Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли край политическата криза?

Снимка: БГНЕС

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме предложеният от Горица Грънчарова-Кожарева състав на кабинет заради Калин Стоянов като вътрешен министър. Има ли край политическата криза у нас или все повече се задълбочава? Темата коментирахме тази сутрин в "Посоките на делника". 

Ако изборите бяха сега, нямаше да има съществени промени в парламента -  около 25% биха гласували за ГЕРБ, а битката ще е за второ, трето и четвърто място. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп Интернешънъл болкан", направено за Българската национална телевизия. Според моментните електорални нагласи ГЕРБ-СДС щяха да получат 25,2% от гласовете; ПП-ДБ - 15,2%; ДПС - 14,5%; "Възраждане" - 14,2%; БСП - 7,3%; ИТН - 6,2%. Съществени електорални размествания не очаква и политологът от Монтана Димитър Петров:


"Освен ДПС, която смятам, че ще има електорална щета, "Величие" със сигурност няма да влязат в следващото Народно събрание. Това беше тяхната "лебедова песен", няма как да върнат общественото доверие след целия този скандал. Основна причина за това ще бъде и отсъствието на Виктория Василева, за която редица експерти изтъкват, че именно тя е в основата на този техен успех, тъй като тя беше организационен секретар и на "Има такъв народ", а това е доста ключова позиция за координиране на всички структури по места. ИТН може би ще увеличат леко резултата си. Не очаквам нов политически играч, тъй като засега няма такива заявки, а времето е кратко, за да се създаде някоя значима политическа сила, която по някакъв начин да повиши избирателната активност. Очаквам тя и този път да е ниска. Дано не е по-ниска от тази на миналите избори. Но цялото това нежелание на политическите партии да влязат в по-сериозен диалог с цел наистина да се състави правителство, а не да се обслужват тесни политически интереси, ще отблъсне още повече избирателите. Не очаквам обаче да има някакви сериозни сривове в основните политически партии."

Според политолога политическите сили няма да предложат нищо ново и атрактивно по време на предизборната кампания.

"Очаквам отново безидейна кампания. Не съм сигурен каква точно трябва да бъде стратегията на политическите партии, за да могат да върнат доверието на болшинството от гражданите. Единственото, което хората искат, е някакво спокойствие, искат да видят сигурност, да видят, че има правителство, което отговоря на настроенията на народа и се старае да повиши неговото благосъстояние. Не иска да вижда правителство, в което има разнобой, в което има непрекъснати скандали... Хората просто искат спокойствие, предвидимост. Смятам, че ни очаква доста вяла кампания с повторение на едни и същи изтъркани лозунги."

Проучването на агенция "Галъп Интернешънъл Болкан" показва още, че ако изборите бяха сега, избирателите на ДПС биха предпочели почти единодушно формация на Ахмед Доган пред такава на Делян Пеевски. 

"Много изненадваща беше новината, че вероятно Ахмед Доган ще бъде водач на листата в Кърджали. На предишните избори водач в Кърджали беше именно Делян Пеевски. Но целият този скандал в ДПС по-скоро ще се отрази негативно на движението и те вероятно от втора позиция ще паднат на трета или дори на четвърта след ПП-ДБ и "Възраждане". Съществува обаче и хипотеза, че целият сериал със скандалите в ДПС е режисиран с цел да се втвърди електоратът. Може би това е с цел в далечна перспектива ДПС да стане първа политическа сила. Все пак смятам, че това напрежение в ДПС по-скоро ще доведе до срив в електората, а не до повишение", коментира още Димитър Петров.

Политологът очаква широко ляво обединение да повиши резултата на БСП.

"Категорично смятам, че ще има повишаване на резултата, тъй като социалистите в България имат нужда от някакво подобно обединение. Може би БСП ще е една от малкото партии, която ще покачи резултата си, но се съмнявам да излезе от позицията си на пета политическа сила, тъй като тези преди нея изглеждат доста стабилно към момента. Единствената съществена размяна ще бъде между второ, трето и четвърто място с оглед ситуацията в ДПС и възможността "Възраждане" да почерпи някакви дивиденти от промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които със сигурност са с цел втвърдяване на електората преди изборите. Същото се случи и в 49-ото Народно събрание. В последните му дни те предложиха референдум за излизане на България от НАТО."

Според Димитър Петров след предстоящите предсрочни парламентарни избори, когато и да са те, не се очаква в парламента да влязат нови или неочаквани политически формации:

"Но толкова е динамична политическата обстановка, че няма да се изненадам част от разочарованите избиратели да се прелеят в някоя политическа партия като формацията на Радостин Василев, например, която беше следващата след "Величие" по гласове. В последните години голяма част от малките политически партии разчитат на протестния вот. Така беше и партията на Стефан Янев "Български възход", така беше и "Величие", така вероятно ще бъде и сега, но аз се съмнявам, че ще има седма политическа партия в парламента."

Ще има ли редовно правителство, излъчено от 51-вото Народно събрание?

"Едва ли ще има по-различни условия в следващото Народно събрание, с оглед на това че ще влязат почти същите политически партии. Винаги ми е било странно как тези политически партии ще успеят да обяснят на избирателите защо в предходния парламент не са се разбрали, а в следващото Народно събрание вече са се разбрали. Така се получи и Сглобката. Тогава беше твърдението, че е крайно време да се внесе някаква стабилност във вътрешнополитически план. Не разбирам какво би променило значително условията в следващото Народно събрание, за да се получи правителство, каквото не може да се получи в сегашното Народно събрание."

Партийните лидери у нас очакват резултатите от президентските избори в САЩ, за да пренастроят политическите си послания и действия, смята още Димитър Петров. 

"Ще видим дали след изборите в САЩ новият президент, който и да бъде той, ще продължи по някакъв начин да нагнетява напрежението или ще се опита да прекрати част от конфликтите, които се случват в международен план. Може би успокояване на международната обстановка ще се случи след изборите за американски президент. Не само в България, а и в много други държави, политическите партии наблюдават какво ще се случи в Америка, за да преструктурират своите позиции."

У нас към този момент не се генерира достатъчно силна политическа алтернатива, допълни политологът:

"Хората, които биха искали да бъдат такава алтернатива, не виждат нишата, не виждат възможността дори и да влязат в Народното събрание с кого могат да се коалират и с кого биха могли да управляват, тъй като обстановката е много сложна. Който и нов политически играч да успее да влезе в парламент, ще трябва да се коалира с част от останалите политически партии. Аз смятам, че ключът към това да се води отговорно управление е именно да има диалог между всички политически партии независимо какви са те и независимо каква е тяхната политическа тежест. Хората, които биха могли да са тази алтернатива, в момента се дистанцират с оглед на всички тези скандали, които се случват, и тенденцията всеки нов политически играч да бъде очернян."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17