Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

6
Снимка: личен архив

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата. 

На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на страната ни в кану-каяка бе Йоана Георгиева от Видин. 22-годишната видинчанка е най-младата състезателка в дисциплината 500 метра едноместен каяк при жените на Олимпиадата в Париж. Тя направи две силни гонки - в предварителните серии и в четвъртфиналите, заслужи място на полуфинал, но не успя да се класира за финал, каквато беше целта ѝ за тази Олимпиада. Една от причините е, че в навечерието на Олимпийските игри състезателните ѝ права бяха спрени заради обвинение в неявяване на допинг проба в края на миналата година. Впоследствие наказанието бе отменено, но не остана достатъчно време за олимпийска подготовка.

Въпреки всички перипетии, през които премина, с представянето си на гребния канал край френската столица, Йоана още веднъж доказа, че мястото ѝ е в световния елит на този спорт.

"Чувствам се прекрасно, че успях да участвам на най-големия спортен форум. Атмосферата беше много по-различна от всички останали международни състезания, в които съм участвала. Това, да бъдем заедно състезатели от всички спортове, беше прекрасно. Това, че успях да стигна до полуфинал, също е нещо голямо, тъй като конкуренцията е направо убийствена. Състезанието бе по-различно от Световното първенство, на което успях да спечеля квотата. Там право на участие имаше само по една състезателка от държава в едноместния каяк. А на Олимпийските игри спечелилите квота на четириместен каяк имат право да участват с по две лодки в останалите дисциплини. Така при мен имаше по две представителки от 11-те най-силни държави. Просто конкуренцията беше много голяма, всички състезателки бяха много силни и на много високо ниво. Бях и най-младата състезателка в едноместния каяк и трябваше да се състезавам с много по-опитни участнички, медалистки от минали Олимпиади, изградени физически и с много опит. Имах цел много по-добро представяне, но тези 7 месеца стрес, който ескалира последния месец преди Олимпиадата, когато нямах право да водя централизирана подготовка с моя треньор и с моите съотборнички, а трябваше да се подготвям сама, също оказа влияние на цялостната ми подготовка. Все пак опитът, който придобих от това състезание, е много голям, ще ми помогне в бъдеще. Не успях да разкрия пълния си потенциал, който се надявам, ако сме живи и здрави, да покажа в Лос Анджелис след 4 години."

Йоана Георгиева бе част от българската делегация за церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж.

"Беше прекрасно да видиш пълния стадион, който е дошъл да гледа спортистите, да им се радва, че са успели да се класират за участие в Олимпийските игри. Това е много голямо постижение, не всеки има шанса да достигне до тях. Радвам се, че и аз бях част от това преживяване. Представянето на българските спортисти беше невероятно. Убедена съм, че всички дадоха максимума от себе си и се представиха по най-достойния начин. Разбира се, за тези, които успяха да вземат медали и да се класират за финалите, това е нещо огромно, нещо невероятно и съм много щастлива, че успяха да го направят, тъй като това е мечтата на всеки един спортист. Знам колко много труд, колко усилия, сълзи и пот е коствало, за да достигнат нашите представители до Олимпийските игри. Вярвам, че ще продължат по същия начин - с единственото желание да се развиват и да продължават да гонят своите цели и мечти. След кратка почивка и аз започвам подготовка, защото обратното броене за Лос Анджелис вече започна", добави талантливата видинска каякарка. 

Неин наставник е Цветан Иванов, също видинчанин - треньор в националния отбор по кану-каяк и във видинския клуб "Бдин 77":

"Участието в Олимпиада е невероятно преживяване. За всеки един спортист и за всеки един треньор това е цел №1 в живота. Да достигнеш до състезание в този огромен форум е нещо невероятно. Щастлив съм, че успяхме да достигнем до тях въпреки тези несгоди, които имахме през последните месеци. Нейното представяне го определям като добро. Имах желание да проведе още една гонка, защото смятам, че нейното място е там. Ако всичко в подготовката ѝ беше протекло нормално, щеше да е във финал B, който определя местата между 9-о и 16-о. това беше нашата цел, поставена миналата година, след като спечелихме квотата, защото знаете, че тя е най-малкият участник на Олимпиадата в нашия спорт и все още няма нито опита, нито рутината да застане до тези състезателки с огромен опит и с по три олимпиади зад гърба си. Иначе Олимпийските игри са нещо невероятно, атмосферата е уникална. Разминаваш се, обядваш и вечеряш заедно с такива знаменити състезатели като Новак Джокович, Леброн Джеймс, лекоатлетите, които спечелиха титлите... Не може да се сравни с нито едно друго спортно събитие. Това трябва да се изживее, да си вътре в олимпийското село, не може да се опише."

Според опитния специалист българският спорт изостава в развитието си.

"Предстои да си направим задълбочени анализи за предстоящата подготовка, но определено ние като държава доста изоставаме в спортно-технически план, като организация, като методи на тренировка. Доста от държавите, които в миналото бяха зад нас и са се учили от нас, сега са много пред нас, което показва, че трябва да си направим доста сериозни анализи. Да потърсим причините и да намерим правилния път на следващата Олимпиада да имаме не 7, а поне 17 медала, защото България е спортна нация, знаем какви успехи сме имали преди години. По нищо нашите деца и нашите състезатели не отстъпват като качества на всички останали. Всичко обаче е въпрос на методика, на организация и най-вече на селекция. В момента лично в нашия спорт селекцията е занижена, защото децата отиват в по-комерсиалните спортове като футбол, баскетбол, волейбол, плуване, а при нас остават това, което дойде и ние трябва да го вземем, за да съществуваме. Мисля, че от там първо трябва да започнем, защото, повярвайте ми, състезателите от другите държави ни превъзхождат най-вече по селектирани антропометрични данни. Ако подобрим селекцията, оттам нататък сме доказали, че останалото го можем. Няма да говоря за екстрите, които имат другите държави. Една Румъния, примерно, за един състезател имаше екип от 7 човека - доктори, масажисти, треньори, координатори... Ние бяхме само двамата в нашия спорт - състезател и треньор, което е малко несериозно за Олимпийски игри." 

Цветан Иванов оценява като уникално представянето на българските спортисти в Париж.

"На фона на нивото, на което е нашата държава, тези 7 медала са уникално постижение, защото все още сме много назад - другите работят с изкуствен интелект вече масово, с много сериозни фармацевтични препарати за възстановяване, със средства за възстановяване, които са на страшно високо ниво, а ние нямаме нищо подобно. Въпреки това на Балканите сме втора сила в спорта след Румъния. В България ние, треньорите, в момента работим с един хронометър и "на око", разчитаме най-вече на интуиция и на това, което виждаме. Доста сме далеч от другите държави. Преди демокрацията в българския спорт имаше Научно-приложна лаборатория, имаше огромни екипи от специалисти, които работеха в тази област и имаше успехи. Сега федерациите не могат да си го позволят това нещо. Въпреки всичко поздравления и сърдечни благодарности на Министерството на младежта и спорта, че съумяха да намерят средства за олимпийска подготовка, която беше обезпечена на 100%. Благодаря и на Българска федерация по кану-каяк, която ни подкрепи абсолютно отвсякъде. Нямахме никакви проблеми за това къде ще тренираме, как ще тренираме и пр. Но, отново повтарям, изоставаме в много аспекти от останалия свят."

Успешният видински тандем в кану-каяка е твърдо решен да се докаже на следващите Олимпийски игри. 

"След полуфинала в Париж разочарованието от нейна страна беше огромно, защото очаквахме още една гонка да проведем, но тя успя бързо да се съвземе и първото нещо, което си казахме, беше, че обратното броене е започнало. Ние мислим вече само за Лос Анджелис. Оттук нататък всичко вече ще бъде насочено само към следващите Олимпийски игри. Не мислим, че има нещо, което да ни спре, стига да сме живи и здрави. Там ще бъдем много по-силни от сега. Целим се много високо. Доста от елитните състезателки при жените ще прекратят състезателната си дейност, това ще даде шанс на по-младите да минат напред. Дано тогава да се премахне това нещо с двете лодки от водещите държави, защото така се стеснява географията на спорта. Отсега сме си поставили цел поне финал А - от първо до осмо място в Лос Анджелис. Имаме силите, възможностите, желанието и мотивацията да го постигнем."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18