Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание.

"Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук. 8:48)

Големите беди и тежките скърби много лесно привличат грешния човек към Бога - неверника към вярата и безбожника към Богопознание. Защото щом бъде сполетян от беда, скръб или болест, човек достига до покаяние и започва да прави добро. Затова милостивият Бог допуска да ни се случват беди, скърби и болести, за да се покаем и да изоставим греховете си и да се обърнем коленопреклонно за тях към Бога, като Иаир или като кръвоточивата жена, за които ще чуете сега от Евангелието.

"В онова време дойде при Иисус един човек на име Иаир, който беше началник на синагогата, и като падна пред нозете на Иисуса, молеше Го да отиде у дома му, защото той имаше едничка дъщеря, на около дванайсет години и тя беше на умиране. А когато Иисус отиваше, народът се притискаше в Него. И една жена, която от дванайсет години страдаше от кръвотечение и която бе разнесла по лекари целия си имот и не могла да бъде излекувана ни от едного, приближи се изотзад, допря се до края на дрехата Му, и веднага кръвотечението и престана. И рече Иисус: "Кой се допря до Мене?" И когато всички се отричаха, рече Петър и ония, които бяха с Него: "Наставниче, народът Те обкръжава и притиска, а питаш: кой се допря до Мене?" Но Иисус рече: "Допря се някой до Мене, понеже усетих, че излезе сила от Мене." Жената, като видя, че не можа да се укрие, разтреперена се приближи и като падна пред Него, изяви Му пред целия народ защо се бе допряла до Него и как веднага се е излекувала. А Той и рече: "Дерзай дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" Докато още говореше, дойде някой от дома на началника на синагогата, и му рече: "Дъщеря ти умря, не прави труд на Учителя." Но Иисус като чу това, отговори му и рече: "Не бой се, само вярвай и спасена ще бъде." А когато стигна в дома, не позволи никому да влезе освен на Петра, Иоана и Иакова, и на бащата и майката на момичето. Всички плачеха и ридаеха за нея. Но Той рече: "Не плачете, тя не е умряла, а спи." И смееха Му се, защото знаеха, че тя е умряла. А Той, като отпрати всички навън и я хвана за ръка, извика: "Момиче, стани!" И възвърна се духът и, тя веднага стана и Той заповяда да и дадат да яде. И се почудиха родителите и. А Той им заповяда да не казват никому за станалото." (Лук. 8:41-56)

Братя християни, виждате ли колко добрини вършел нашият Господ Иисус Христос, за да ни научи и ние да правим добро. Той незабавно изцерил кръвоточивата жена, съживил дъщерята на Иаир и проявил голяма милост към тях. За това и ние като истински Негови ученици трябва да пробудим милостта си към бедните сиромаси и да извършим някоя добрина за наше душевно спасение, докато не е дошъл смъртният час. Защото богатството и стоката ни, които са пред очите ни, всичко е като сън, а не е нещо истинско. И ще разберем, че всичко е като сън, когато настъпи смъртният час, защото когато умрем, няма да вземем със себе си нищо от имуществото си. О, неразумни хора! Я помислете кой е притежавал имуществото и собствеността, които днес притежаваме ние, кой е седял и живял по тези места и в тези къщи, в които днес живеем ние. Нали и те са били хора като нас, нали и те са събирали с труд имущество и собственост? Но защо са ги изоставили и защо не са ги взели със себе си? Защото идваме голи на този свят и пак голи ще си тръгнем от него. А големите къщи и градини, позлатените и скъпи килими, хубавите дрехи, сребърните съдове, парите и стоката ще ги оставим на този свят за други хора. Вижте какво християни, щом като и преславните царе не вземат нищо от този свят, а си тръгват голи и без нищо, то знайте, че и ние ще си тръгнем голи и няма да вземем нищо. За това трябва да изоставим светските прелести, защото не сме получили никаква полза от това, след което сме тичали досега, както не са получили никаква полза и всички преди нас, които са тичали след същото. Но ако не е възможно да се откажем от голямото богатство, да се откажем поне от неправдата и да не търсим светските дела, които са суетни, а да търсим Божието царство и Неговата правда, а другите неща, колкото ни трябват, Бог Сам ще ги даде. Нему слава във вечните векове, амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – докато сърфираш в медийният поток, губиш надежда за човешкия род. Ако погледнеш и собственото си ограничено съществуване - също. Надеждата има толкова противници. Някой сякаш иска да я изкорени от земята. Ницше я обявил за най-вредния порок, защото удължавала човешкото страдание. Докинс я убива с ,,безпощаднобезразличната“ си вселена. Но кой може да угаси слънцето? И да се скриеш от него, то продължава да свети! Така прави и надеждата, запалена от Бога!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.

       




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00

Музеят в Белоградчик обяви национален конкурс за Димитър Списаревски

Исторически музей - Белоградчик организира  Национален конкурс в памет на Димитър Списаревски. Инициативата е посветена на 81 години от саможертвения подвиг на летеца през 1943 година по време на Втората световна война. Конкурсът под надслов "Димитър Списаревски - пътят от "лудата глава" до "живата торпила" е разделен на две категории - авторски..

публикувано на 24.10.24 в 15:55

Видински ученици с филм за отпадъците

Как могат да бъдат ангажирани учениците в творчески процес, който ще ги окуражи да погледнат с други очи средата, в която живеят, да се замислят как могат да я направят по-добра - това е идеята, която стои зад проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" на сдружение "Арте Урбана Колектив".  Целта на проекта..

публикувано на 24.10.24 в 15:32