Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Дончев: Средства има, очакваме съдействие от видинчани за оформяне на приоритетите за града

Мартин Дончев, зам.-кмет на Община Видин
Снимка: Радио Видин

"Иска ми се малко по-рано да започнем планирането на следващия бюджет, където да включим и препоръки и идеи на жителите на Видин за развитието на града." Това каза в студиото на Радио ВИДИН заместник-кметът по "Финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие" Мартин Дончев, след като изслуша анкета с жители на града. 

"Ние от около 8 дни събираме такива идеи както на фейса, така и на имейла на общинската администрация. Призовавам хората да предлагат инициативи. Ще ги обобщим и съм убеден, че ще бъдат реализирани. Пари има, очакваме инициативи..."

Целта е да видим какво искат жителите на града и общината и да се съобразим с техните желания в максимална степен, допълни Дончев. Той набеляза и някои от бъдещите проекти на Община Видин, които предстоят да бъдат реализирани. 

"Към момента екипът ни е организирал стартирането на ремонтите на редица обекти. През изминалите 10 месеца от годината пред общинското ръководство имаше две основни предизвикателства- работата на Общинския съвет, която в момента вече върви и осигуряването на средства и административното управление на проектите, които Община Видин ще реализира...

Аз искам да благодаря на Радио ВИДИН, че излъчи няколко критични материала за състоянието на детските площадки във Видин. Истината е, че не се справяме много добре с поддръжката на детските площадки, които на теория трябва да се поддържат от нашата строителна бригада, но тя на практика е така разпиляна в различни направления, че нещо не ни се отдава добрата поддръжка... Заделени са средства от бюджета и в момента тече ремонт на детски площадки. През следващата година на най-възловите ще има ремонт. Ще ги разделя на няколко групи. В Крайдунавския парк така или иначе предстои голям ремонт, там фирмата, която е спечелила вече обществената поръчка ще подмени уредите в площадките изцяло. В парк "Рова" ще бъдат сменени основни уреди, а също така и в част от детските градини. Така че, поетапно ще текат два процеса- на ремонти, които явно ще ги възлагаме на външни фирми и на поставянето на нови и по-здрави уреди. Вече имаме и достатъчно предложения...
     
Тротоарите във Видин в голямата си част са в безобразно състояние. През следващата година предвиждаме сериозни средства именно за ремонтите им. Част от тях ще се извършат паралелно с асфалтирането на улици. Имам предвид "Цар Симеон Велики" от центъра до влизането ѝ в бул. "Панония". На самия булевард ще се направи и нов тротоар...

Що се отнася до велоалеите - два входа към града през следващата година ще бъдат преасфалтирани. Това е входът от Новоселци, който ще бъде основният вход на Видин и входът откъм "Видахим". И двата входа ще са с велоалеи, които ще са свързани с бул."Панония" и с велоалея в градската градина, която започва от колодрума. А пък те ще са свързани и с парк "Рова". Така че, Видин ще има една прилична система от велоалеи. Вероятно няма да е достатъчна, но все пак една голяма част от града ще бъде обхваната...

Проблемът със спортните площадки- спортни уреди ще бъдат поставени допълнително в парковете още тази година. Без Крайдунавския парк, защото там ремонтът ще трае може би година и половина, и чак накрая видинчани ще видят резултата...

Относно миенето на града, в новата сметка се предвижда купуването на още една водоноска. То и сега се миеше, но явно е недостатъчно. Следващата година ще се мие с две водоноски...   

И понеже идва духовният празник на Видин- Димитровден, пожелавам на жителите на града здраве, повече самочувствие и повече увереност, че заедно бихме могли да постигаме повече успехи..."

Цялото интервю с Мартин Дончев и анкета с жители на Видин можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Северозападът е най-податлив на манипулации

В навечерието сме на 27 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път.  Какво показват последните социологически данни за електоралните нагласи?  Могат ли везните да бъдат наклонени от предизборната кампания?  Какви са изводите от нея и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт  Стоил Цицелков..

публикувано на 24.10.24 в 10:00

Ще наемат ли фирмите нови служители?

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта, в което са участвали близо 1200 компании в страната. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще..

публикувано на 23.10.24 в 10:45

Как МИГ- Лом помага на местната общност

Местна инициативна група (МИГ) - Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите.  Музеят кандидатства за финансиране на археологически изследвания. Проектът е сключен между Община Лом и Държавен фонд "Земеделие" по процедура на МИГ. Целите..

публикувано на 21.10.24 в 15:28

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45