Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8", с подкрепата на Община Монтана и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно. 

Кампаниите на фондация "Една от 8" са насочени към жените в по-малките населени места в България, където достъпът до модерно медицинско оборудване, както и до специалисти е ограничен. Важно е всички желаещи да позвънят на телефона на фондацията, публикувани на тяхната интернет страница, тъй като местата са ограничени. Условията, на които трябва да отговарят дамите, за да се възползват от безплатните прегледи са да бъдат на възраст между 20 и 70 години, да не са били диагностицирани с рак на гърдата и да не са бременни към момента на прегледа. Повече подробности за кампанията разказа Гергана Богданова - управител на фондация "Една от 8":

"Вече осма година пътуваме с тази програма. Пет-шест града посещаваме всяка година в цялата страна... В Монтана ще прегледаме 210 жени, такъв ни е предварителният график с д-р Младенов, но пък идеята на програмата е много по-обширна. Идеята е в града, в общността да се заговори колко е важно да се преглеждаме всяка година. Всяка дама, която дойде, получава и брошура, в която е обяснено как да си прави самопрегледи всеки месец, колко често, от каква възраст трябва да се преглежда, какви са видовете образни изследвания..."

Прегледите ще се извършват в сградата на Младежкия дом в град Монтана, от д-р Младен Младенов, мамолог-гинеколог от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Света София".

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

13 август - Международен ден на левичарите

13 август е обявен за Международен ден на левичарите. За пръв път денят се отбелязва през 1976 година от Международната асоциация на левичарите , като целта е била да се повиши осведомеността както за предимствата, така и за трудностите, с които се сблъскват хората, които използват лявата си ръка повече от дясната. Инициативата цели и да..

публикувано на 13.08.24 в 12:19

Струпешкият манастир "Св. пророк Илия" е горял и възстановяван няколко пъти

Струпешкият манастир „Свети пророк Илия” се намира на двайсет километра южно от град Мездра. Известен е още под името „Тържишки”, заради старо съседно тържище, възникнало, според предание, още по времето на Второто българско царство. В манастирски документ е записано, че при завладяването на България от османските нашественици, обителта била разрушена...

публикувано на 13.08.24 в 08:46
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Модата и възрастта: Стилни съвети за всяка житейска фаза

Модата е универсален език, който всеки човек може да използва, за да изрази себе си. Независимо от възрастта, стилът и облеклото могат да отразят личността и жизнените ни фази. В днешното издание на "Модни лабиринти"  ще разгледаме темата как модата се променя и адаптира спрямо различните етапи от живота ни.  Например тийнейджърите често..

публикувано на 12.08.24 в 16:30

Видин се готви за панаир

На 23 август се открива  Видинският панаир . Според съобщението на Общината това издание на изложението ще предложи голямо разнообразие от изделия и хранителни продукти на занаятчии, производители и фирми от България и чужбина, различни демонстрации и дискусии, атракциони и забавления за малки и големи и съпътстваща концертна програма с участието на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30
Счупени елементи по детските съоръжения има на площадките в центъра на града.

Детски площадки във Видин са в лошо състояние

Сигнали за изпочупени детски площадки във Видин продължават да постъпват в Радио ВИДИН. Родители негодуват, защото много от местата за игра в града са в лошо състояние поради липсата на редовна поддръжка и обновяване. Износените и повредени съоръжения не са безопасни за децата. Недостатъчно осветление, неподходящите настилки и липсата..

публикувано на 12.08.24 в 14:30