Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

Снимка: Полина Дилчева Личен архив

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели.

В първата игра седемгодишният Крум Генов от Мездра се представи отлично, като набра 4 точки /3 победи, 2 ремита и 2 загуби/ и се класира втори - със сребърен медал.

Във втората група участва Самуил Генов - 3-ти клас, който набра 6 точки /6 победи и 1 загуба/ и завоюва първото място не само в тази група, а и в генералното класиране. Той заслужено спечели "Купа Марина".

Силвия Ценова, която е 5-и клас в училище "Кирил и Методий" попадна в много тежка смесена група от 12 г. до 16 г., като набра 2 точки от 7 партии и завоюва 3-то място и бронзов медал при момичетата. Тя за първи път участва в такъв турнир. И така мездренската  група донесе пълен комплект медали, златен, сребърен и бронзов.

Самуил и Крум всъщност са братя. Полина Дилчева, майката на момчетата, разказа за любовта към шаха и за таланта на синовете ѝ:

"Самуил е на 9, а Крум скоро навърши 7. Самуил тренира от година и няколко месеца, може би 4-5, а Крум от съвсем скоро, от 6 месеца ходи той на уроци. Идеята се породи съвсем случайно от едно подарено шахче от баба им - мъничко, магнитно. Помолиха ме да им покажа правилата и много им хареса самата игра... Има клуб по шах, благодарение точно на Тошко Кирков. Той е главният двигател на този клуб и ако не е той, нямаше да го има реално... Започнахме да ходим по турнири, където ни е възможно... Моят дядо, който е баща на майка ми, много обичаше шаха... Да, явно се предава, имат голям интерес и аз много съм благодарна на шаха, че промени децата ми... Откакто те и двамата тренират шах, са много по-спокойни, по-зрели..."

Майката на Самуил и Крум силно се надява шахът да започне да привлича интереса на повече деца, тъй като тя като родител вижда колко ползи носи той:

"Апелирам, да, особено в малките градове, както сме ние, да има малко по-голям интерес... И в училище мисля, че им помага. Имам много познати, които математиката и шахматът, нали така ги свързват и едното помага на другото, така да го кажем... Да, доволни са от постиженията си, но винаги искат повече от себе си... Постоянни сме с уроците, постоянни са те във вкъщи, играят помежду си. Големият чете книги, постоянно разиграва партии. Нищо не става така даром, понеже нали имат талант. Да, той е важен, но наистина трябва човек да се постарае, да бъде постоянен в това, което мечтае и цели..."

Треньор на тези талантливи  деца е Тошко Кирков. Той не е изненадан от техните резултати. Изключително е благодарен и на родителите за усилията, които полагат, тъй като според него тяхната подкрепа е един от основните фактори за успехите.

Чуйте повече в звуковия файл.
По публикацията работи: Елизабет Христова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57

13 август - Международен ден на левичарите

13 август е обявен за Международен ден на левичарите. За пръв път денят се отбелязва през 1976 година от Международната асоциация на левичарите , като целта е била да се повиши осведомеността както за предимствата, така и за трудностите, с които се сблъскват хората, които използват лявата си ръка повече от дясната. Инициативата цели и да..

публикувано на 13.08.24 в 12:19

Струпешкият манастир "Св. пророк Илия" е горял и възстановяван няколко пъти

Струпешкият манастир „Свети пророк Илия” се намира на двайсет километра южно от град Мездра. Известен е още под името „Тържишки”, заради старо съседно тържище, възникнало, според предание, още по времето на Второто българско царство. В манастирски документ е записано, че при завладяването на България от османските нашественици, обителта била разрушена...

публикувано на 13.08.24 в 08:46
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Модата и възрастта: Стилни съвети за всяка житейска фаза

Модата е универсален език, който всеки човек може да използва, за да изрази себе си. Независимо от възрастта, стилът и облеклото могат да отразят личността и жизнените ни фази. В днешното издание на "Модни лабиринти"  ще разгледаме темата как модата се променя и адаптира спрямо различните етапи от живота ни.  Например тийнейджърите често..

публикувано на 12.08.24 в 16:30

Видин се готви за панаир

На 23 август се открива  Видинският панаир . Според съобщението на Общината това издание на изложението ще предложи голямо разнообразие от изделия и хранителни продукти на занаятчии, производители и фирми от България и чужбина, различни демонстрации и дискусии, атракциони и забавления за малки и големи и съпътстваща концертна програма с участието на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30
Счупени елементи по детските съоръжения има на площадките в центъра на града.

Детски площадки във Видин са в лошо състояние

Сигнали за изпочупени детски площадки във Видин продължават да постъпват в Радио ВИДИН. Родители негодуват, защото много от местата за игра в града са в лошо състояние поради липсата на редовна поддръжка и обновяване. Износените и повредени съоръжения не са безопасни за децата. Недостатъчно осветление, неподходящите настилки и липсата..

публикувано на 12.08.24 в 14:30