Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Снимка: Личен архив



Мартин Малчев е млад човек от Видин, на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския университет в столицата. Разказва, че е израснал в академично семейство и интересът му към медицината се е зародил още от ранна възраст:

"Науката, която изучава как най-сложната машина в света работи. Всичките миниатюрни процеси, как взаимодействат помежду си, как се урегулират, така че да може да съществуваме като един организъм... Медицинският хеликоптер представлява едно много малко и тясно пространство, където единственият човек, на който мога да разчитам са двете ръце на моята медицинска сестра. Има ограничено пространство за работа, както, разбира се, има и ограничена апаратура, която да поддържа основни витални функции на човешкия организъм..."

Мартин Малчев разказа за случай от практиката си до момента, който винаги ще помни:

"Смятам, че всеки човек, в такава професия, винаги помни първия си случай. Моят първи беше човек на 63 години, пострадал при тежка катастрофа, с множество травми... В тези ситуации бързата реакция е определяща, тъй като поради липсата на нутриенти и кръв, тъканта умира и единственото лечение в тези случаи, за съжаление, понякога е ампутация на крайника... Изправяш се пред много предизвикателства в такава ситуация... В момента човекът си е вкъщи и се радва на втория си живот, който живее..."

Д-р Малчев коментира темата за бъдещето на медицинските спешни услуги:

"Кацането на хеликоптер изисква много специфична среда, тоест да няма високи сгради, да няма дървета, да няма кабели, което в малките градове, които нямат собствени хеликоптерни площадки близко или в непосредствена близост до медицинските заведения, се избира следващата най-удобна за кацането на този хеликоптер. Този тип медицински услуги все повече и повече става стълб на спешната медицина в развитите държави, като разбира се, работи в пълен унисон с наземните спешни служби... Бъдещето е пред нас. Инженерните науки се развиват все по-добре, все по-бързи хеликоптери, все по-оборудвани линейки и разбира се, все по-подготвени лекари и медицински лица имаме в държавата, така че леко-полеко вървим към едно по-добро бъдеще..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00