Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Клуб на скучните лелки" организира конкурс за разказ

Мария Пеева
Снимка: Личен архив

Конкурс за кратък разказ, свързан с живота, проблемите, идеите на "Клуб на скучните лелки" организира Мария Пеева, така известната Мама Нинджа. Каква е идеята на групата и как възниква, разказва Мария Пеева:

"Този Клуб на скучните лелки е виртуален, но надявам се, в някакъв момент да стане и съвсем реален. Идеята беше - една дама се засегна и ме нападна като ме определи като "скучна лелка". Целта ѝ е била явно да се създаде в мен обида, неприятно чувство, но това ми хареса като израз и веднага си направих профил, сложих една снимка на котка... Този профил стана обстрелван от непознати хора и голяма част от тях бяха на мъже... Това бяха реални български мъже, неочаквано внимание на хора алтруисти, които искат да ми направят живота интересен... След това реших да създам група "Клуб на скучните лелки". И тя избухна, много хора искат да членуват... Тези хора си слагат етикет, че са скучни, но се оказаха, че са ужасно интересни със свежарско чувство за хумор..."

Обсъждайки дейността на клуба на скучните лелки, Бени Хюбнер и Мария Пеева решават да направят нещо различно и предизвикателно към всички, които са в него, а именно - да обявят идеята си за литературен конкурс. Вече има изпратени разкази от видински автори. Книгата, в която ще се съберат разказите, ще се нарича "Клуб на скучните лелки".

"Решихме, че тази идея трябва да види бял свят като книга, защото изникват страхотни истории, онлайн формат са. Хора, които изглеждат скучни, но зад тях се крие дълбок вътрешен свят, да разбием този стереотип на скучната лелка и скучния чичко... Имаме този стереотип, че една жена след определена възраст става лелка и нищо интересно не прави... А реалността е друга, хората не живеят скучно, просто нещата им стават различни, с които се забавляват...

И така, идеята е, че очакваме разкази, които не са публикувани преди това, трябва да се обработят и да е дълъг разказ, не кратка история. А темата е - това, което се случва под привидно скучния живот на вашия герой. Не е задължително да има биографичен момент, може да е измислена история, фантастична, криминална... Можем да подберем 10. Сигурна съм, че ще има голям успех този сборник..."

Жури в състав две скучни лелки (Бени Хюбнер и Мария Пеева) ще разгледа всички разкази и най-добрите от тях ще бъдат публикувани в сборник със заглавие „Клуб на скучните лелки“.
Условия и срокове:
➢ Изпратете своя текст до 30 октомври на имейл kakdapishem@gmail.com.
➢ Може да изпратите до 3 текста.
➢ Дължината на текста трябва да е между 6000 и 10 000 думи.
➢ Текстът не трябва да е бил публикуван в онлайн пространството или в печатно издание, нито да е бил пращан за участие в други литературни конкурси.
➢ Всеки текст трябва да съдържа заглавие и име на автора.
➢ Одобрените текстове ще бъдат ясни до 10 ноември и всеки един участник ще получи имейл дали неговият текст е сред одобрените.
➢ Всеки автор, чийто текст е одобрен за публикуване, ще получи ясните условия, при които това ще се случи.
➢ При желание, одобреният текст може да бъде издаден с псевдоним, посочен от автора.

Повече- в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00

Музеят в Белоградчик обяви национален конкурс за Димитър Списаревски

Исторически музей - Белоградчик организира  Национален конкурс в памет на Димитър Списаревски. Инициативата е посветена на 81 години от саможертвения подвиг на летеца през 1943 година по време на Втората световна война. Конкурсът под надслов "Димитър Списаревски - пътят от "лудата глава" до "живата торпила" е разделен на две категории - авторски..

публикувано на 24.10.24 в 15:55