Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ефективно ли използваме храната

Снимка: Радио ВИДИН

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г. 
Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите. 
За тревожната тенденция говорим с Биляна Константинова от Фондация "Mate Kitchen" и автор на детската книга "Спаси ме от боклука! Един домат разказва".

"Проблем на всички по веригата е. Фокусираме се върху домакинствата, защото последните данни на Евростат показват, че половината и дори може би от половината от хранителните отпадъци се генерират от домакинствата. Но истината е, че не можем да сочим с пръст само към тях, всички назад по веригата. Има хранителни отпадъци, на второ място е преработвателната промишленост. Да речем производството сокове и т.н., оттам се генерира огромен хранителен отпадък всъщност, който е храна, годна за консумация. По време на транспорта това е нормален отпадък да се генерира. Не всички храни са трайни и подлежат на дълго транспортиране. При земеделците, разбира се, се генерира. Знам ли? Може би сме твърде разглезени, ако трябва да се върна обратно на домакинствата. Разглезени сме, защото искаме всичко да е тук, сега, лесно, прясно, удобно, целогодишно", каза Биляна Константинова.

Разглезени сме, защото в магазина избираме само красивото. Грозното, ако говорим за плодове и зеленчуци, е също толкова вкусно и качествено, категорична е Биляна Константинова. Презадоволяването ни прави капризни и забравяме, че храната не е ограничен ресурс. Ние не я ползваме максимално ефективно и заради това изхвърляме. Не се замисляме, че изхвърляйки тази храна след това гние, произвежда метан, който е вреден за всички нас. 

Снимка: Биляна Константинова, личен архивДетската книжка "Спаси ме от боклука! Един домат разказва" дава решение на проблема. Книгата разказва за най-изхвърляния зеленчук в България- доматът и през пътя на домата показва на децата какво е необходимо за да имаме храна- усилия, енергия, време и с каква лекота я изхвърляме, защото не сме си направили добре сметката. И им показва, че правилният път е да спасим праната, да я оползотворим, да не стига до това да се превърне в отпадък.

"Потребителските навици на възрастните хора се променят доста бавно и доста трудно. Никой от нас не обича някой да стане така с показалец заплашително насочен към него и да му каже ти правиш вредни неща или правиш грешни неща. И решихме, че, може би е по-разумно и по-правилният подход да минем първо през децата. Защото е важно тях да научим на критично мислене, тях да научим на етично, и на отговорно, и на уважително отношение към храната, за да може те след това да предадат този пример обратно вкъщи на своите родители и един ден и на своите деца. Защото ще отгледаме едно поколение, което има по-разумно, по-зряло, по-отговорно, по-етично отношение към храната", каза още  Биляна Константинова.

"Спаси ме от боклука! Един домат разказва" е първият проект на Фондация "Mate Kitchen", насочен към детската аудитория. Фондацията е основана през 2019 г. с цел да промени гледната точка и навиците на хората, свързани с разхищението на храна. 

Видинчани си правят сметка и не изхвърлят или много рядко изхвърлят храна. Това показа анкета на Радио ВИДИН:

"Не купуваме много, по-малко и се оползотворява. И после наново и така. Много рядко нещо, което е много застояло... Аз сама живея и според това, което ми трябва, това си купувам. Аз не обичам да изхвърлям храна. Знам си колко ям... Почти не, имаме домашни животни- кучета, котки. Човек трябва да взима това, което му е необходимо, а не да се презапасява... Скоро не сме изхвърляли да знаеш. По-радо да. От една-две години не сме изхвърляли. Прави сметката да, по-рано не сме правили... Стараем се да не изхвърляме, ама се случва. Примерно, храна, която е от основното хранене, най-често предозираме я. Много готвим, малко ядем и остава..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме Бони Тейлър

  Характерен дрезгав глас, който не може да се обърка. Може би се сетихте, може би я познахте от снимката? Става дума за уелската рок-певица Бони Тейлър. 73-годишната звезда продължава да е в шоубизнеса, като през 2013 беше водеща на британската Евровизия. Нейните хитове остават в историята на музиката. Едва ли има някой, който да не е слушал едни от..

публикувано на 03.02.25 в 09:00

"Неделник" от 2 февруари 2025 година

"Неделник" отново е тук. Очакват ни прекрасни гледки с осмото издание на туристическото предизвикателство "Пъстрина Run" . В най-големия лозов масив във Видинско отбелязаха Трифон Зарезан . Традиционното зарязване на лозята се състоя в землищата между селата Гомотарци и Кошава. За поредна година самодейците от Народно..

публикувано на 02.02.25 в 13:41

Божията любов няма граници

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета неделя след Петдесетница.  Днешната неделя  е посветена на евангелската среща на Спасителя Иисус Христос с жената хананейка . Почитаме и Евангелското събитие, наречено Сретение Господне . "Когато свети Симеон се усъмнил, че земна Дева може да роди предвечния Бог, му било дадено..

публикувано на 02.02.25 в 08:00

В Кула оцениха хубавите вина

Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2024 година, се проведе днес в Кула. Инициатива е на Община Кула и Народно читалище "Просвета- 1872". Конкурсът беше в три категории - за най-добро бяло вино, червено вино и розе. Участниците трябваше да представи в читалището конкурсен експонат - бутилка вино от 0,500 мл. По традиция кметът..

публикувано на 31.01.25 в 17:15

Теди Кръчър прави всичко "За ваше собствено добро"

Малко са авторите, които успяват да създадат по-изкривени, неприятни и в същото време така възхитително забавни герои от американската писателка Саманта Даунинг . В романът ѝ „За ваше собствено добро“ такъв герой е Теди Кръчър – преподавател по литература и учител на годината в елитната академия „Белмонт“. Академия „Белмонт“..

публикувано на 31.01.25 в 17:10

Елеонора Евдокимова и магията на веган сладкишите

Рубриката "Професия хоби" ни среща с една дама, за която здравословното хранене не е просто избор, а начин на живот . Връзката на Елеонора Евдокимова със сладките изкушения започва още от детството, когато баба ѝ е била ненадминат сладкар, а малката Ели тайничко си е мечтала един ден да бъде толкова добра, колкото баба си, и изглежда,..

публикувано на 31.01.25 в 16:30

"Едно" на 31 януари 2025 година

В "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин представяме събитията, които предстоят през годината през фондацията. Поднасяме и информация, която може да е полезна за хора с увреждания - на какви отстъпки имат право при плащането на местите данъци, а също така и как да се възползват от..

публикувано на 31.01.25 в 13:00