Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко сериозен е проблемът с безводието

Снимка: Радио ВИДИН

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по сайтове на Общини, групи в социалните мрежи и журналистически публикации.

"Това, което трябва да знаем е, че кризата с водата е сериозна. Но тя е сериозна, не просто защото има някъде обявен режим на водата, нали тя е по-сериозна по простата причина, че 10 процента от населените места в България всъщност нямат ВиК оператор. Дали имат вода, дали нямат вода, при какъв режим никой не знае. След това има едни други 10 процента, които все пак са с повече население, те са над половин милион, които са в режим на водата...", заяви Тома Белев.

Към настоящия момент се използват минимум 8 300 основни и резервни водоизточници в България. От тях половината имат разрешение за ползване на води за питейни битови цели. При тези 8300 водоизточници има инсталирани едва 2800 водомери на водоизточници, т.е. едва при 1/3 се мери водата при водовземането, посочи още Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение":

"И всичките приказки как се губи 50-60-70 процента от водата докато стигне до потребителя са изсмукани от пръстите. Просто водата не се мери в България, за да знаем колко се губи."

Друг сериозен проблем, който сподели Тома Белев е, че има безхаберие по отношение на определяне на санитарно-охранителни зони за източниците на питейна вода. 

За малките общини има бързи решения за задоволяване необходимостта от питейна вода, по-трудно е за големите общини, смята Тома Белев:

"За да задоволите необходимостта от вода на Плевен и околните населени места вие трябва да намерите вода за 100 хиляди души. Когато търсите вода за 50 или 200 човека е по-лесно. Т.е. със сигурност в момента трябва да се инвестира в търсене на редовни или резервни водоизточници."

В България само три области нямат нито едно населено място в режим на водоподаване - това са Видин, Русе и Силистра.

В област Враца по предложение на "ВиК" - Враца, със заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов е въведен режим на водоснабдяване в четири села на общината: Лик, Ослен Криводол, Лютиброд и Ребърково. Водният режим е обусловен от продължаващото засушаване и критично слабия дебит на подземните и на повърхностните водоизточници на територията на общината в населените места, за които няма техническа възможност за водоподаване на вода, посочват от Община Мездра.

Според картата на безводието в област Враца на воден режим са и селата Бутан, Манастирище, Върбица, Веслец, Згориград, Челопек, Курново, Синьо бърдо, Кунино.

Още едно населено място в община Чипровци е на воден режим. Към момента в 12 села на територията на област Монтана има нарушено водоподаване заради сушата. 

Йорданка Иванова е кметски наместник на село Главановци, община Георги Дамяново, област Монтана. В селото са на воден режим заради намаления дебит на водоизточниците за питейно битово водоснабдяване на селото. Заповедта за водния режим е от 13 август 2024 година.

"Въведохме тоя режим, за да може поне през ден да има вода за домакинствата. Борим се засега с тоя режим, надяваме се на дъждове определено, защото притоците ни са определено от извори, които се намират в околността на селото", каза кметският наместник.

Роман Иванов е кметски наместник на село Ослен Криводол в община Мездра. Жителите на селото са на воден режим, но причината не е в сушата, а в помпа, която не може да работи в непрекъснат режим.

"Режимът продължава и той е от юли месец въведен, като официално заповедта е от 21 август за водния режим. Според мен има вода, не е, че няма вода, но може би поради небрежното управление на този ресурс, който е изчерпаем се случват тези режими. Първо, че имат помпа, която ни прехвърля водата за двете села Ослен Криводол и Лик специално става въпрос, която трябва да работи сега в непрекъснат режим и понеже е остаряла базата не може да работи в непрекъснат режим. И аз им предложих да си купят нова помпа", каза кметският наместник.

Хората от двете села Ослен Криводол и Лик събират подписи и ще изпратят подписката до управителя на ВиК-Враца Ангел Престойски и до кмета на община Мездра Иван Аспарухов, с която правят предложение водата от местен микроязовир, който не се стопанисва от никой, да захранва двете села.

Председателят на Съюза на ВиК операторите и шеф на дружеството във Враца Ангел Престойски потвърди данните, като предупреди, че ситуацията ще се влошава, ако не започнат валежи в най-скоро време. Според него причините за безводието са комплексни, а не са само климатичните промени. 

Поискахме интервю с представител на "Български ВиК холдинг" по следните въпроси:
- Колко населени места от областите в Северозападна България Видин, Враца и Монтана са на воден режим?
- Какви са причините за недостига на питейна вода?
- Виждате ли като част от проблема с безводието загубите на питейна вода по старите водопроводни мрежи и как може да бъде решен този проблем?
- Какви мерки могат да се предприемат за решаване на проблема с водоснабдяването?

От пресцентъра отговориха писмено, че благодарят за интереса, но в момента Ръководството на "Български ВиК холдинг" няма възможност за интервю, поради многото организирани работни срещи из страната във връзка с настъпилите режими на вода и засушаването. Оставаме на разположение в бъдеще при възможност.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50