Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър в скалите: Деян Донков играе "Камбаната" в Белоградчик

| Интервю



Първият в кариерата на Деян Донков моноспектакъл като актьор и режисьор - "Камбаната" по едноименния роман на Недялко Славов ще бъде представен на сцената в летния театър "Гъбите" в Белоградчик. Театралното събитие ще се изиграе от видинчанина на 6 септември.


"Камбаната" представя историята на бивш затворник, осъден за две убийства, който преминава през тежък път на осъзнаване и вътрешна трансформация. Постановката се фокусира върху темите за катарзиса, любовта и вярата, като ги използва, за да покаже процеса на духовно просветление на героя. 


Деян Донков се опитва да предаде на зрителите сложността и дълбочината на персонажа си. Сценичното действие е подсилено от музикалното изпълнение на живо на оркестър "Карандила", което служи като лирическа нишка през целия спектакъл.


"Самият роман ме е избрал мен... не съм търсил някакъв конкретен материал за спектакъл или пък още повече моноспектакъл. Попадна ми от един приятел романа. Първата идея да го прочета и да си представя как бихме могли да напишем сценарий по този роман. Впоследствие когато го прочетох много се смях, после плаках, изобщо ме обърна с хастара наопаки, както се казва тук по видинския и турлашкия край. Преживях своеобразен катарзис, наистина много силно. После се запознах с Недялко Славов, сега сме много добри приятели..."


 Свързването на Деян Донков с героя му Вено не е било насилствено, както самия той казва. 


"Наистина го приех като много, много мой близък образ и персонаж. Впоследствие вече когато драматизирах... все по-близък ми ставаше и накрая се превърнах в него или той в мен. Много ми е на сърце тоя текст. Всичко ми беше лесно, защото наистина го взех много навътре..."


Моноспектакълът "Камбаната" предлага възможност на зрителите да се замислят за тежките житейски избори и последиците от тях. 


Повече чуйте в прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Ситуацията в животновъдството е тежка, очакваме писмени гаранции за изплащане на договорените средства

Земеделците остават в протестна готовност, заради неразплатените средства по т.нар. „украинска помощ“. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември.  След срещата с..

публикувано на 08.10.24 в 16:40

Организация дарява училищни химни

На десет училища в общо осем общини ще бъдат дарени химни. Видин е една от тези общини. Това се случва по инициативата „Светилник“ на организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права "Музикаутор".  Тази година надсловът на проявата е "Музика - лъчи!" - цитат от стихотворението на Пейо Яворов "Две хубави очи". До..

публикувано на 08.10.24 в 15:30

Търсят се 100-те най-добри училищни практики у нас

Учители от цялата страна могат да споделят добри практики от класните си стаи и училища до 30 октомври.  За четвърта поредна година конкурсът "Добрите практики на фокус" търси успешни примери и иновации в образованието у нас.  Инициативата е организирана от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg и цели да събере, опише и..

публикувано на 08.10.24 в 14:10

Започват културните прояви за празника на Медковец

Традиционният събор на монтанското село Медковец "Медковска есен с танц и песен" започва от днес и ще продължи до 12 октомври, като програмата включва и храмовия празник Петковден.  Фотоизложба на тема "Българските корени" е първата проява, с която стартират празничните дни, казва секретарят на читалището Десислава Венциславова:..

публикувано на 08.10.24 в 13:05

Читалищни работници обновиха кът на известен писател от Бяла Слатина

Народно читалище „Развитие-1892“ в Бяла Слатина обнови къта, в който са представени вещи на известния поет и писател Николай Хрелков.  Изцяло е реставриран масивният оригинален диван от дома на твореца. Тази мебел е част от музейната сбирка на читалището и с нея завършва визията на мястото, в което поетът е живял и творил. Всичко, до..

публикувано на 08.10.24 в 12:00
Проф. Радостина Александрова

Проф. Радостина Александрова: В сезона на вирусите можем да си спестим доста проблеми, ако положим малко усилия

COVID-19 все още не е излязъл от пандемичната си роля, не се подчинява на сезонни модели и е възможно да има нов ръст на случаите. Това обясни в "Направление здраве" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова . По думите ѝ вирусът не трябва да бъде подценяван и хората от рисковите групи е добре да се ваксинират. "Виждаме, че предизвиква..

публикувано на 08.10.24 в 11:10