Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

19
Снимка: Радио Видин

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула. 

Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в селото се установяват преселници от Тетевенско.

Днес основният проблем в Полетковци е застаряването на населението и произтичащите от това последици- обезлюдяване, липса на работа, липса на интерес към това място и съдбата на жителите му. А днес те са само 22-ма, предимно възрастни и самотноживеещи, с ниски доходи и пенсии.

В същото време това е и селото, в което на глава от населението се падат може би най-много улични лампи. При 22-ма  жители, лампите са повече от 15, твърди кметският наместник Илиян Иванов: 

"Хората тук са предимно възрастни, много от тях нямат и близки в наблизо. Обгрижвам ги всичките. Превоз до селото няма- редовен- само в петък и неделя има автобус. Ако се наложи, аз съм превоза им. Карам ги по доктори, купувам им лекарства, снабдявам ги с харна. Бърза помощ ползват само при спешен случай, иначе аз си ги карам до Кула или Видин.

Справяме се. По принцип няма нищо лесно тук, но не се оплаквам. Познавам всички хора и знам на кого кога и какво му е нужно. Това е едно от задълженията на кметския наместник по тези малки населени места... 

Тук няма никакъв шанс за отваряне на работни места. Възможност има само по програмите от Общината. На язовира също няма работа- той е на Напоителни системи и понеже не може да се строи около него, няма и възможност за оживяване на този район и селото. Най-много някоя каравана или друг подвижен обект може да има там. Преди в селото имаха полза от него. Всичко в землището на Полетковци се поливаше от язовира. Сега всичко е разбито и откраднато, само станцията долу стои, каналите обаче са унищожени...

Имам обещание тази година в Полетковци да се изгради видеонаблюдение. Обещание да се правят улици обаче нямам. Иначе сме спокойно село и почти нямаме нужда от полиция...

В района има доста диви животни-чакали, лисици, фазани. Имаше и един елен, който обикаляше около селото, но вече две години го няма. Сигурно е имал неприятна среща с някой ловец. Ние наша ловна дружинка вече нямаме, хората остаряха и не им се занимава. Що се отнася до змии- има. Има и отровни, но те рядко излизат. Предимно са водни змии и смокове. Но повечето хора гледат котки и това ги спасява...

Ако имах възможност, бих върнал младите хора тук. Само с тях животът тук би имал смисъл и цел"

Най-атрактивният обект в Полетковци е новоизграденият параклис "Свето Възнесение Господне". От две години вече, след освещаването на параклиса, жителите на селото имат вече свой православен храм, където могат да се помолят и да потърсят Божията утеха и подкрепа. 

Инициативата и основна част от средствата за съграждането на параклиса са на д-р Румен Филипов, чието хоби е дърворезбата. Той е неврохирург в софийска болница, но корените му са кулското село. Идеята среща подкрепата и на местните жители, които също участват с дарения. Основният камък за изграждането на храма е поставен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който през 2016 година извърши водоосвещение за здравето на жителите на Полетковци.

Дарение от художничка от София е и иконостасът, който е изработен от дърво и камък. В изграждането се включват няколко души от селото, включително и кметският наместник Илиян Иванов. До параклиса вече има и изграден навес, който също е от дърво и камък. 


Целите интервюта и рецепта на 100-годишната Катя Калчева за дълъг живот- в звуковия файл


Снимки: Генади Цоков




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00