Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Назначаването на човек от следствието не е сигнал за продължаване на реформите

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Не мога напълно да тълкувам като сигнал за продължаване на реформата назначаването на професионалист от сферата на следствието. Това заяви относно назначаването на Мария Павлова за министър на правосъдието в служебното правителство юристът Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация". В предаването "Нещо повече" той посочи:

Защото прокуратурата и следствието са близки сфери, а точно там пада основният акцент на критиките. Тук не говоря само за Европейската комисия, но и за българското гражданско общество - българските среди, включително магистратите, които искат повече реформа. 

В този контекст Кашъмов отбеляза и оставащото по думите му съмнение, че ръководството на прокуратурата и големи части от Висшия съдебен съвет са източник на спирането на тази реформа.

Промени има, но те не са с необходимия темп и в необходимата степен, каза правният експерт относно оповестения днес евродоклад. Докладът съдържа ясни препоръки, въпреки че обхваща 10-годишен период и отчита и напредък, допълни Кашъмов, като обърна внимание на повтарящите се думи "прозрачност" и "отчетност" както на ниво местно управление, така и на ниво съдебна власт:

Доверието на гражданите няма как да се увеличи, ако както изпълнителната, така и съдебната власт не станат по-прозрачни, по-отчетни, да виждаме какво се прави.

Александър Кашъмов наблегна и върху подозрението, че зад продължаващата секретност и непрозрачност на практика се крият мръсни тайни  - корупция, конфликт на интереси и възможни несправедливости на системата.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гражданската инициатива „Даная за живот” внася в Министерския съвет исканията за 6 конкретни спешни реформи в детското здравеопазване.

"Даная за живот" внесе в МС близо 12 000 подписа с искане за реформи в детското здравеопазване

Година след смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница "Пирогов" нейната майка Ани Стоянова и съмишленици поискаха от държавата спешни реформи в детското здравеопазване. Те внесоха близо 12 000 подписа в подкрепа на исканията в Министерския съвет. Сред тях са - изграждане на електронна система за насочване на родители към подходящи за..

публикувано на 09.05.24 в 12:15
Димитър Главчев

Главчев отказва отстъпки пред РСМ, призова за изпълняване на изискванията за ЕС

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза служебният премиер и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната.  Главчев призова да се изчака да стане ясно какъв ще бъде съставът на новото правителство в Скопие. Радев: Нека кампанията за..

публикувано на 09.05.24 в 12:10

Плевен се възстановява след снощната буря

Плевен постепенно се възстановява след снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града. Силна градушка връхлетя Плевен (галерия) Спешно заседание свика кметът д-р Валентин Христов на всички фирми, които отговарят за почистването на града. В..

публикувано на 09.05.24 в 11:57

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът е подал 18-годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на главата и шията. В резултат на проведените процесуално-следствени действия под ръководството..

публикувано на 09.05.24 в 11:51

ИИ - между регулациите и свободата да се развива

Бизнесът е "за" регулации за изкуствения интелект, но настоява за гаранции, че глобалните правила ще гарантират развитието на технологията . Ако законодателната среда се усложни , това ще забави скоростта, с която излизат на пазара технологии, базирани на ИИ, предупреждава Джеръми Ролисън, който оглавява връзките на "Майкрософт" с европейските..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Къща-паметник на културата, в която е живял Иван Гешов

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пожар горя тази сутрин в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Сигналът е получен в пожарната в 7 часа, на мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Къщата, която е паметник на културата, и преди е била опустошавана от пожар. Министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 09.05.24 в 11:24
Владимир Путин на Червения площад в Москва, 9 май 2024 г.

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-ата годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9000 участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16