..

публикувано на 05.08.24 в 17:05