Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кирил Топалов: Пиесата "Бог високо" е съвременна и днес

Снимка: БГНЕС

След 35 години пиесата "Бог високо" от проф. Кирил Топалов отново ще се играе на театралната сцена. Поставена е във видинския драматичен театър от режисьора Минчо Събев. 

"Бог високо" проследява събитията във Видин при управлението на Осман Пазвантоглу и пребиваването в града на Софроний Врачански. Пиесата е написана през пролетта на 1989 година и за първи път е представена от Театъра на словото към Съюза на българските артисти. Излизането ѝ в годината на смяната на политическата система у нас често се възприема като отзвук на случващото се в страната, разказа проф. Топалов. 

"Тогава много ме интервюираха и казваха: "Вие специално за това ли сте направили тази пиеса?". Аз преподавам възрожденска литература цял живот в университета, имам много книги по възрожденска литература, но все пак този период тогава на промяната много заприлича на времето на Софроний, защото то е по свой начин революционно. България тогава за първи път започва да се осъзнава, след Паисий и Софроний, като народ с минало, с история, героична. Освен това човек като изучава историята, вижда, че малките народи като нашия са били винаги играчка в ръцете на Великите сили... Но нашият народ от този конфликт на Великите сили се научи да се брани, започна да се осъзнава като народ и да търси своите права. Обикновено осъзнаването и на една личност става мъчително, с цената на жертви, но и с цената на отваряне на пътища напред. И аз това исках да покажа с тази пиеса и с бляскавата роля на Софроний по време на видинския му период, с интересната личност на Пазвантоглу, който е една от най-интересните личности на епохата на размирието, както пише Вера Мутафчиева. Видинският Пазвантоглу дава пример на едно по-различно отношение към хората, към държавата, към държавността". 

За това, че Пазвантоглу е различен владетел, говори и сърцето върху неговата джамия във Видин. Смяната на полумесеца със сърце е уникално в историята на исляма, посочи проф. Топалов. 

"Това може да се тълкува и чисто тактически. При него са служили и християни, и мюсюлмани. В негов интерес е било и християните, и мюсюлманите да му служат еднакво задружно и еднакво силно, и така и е било. Той е пращал своите дружини през Дунава да ограбват влашките села и градчета, по-малко е ограбвал български райони. Общо взето е пазил своя Видински район и така си е създавал много добър имидж, ако използваме днешната дума, по онова време. И очевидно в изпълнение на тази своя политика да обедини своите войници, които му служат, той е сменил полумесеца със сърце. Има и още нещо. Знаем, че неговата майка е била високообразована жена, и не изключваме и тя да е съдействала в някаква степен, дори да възпита у него една по-голяма толерантност, чисто верска, национална и т.н. Тоест, преплитат се различни сили, които са се намесили тогава... Пиесата е многостранна откъм идеи, откъм желание за внушение. Във всички случаи съм се мъчил да са хуманни идеи, във всички случаи идеи срещу насилие, защото Пазвантоглу все пак е един насилник..." 

Проф. Кирил Топалов ще бъде сред публиката на премиерата на спектакъла "Бог високо" във видинския драматичен театър. 

"Аз се радвам, че видинският театър след толкова години отново се обърна към пиесата, защото тя по своите внушения, щом е толкова съвременна и днес, значи не случайно се е обърнал театърът към нея. Това не става много често в театъра. В света на театъра  непрекъснато се търси "нещо ново, нещо ново"..."

Премиерата на "Бог високо" е на 23 октомври в салона на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спасиха "пострадали" и отстраниха щетите от верижна катастрофа край Видин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двама души са в тежко състояние, а още няколко са леко пострадали при верижна катастрофа край Видин. Инцидентът е на магистралния път в района на пътен възел "Макреш". За щастие сцената е част от учение на Единната спасителна система в област Видин , а не реална ситуация.  В пътния инцидент на новопостроения участък от скоростния път..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Белоградчишките скали стават сцена на огън, танц и светлина

Спектакълът "Благодаря, България" ще се проведе на 19 октомври в Белоградчик. Идеята за него се заражда след като авторът Грета Пенчева , която е хореограф и режисьор, се завръща отново в България след 7 години живот в чужбина: "Живях в Англия, на Канарските острови и след това се преместих в Мадрид, с идеята да сбъдвам голямата..

публикувано на 16.10.24 в 12:00

ОУ "Иван Вазов" във Видин прилага метод за социално-емоционално учене

Във видинското Основно училище "Иван Вазов" учители работят по нова методика за преподаване, т.нар. "социално-емоционално учене".  Методът представлява процес на научаване и прилагане на нагласи, убеждения, умения и поведенчески модели, които помагат на децата да взимат правилни решения и да се социализират по-добре.   Влизам в час по..

публикувано на 15.10.24 в 16:00

Гимназия в Мездра спечели проект, свързан с Българската армия

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра спечели проект по национална програма към Министерството на образованието и науката под надслов "Българската армия - славно историческо минало и настояще" . Учебното заведение е едно от трите училища, които са одобрени в област Враца да получат средства, за да осъществят проектните дейности, казва..

публикувано на 15.10.24 в 15:00

Ефективно ли използваме храната

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г.  Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите.  За тревожната тенденция говорим с Биляна Константинова от Фондация "Mate Kitchen" и автор на..

публикувано на 15.10.24 в 14:55

Ще има ли достъп до игрищата във видинските училища в извънучебно време

Лятото мина, а спортните площадки в училищата си останаха затворени за видинските деца. Сагата да бъдат ли отворени игрищата за външни лица или не продължава. Общинският съвет прие решение на 9 юли тази година учебните заведения да предоставят достъп до съоръженията си в дворовете в извънучебно време.  Вносител на предложението е..

публикувано на 15.10.24 в 14:00

Фейсбук група помага за решаване на редица проблеми във Враца

Три години от създаването си отбелязва Фейсбук групата "Враца - кажи на кмет и община" .  Водещите сътрудници са Петър Стефанов и Дора Стефанова. Те са семейство с четири деца, активни и обществено ангажирани граждани. Според тях "Враца - кажи на кмет и община" вече е фактор в града и изпълнява важна функция. В нея се споделят много проблеми,..

публикувано на 15.10.24 в 13:00