Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин през очите на туристите

Снимка: Радио ВИДИН



Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия сезон, корабите превозват хора от различни краища на света – не само от Европа, но и от Америка, Азия и Австралия. Те идват с любопитство и желание да открият нови места и култури. Срещнахме в библиотеката Илияна Дамянова от София, която обожава Видин:


"Любимо място ми е и в един момент, когато спра да работя, ще съм тук, затова казвам и на властите, че трябва да е добре, когато се върна. Това е моето място...енергията. Има още какво да се направи, но тук е мястото на което се зареждам. Бях очарована от художествената галерия, от картините които има там и мисля, че е малко подценявана, туристи не се водят там, поне аз не съм видяла ... За Видин много неща могат да се кажат..."


Когато корабите спрат на видинското пристанище, туристите се отправят на организирана обиколка с местен гид. Те познават града и с радост споделят най-интересните истории и факти за всяко място, което посещават. 


Първата спирка почти винаги е средновековната крепост Баба Вида – символът на Видин. Туристите с любопитство се изкачват по старите каменни стъпала и от върха на кулите се наслаждават на прекрасната гледка към реката. След това ги водят към красивия музей "Конака", където могат да видят автентични предмети и експонати, свързани с историята на региона. 


След като разгледат музея, туристите често се разхождат из старите улици на Видин, където времето сякаш е спряло. Малките магазинчета и кафенета с открити маси им помагат да усетят местния уют. Някои си купуват сувенири, за да запазят спомен от града. Туристите снимат крепостта, реката, старите сгради и малките улички, сякаш искат да запечатат всеки миг. А местният гид разказва с ентусиазъм за историята и културата на Видин, като въвежда гостите в един свят, изпълнен с легенди и интересни случки. Така срещнахме група туристи, завърнали се от обиколка:


"Аз съм от Флорида, Съединените Американски Щати. Не съм чувал преди това за Видин. Харесва ми, много е красив. Бяхме на туристическа обиколка с гида тази сутрин, така че да, зная вече нещо за този град. Има много хубави места...Аз съм от Колорадо. Тук е прекрасно е. Наистина се наслаждаваме на мястото. Бяхме в парка, великолепно е, много е хубаво ... Имате много забавни имена. Ние сме от Съединените Американски Щати. Аз съм била и в София и на други места, на които не помня имената, но в едното имаше много хубав манастир. Ние акостирахме днес във Видин, който е много хубав и има доста неща за разглеждане. Бяхме до крепостта, разходихме се наоколо, до църквите и сега отиваме да пием кафе наблизо." 

    

Когато обиколката свърши, туристите се връщат на кораба с усмивка и благодарност. Видин е малък град, но оставя голямо впечатление и макар че пътуването им ще продължи, те отнасят със себе си частица от него.


Чуйте повече в прикачения файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Симеон Матев

Симеон Матев: Септември има характера на летен месец

Климатичното лято приключи на 31 август в 23:59 часа. Три седмици ни разделят от 22 септември, когато настъпва астрономическата есен. Все по-близо ли е до нас третият сезон от календара или ще продължи тенденцията септември да се оформя като летен месец? По темата разговаряме с климатолога Симеон Матев,  преподавател в катедра "Климатология,..

публикувано на 02.09.24 в 15:17

Спортен психолог: Децата днес са като малки роботчета

Спортът играе важна роля в живота на децата, като предлага не само възможност за физическа активност, но и дава важни уроци, свързани с дисциплината, работата в екип и развиването на социални умения.  В съвременния свят, където технологиите често привличат вниманието на подрастващите, спортът става още по-важен за осигуряването на здравословен и..

публикувано на 02.09.24 в 10:30

"Неделник" от 1 септември 2024 година

Вече сме септември. Идва есен с песен. Искаме или не, тя ще дойде.  Темите днес: Северозападът има какво да покаже в туризма , а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които..

публикувано на 01.09.24 в 13:45

Вяра, молитва и пост – това са най-силните оръжия срещу "поднебесните духове на злобата", срещу болестите и изпитанията

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род. От днес е началото и на Църковната нова година. "Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая..

публикувано на 01.09.24 в 08:00

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова , ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин :..

публикувано на 30.08.24 в 14:47