Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания могат да получат безплатно високотехнологични помощни средства

Общо 26 души от област Видин са с препоръки за одобрение

Снимка: БГНЕС

Хора с трайни увреждания ще могат да се възползват от високотехнологичните помощни средства и медицински изделия по проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Финансира се по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 милиона лева. По него ще бъдат подкрепени повече от 3300 души в страната. 
  
 До 17 юли хора с трайни увреждания можеха да кандидатстват в дирекциите към Агенция за социално подпомагане (AСП).  До края август ще бъде извършена окончателната процедура по подбора чрез класиране на кандидатите, които имат издадена експертна препоръка за одобрение, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Видин Венцислав Боянов.

"На 26 души от област Видин е издадена препоръка за одобрение за отпускане на високотехнологични помощни средства, а общо подадените заявления са 28. Проектът не е ограничен с квоти по области, така че  всеки с препоръка за одобрение има шанс да получи помощно средство. Класирането ще се извърши по утвърдена методика, която позволява да се изчисли доколко конкретното помощно средство ще компенсира оценената степен на ограничена функционалност и работоспособност на кандидата."

Високотехнологичните помощни средства, които ще се осигуряват по проекта са 11 вида. Сред тях са преносим брайлов компютър, брайлов дисплей, софтуер за екранни четци, вертикализираща електрическа инвалидна количка, електрически мотор за инвалидна количка, нервен и мускулен стимулатор за ходене или за ръце, миоелектрични или модулни протези, изработвани по поръчка на база на индивидуално задание.

"След приключване на подбора, на официалната интернет страница на Агенцията за социално подпомагане и на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат публикувани списъци на класираните кандидати. Всеки от тях ще може да провери чрез входящия си номер на кое място е класиран. След като бъдат избрани изпълнителите за доставка на помощните средства, комисията за оценка ще окаже съдействие и на класираните за насочването им за фактическото предоставяне на помощните средства."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05