Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как МИГ- Лом помага на местната общност

10
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Местна инициативна група (МИГ) - Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. 

Музеят кандидатства за финансиране на археологически изследвания. Проектът е сключен между Община Лом и Държавен фонд "Земеделие" по процедура на МИГ. Целите са били да се види какво е състоянието на известните обекти и съществуват ли други обекти. Основно е обходен десният бряг на река Дунав и поречието на река Лом.

"Досега бяха известни 14 обекта от територията на община Лом в землището на посочените села, съответно и на град Лом. След като приключи обектът, бяха посетени 66, от които 5 известни и всъщност сме регистрирали 61 нови обекта на територията на общината... Има как да се направи Лом, общината, туристическа дестинация, но за това трябва да се работи. И всъщност, благодарение на този проект ние вече знаем обектите, върху които можем да се фокусираме и съответно вече да се разработват", каза Светлана Тодорова от музея.

Резултатите са представени на конференция. Събраната информация за обектите ще бъда публикувана, вероятно през януари месец, допълни Светлана Тодорова. 

Антоанета Никодимова кандидатства за създаване на детски център. Работи от година и половина. Сподели, че заради забавяне самоучастието ѝ се увеличило:

"Отпуснаха ми 140 хиляди без малко. 35 хиляди мое участие, ама сигурно още два пъти по толко мое участие беше, защото тия 4 години всичко се увеличи 10 пъти."

Народно читалище "Постоянство 1856" в град Лом кандидатства през МИГ-Лом по повод 15 години от провеждането на театралния фестивал в града на името на Кръстьо Пишурка:

"По повод 15-годишнината на фестивала решихме да пробваме да кандидатстваме по такъв проект за отбелязване на 15-ия юбилеен фестивал. Благодарение на МИГ- Лом се случиха нещата", каза Румен Михайлов- секретар на читалището.

С пари по проекта културната институция купува и копирна машина, 10 микрофона, издава и вестник във връзка с 15-ата годишнина и наградените театри. 

Николай Николов открива магазин за железария и строителни материали в село Ковачица до Лом:

"Плюсовете са, че в края на краищата този магазин се реализира, като успяхме да го построим и другото, което е, да го оборудваме и обзаведеме. Тази машина, повдигачът, също е по тази програма. Трудностите, то навсякъде си има трудности. Бюрокрацията е малко повече. Защото аз кандидатствах още 21-ва година, тия проекти бяха затлачени. Знам, че имаше много фирми, които бяха кандидатствали и впоследствие се бяха отказали."

Николай Здравков е земеделски производител от 2008 година и продължава семейния бизнес- обработка на земя в землищата на селата Ковачица и Станево, около 3 000 декара. Кандидатства чрез МИГ-а за закупуване на техника.

"Аз с първия проект си закупих от МИГ- Лом един сеносъбирач косачка и хедър за комбайна, за царевица хедър"

Земеделският производител има още един проект по МИГ- за закупуване на култиватор и на цистерна за вода.

Училището в село Ковачица също кандидатства пред сдружението. С парите купуват спортни екипи, костюми за танци и материали за изобразително и приложно изкуство за 186 хиляди лева.

"Като започнем от спортните екипи за децата за футбол, за волейбол, за баскетбол заедно със спортните обувки, народни носии за момиченца за момченца, защото едната група беше танци. Всякакви, не ги бяхме ограничили народни танци или модерни. Танци като общо, за да може да закупим повече неща нали, да не ги конкретизираме. Освен народните носии за латино танци, за мажоретки костюмчета, полички, ботушки. Другата група беше за приложно изобразително изкуство", заяви каза Румяна Вацова- директор на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Ковачица. 

Ивайло Сибинов отглежда 92 декара лешници и бадеми в кв. "Младеново". С европейски средства си купува прикачна пръскачка за около 20 хиляди лева.

"Пръскачката ми върши страхотна работа, защото с нея успявам да опръскам градината за един ден. Със старата три дена не ми стигаха", каза Ивайло Сибинов.

Поточна линия за хлебопроизводство и сладкарство си купува Серафим Василев:

"Техниката, която получихме ни помогна да намалим основно брака, който доста ни тежеше. Увеличихме производителността."

Когато започва работа МИГ- Лом резервира ресурс от 7 633 000 лева по четири програми. Изпълнените проекти са за над 12 000 000 лева, защото има съфинансиране и ресурсът скача, обясни изпълнителният директор на сдружението Румяна Симеонова:

"Не всички кандидатствания и договори, които са сключени, са успешни и сега ще кажа защо. Има един много дълъг период от кандидатстването, подготовката на проекта, кандидатстването и оценката и финансирането от Държавен фонд "Земеделие". И това за малките фирми е много сериозен проблем. Този дълъг период понякога стига до една година. За една малка фирма тя е мобилна, тя лесно и бързо си променя насоката на развитие в зависимост от пазара, който е неин приоритет. И това накара няколко фирми, които кандидатстваха по неземеделски дейности след това да се откажат."

МИГ-овете са плюс за общините, защото се формира така нареченият административен капацитет. Експертизата, която се формира във времето е с цел подпомагане на хората за разработка на проекти, кандидатстване и най-вече отчитане.

"Целта ни е хората да не загубят нито лев", каза още Румяна Симеонова и допълни, че създаването на местна общност като МИГ зависи от кметствата и общините, защото те се явяват сериозни помощни в периода на създаване и функциониране на сдруженията.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Мартин Дончев, зам.-кмет на Община Видин

Мартин Дончев: Средства има, очакваме съдействие от видинчани за оформяне на приоритетите за града

"Иска ми се малко по-рано да започнем планирането на следващия бюджет, където да включим и препоръки и идеи на жителите на Видин за развитието на града." Това каза в студиото на Радио ВИДИН заместник-кметът по "Финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие" Мартин Дончев, след като изслуша анкета с жители на града.  "Ние от около 8..

публикувано на 25.10.24 в 16:13
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Северозападът е най-податлив на манипулации

В навечерието сме на 27 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път.  Какво показват последните социологически данни за електоралните нагласи?  Могат ли везните да бъдат наклонени от предизборната кампания?  Какви са изводите от нея и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт  Стоил Цицелков..

публикувано на 24.10.24 в 10:00

Ще наемат ли фирмите нови служители?

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта, в което са участвали близо 1200 компании в страната. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще..

публикувано на 23.10.24 в 10:45

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45