Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Снимка: Фейсбук архив





Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра. Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева, чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин:

"Тошко Кирков, който е треньор по шахмат на децата ми, скоро навършва 77 години. Изключително умен, честен, трудолюбив човек, с много постижения в много области. Според мен не получил нужното внимание и уважение от обществото, поради своята прямост и честност, често неудобен за много хора. Той в момента отглежда сам 3 декара градина, играе кореспондентен шахмат със целия свят, печели много титли и медали ( доста са за изреждане). Продължава да се надгражда като шахматист до ден днешен, въпреки възрастта си. Води уроци на деца, които имат желание и изцяло се занимава с клуба по шахмат " Локомотив Мездра". Сам организира всички годишни турнири в града и се занимава с цялата бумащина около клуба. Върши всичко това безвъзмездно, без никаква помощ и финансиране от общината. Разчита на дарители, за да закупува медали и купи за награждаване на турнирите, които провежда. Наред с това е и съпруг, баща и дядо за пример, но най-вече Човек! Учи децата ми с огромно желание и старание. Никога не ми е отказал уроци, колкото и да е зает. Подхожда с голямо търпение и уважение и любов към тях. Никога не е повишавал тон, но е спечелил уважението на децата ми и неговата дума за тях е закон. Това си личи и по резултатите им. Но мисълта ми е, че без него днес те нямаше да се занимават с шахмат. Без неговия подход и усилен труд, с който се занимава с децата ми, те щяха да са поредните, които играят игри на компютъра по цял ден. Иска ми се да го уважим, като разкажем неговата история. Тази година той спечели и титлата ССМ в кореспондентния шах! Има го записан и в Златната книга на България... Дълги години е бил спортист - ски, футбол, хандбал...там също има постижения... Спирам до тук. Може да се каже още много и по - подробно, ако Вие прецените. Иска ми се отдадем заслужено внимание, почит и уважение на този човек. Хубаво е повече хора да знаят за него, защото той е истинско вдъхновение със своите 77 години как не спира да се труди, да се надгражда, да работи, да се раздава, и въпреки света, в който живеем вече, той продължава да е честен и човечен до мозъка на костите си! "

След писмото, се свързахме с Тошко Кирков. От него научихме, че е завършил средно образование в Мездра, а военната си служба отбива в ракетно поделение "земя-въздух", където става и радист първи клас. През цялото това време обаче е запазил любовта си към спорта: 

"Работих в Химкомбинат Враца - "КИП и Автоматика". След това в текстилна фабрика "Станке Димитров" в Мездра като бригадир на бригада "Климатични инсталации" и после станах заместник началник на Енергиен отдел. След това постъпих в Машинностроителния завод  "Искър" Мездра, където бях началник цех и после бригадир на цех "Хидродинамична трансмисия"- произвеждахме зъбни колела за скоростна кутия на мотокари за износ - 2-ро направление. И въпреки всичко през цялото време съм се занимавал и със спорт. В който и завод да съм бил, винаги съм отговарял за спорта и туризма, като съм бил и организатор и състезател, за което имам  множество награди..."



През последните години Тошко Кирков се посвещава на шахмата. Увлечението му по него започва съвсем случайно: 


"На един футболен турнир ми подариха едно шахче. Започнахме да играем и ме биха всички, аз играех за първи път, един даже ме обиди и каза, че тази игра не е за мен. Тогава си казах: "Така ли ?! Обещавам ви, че след три месеца няма да може да ми вземете партия!". Хванах се за книгите, посещавах шах клуба, треньор беше Николай Велчев, който беше шеф на шаха в България. От него черпех опит и така леко- полеко се запалих по шаха. Това е болест неизлечима!"


Въпреки политическите разочарования, свързани със спорта на местно ниво, Тошко Кирков продължава да се занимава с шах. Той играе кореспондентен шах с противници от различни страни, но освен това и преподава на будни дечица, които харесват този спорт. Полина Дилчева е майка на 2 от децата, на които той преподава. За Радио Видин каза, че той е лъчезарен и всеотдаен човек:


"Той наистина е един изключителен човек, който много рядко се среща и аз лично, за моите 35 години за първи път срещам точно такъв човек. Толкова е честен и трудолюбив и въпреки възрастта си, имам чувството, че колкото по-възрастен става, толкова по-голям хъс за живот и развитие има..."


Синовете на Полина- Самуил и Крум, на 9 и 7 години, тренират класически шах при Тошко Кирков отскоро, но вече завоюват победи на различни състезания: 


"Мен брат ми ме научи да играя шах и ми хареса и реших него да избера... Аз се научих от едно магнитно шахче, което баба ми даде и ми стана интересно и започнах да играя. Аз сам със книгите, после мама ме заведе на уроци при Тошко Кирков...Той е добър треньор и иска да ни учи на каквото може и е добър човек... На тренировка аз тренирам един час, а бати- час и половина. Треньорът ни дава задачи и накрая ние играем с него и той ни учи от грешките ни... За рождения му ден му пожелавам да е жив и здрав, и да е много силен на шах, също и да живее много време!... А аз му пожелавам да живее още много дълги и щастливи години, за да ме види как ставам световен шампион!"


Много от възпитаниците на Тошко Кирков имат високи постижения. Сред тях са Гроздан Лозанов, който става отборен и индивидуален Европейски шампион по шах за ученици и Светлин Младенов, който е международен майстор на шаха и в момента е треньор в Германия... 

Към момента Тошко Кирков се занимава активно с кореспондентен шах, а в свободното си време помага на мездренските деца да опознаят, да обикнат и да се развиват в този спорт. Средства за това той намира сам-  от добри приятели и спонсори.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55