Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Резиденция Баба" в село Делейна за четвърта година

4
Снимка: Радио ВИДИН



За поредна година видинското село Делейна се включва в проекта "Резиденция Баба". Целта на инициативата е чрез култура и иновативни идеи на участниците да бъдат съживени малките населени места. 

Село Делейна е домакин на проекта за четвърти път и тази година девет творци гостуват в него. Инна Павлова участва в проекта за трета година. От София е и посещава Делейна за пръв път. Тя е художничка с фокус върху социално ангажираното изкуство. Занимава се най-вече с арт инсталации. Казва, че докосването ѝ до Северозапада е променило стереотипите ѝ за тази част на България. 

"Ние не се познаваме като цяло и това са едни интересни, нови колаборации, които се случват. Във всяко едно от селата има много и интересни процеси. Тук сме 9 човека, тук имаше най-много място и най-много домакини, които можеха да приемат хора. В другите села са по 4-5 човека... Много неща се случиха за всички дни, кое от кое по-особени. Много често се въртеше около нас темата за сънищата. И нашите резиденти имаха интересни сънища, имаме интересни сънища, и местните споделят, което много ме впечатли, наистина. Има много интересни неща, но ще ги оставя за себе си, защото ето, остават в семейството."

Инна, заедно с още един от участниците, гостува в семейството на баба Фидана и дядо Спиро, както го наричат местните хора. Взаимно се учат на много и различни неща, разговарят, дори празнуват времето, което споделят заедно. 

"Знаеш ли, има една приказка - при бедния ще се наядеш, при богатия ще останеш гладен. Когато дойде резиденцията тук, минаха се няколко дни и поканих всички резиденти тук, в този дом, радиото е там, Радио Видин, поздравявам ги, те щом чуха, веднага стана и танцуваха. Беше хубаво, тези хора така ще ме запомнят. Сега тези момичета, новите, имаха желание да ги уча как се доят кози. Дойдоха, доиха... Те постоянно са в движение, но идват тук, хапваме, разказваме си, ние разказваме за това как сме били млади, как сме се женили, всичко. Прегледали сме всички албуми със снимки... Сега друг е животът, има разлика, сега е по-добре. Ние повече сме се мъчили."

"Резиденция баба" приключва днес. Всички 17 млади и креативни хора ще отпътуват от местата, на които са настанени. От къщите на своите домакини в Делейна, Кошава и Ясен. Пожелаваме им късмет и до нови срещи. Ще ги чакаме отново догодина.


*Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да помогнем на детето при прехода от детска градина към първи клас

С наближаването на първия учебен ден  неминуемо вълнението е обзело и учениците, и родителите, както и учителите. Със сигурност най-развълнувани са бъдещите първокласници, на които им предстои съвсем скоро за пръв път да прекрачат училищния праг. Началото на училище е един особен етап от развитието на децата, защото те започват да придобиват една..

публикувано на 09.09.24 в 14:44

Седмица на пожарната безопасност започна във Видинско

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни прояви. Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов . Човешкият фактор остава решаващ при..

публикувано на 09.09.24 в 14:00

Авария на водопровод нанесе щети в овощна градина в село Покрайна

Повтарящи се аварии на основния водопровод Видин- Сланотрън създават проблем на овощна градина в землището на село Покрайна . Ощетените са решили да съдят ВиК дружеството заради щетите. Това обясни арендонаемателят на градината Стела Стойкова : "Земеделски стопанин съм от 2015 година. Отглеждам 15 декара овощни насаждения... На 03.09. в късния..

публикувано на 09.09.24 в 13:00

Красиви песни за красиви хора в „Музикална зона“

  Днес е Международен ден на красотата!  Нека да изострим сетивата си за красивите неща около нас и не ги подминаваме, а отбелязваме всяко едно от тях! И в музиката има толкова много красота. Потребителска класация се е заела да отговори на въпроса "Коя е най-красивата песен, която някога сте слушали?". Не става въпрос за любимата ви песен, нито..

публикувано на 09.09.24 в 09:00

"Неделник" от 8 септември 2024 година

Днес е Малка Богородица . По народно му така се нарича празника, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Още за посланията на радост и надежда, които носи този значим ден от църковния календар е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го..

публикувано на 08.09.24 в 13:25

Любовта, разкрита чрез Кръста Христов преодолява силата на греха

Днес е Единадесета неделя след Петдесетница - Неделя преди Въздвижение, в която Православната църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица. "Днес ние слушаме такива думи от Евангелието от Иоана: "Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, за да бъде светът спасен чрез Него". Тези думи ни помагат да разберем..

публикувано на 08.09.24 в 08:00

Валентина Славова: Животът е аромат

Това издание на "Калейдоскоп" ще е с аромат на ц ветя, семейство, род, роден дом, роден край, изкуство, усещане за цялостност, поглед към теб самия и после към околния свят, розова долина, розобер, любов и радост. Това са все обикновени думи, но за гостенката днес - Валентине Славова, те имат дълбоко значение и същност. А коя е Валя?   Валентина..

публикувано на 07.09.24 в 18:20