Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

11
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора. 
Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана. 
Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември 1947 година се преименува на  Замфирово, за да се увековечи името на  комунистическия деятел и участник в Септемврийското въстание Замфир Попов. 
Селото има 30 км пътна мрежа, 1000 къщи, голяма част пустеещи. Площадът е просторен, читалището, което е строено преди години е голямо и светло, с голяма зала. В селото работи защитено  училище, като децата в него са 50. Има и детска градина.
За съжаление, и тук демографската криза води до намаляване на населението, разрушените предприятия, цехове и ТКЗС оставят хората без работа и те заминават да търсят прехраната си извън района. Този факт все още не може да бъде приет и преодолян от местните жители, тъгата по онези времена остава. Хората искат само нормален живот, добра работа и здраве за себе си и децата. 
Общо 1108 са жителите с постоянни и настоящи адреси. Младите си идват на село през почивните дни. 
Заетост в селото има - цех за подматрачни рамки, шивашки цех, който работи за износ, 3-4 земеделски кооперации, хранителни магазини, поща.
Ангел Ангелов е кмет втори мандат в село Замфирово. Това е родното му село, в което е израснал и в което живее. Завършил е Техникум по ветеринарна медицина в Ловеч и до 1994 година работи като ветеринарен техник.  Амбицията му е да успее да види селото си с млади хора, завърнали се в родния дом.  

Той ни разказва за хилядолетната история на селото, която е описана в книгата на Геройко Милчев. По време на социализма в Замфирово се създават условия за работа. 

"През 70-те години на миналия век в селото 200 души работят в цех на Завод за електромотори "Васил Коларов", над 500 души в ТКЗС, шивашки цехове, сладкарски цех, има тракторни бригади, КООП услуги. Селото достига 5000 жители и има предложение да се преобразува в град, но това не се осъществява. 

Днес възможностите за работа са доста ограничени. Лошото е, че след 1990 година селото намалява до 1108 жители. Половината от населението е ромско, засега живеем в сговор. Имаме личен лекар, идва в сряда и петък. 

Двама човека са назначени по такива социални програми, в помощ на кметството и на пансионерския клуб. Селото има 25 км улична мрежа, към селото има и село Рашовица и с него 30 км е пътната мрежа, трудна е поддръжката. Тази година няма да се асфалтират улици, но затова пък ще се направи обществена тоалетна, която е необходима."

Като проблем в селото остава свлачището от 2015 година между селата Пърличево и Замфилово, пътят е затворен вече 10 година и се очакват средства, за да се направи необходимият ремонт.  Това създава проблем за преминаването на автобусите. 

За да се поддържа по-добър ред и сигурност в селото ще се монтират камери за видеонаблюдение. Вече са дарени 8 камери от съпричастен жител с желание да се намалят инцидентите и произшествията в селото. Кметът иска да се поставят камери и на нерегламентираните сметища. 



Имаме богата читалищна дейност, която е щастие за едно умиращо село, казва Тереза Петкова, секретар в НЧ "Развитие 1928" - с. Замфирово. Към читалището работят самодеен театрален колектив, Ансамбъл за изворен фолклор, певческа група, новосформирана Детска фолклорна формация "Бабините" и в тях се пресъздават игрите от миналото, подготвят се автентични песни и хора. Младежка духова музика има.

Библиотекарят в читалището Екатерина Куздова участва в постановката "Варено Жито" на Стоян Торлака. С тази постановка самодейците са изиграли 19 представления. В момента  подготвят ново представление, което ще се изпълни на северозападен диалект. 

Разговаряхме с хората, които срещнахме в центъра. Повечето от тях си спомнят с носталгия за добрите времена, как се е поддържало селото и като цяло не са доволни от днешното му състояние:

"Не е каквото беше преди години, беше пълно с хора и народ... Доволна съм, добре се живее... Работя тук, хората не са лоши, но няма управление. Лошо почистване, няма условия за игра за децата, няма обществена тоалетна. Читалището ни е с изпопадали плочки. Последните години не е това село, което беше, грозна работа..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47