Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ню Йорк иска премахване на символи на омраза от монументи на обществени места в града

Бил де Блазио
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плочките в една от станциите на нюйюркското метро ще бъде сменени, тъй като сегашният дизайн напомня твърде много знамето на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес. Мярката е заради създалото се расово напрежение в Шарлътсвил, където се стигна до сблъсъци между националисти и противници на расизма.

Фаянсът, който е в червено, бяло и синьо, е на входа за метрото на 40-а улица към спирка "Таймс скуеър". Той е бил поставен преди десетилетия, като дизайнът е базиран на геометрични форми, представляващи кръстопътя на света.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви, че ще бъде извършена инспекция на всички обекти на изкуството на обществени места в града, за да бъдат отстранени всички символи на омраза.

Под натиска на част от обществото, в цяла Америка се премахвани монументи, свързани с Конфедерацията. Мотивът за това е, че те прославят режим, поробил афроамериканците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Два дни след сблъсъците в Шарлътсвил Тръмп публично заклейми расизма

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заклейми публично расизма два дни след сблъсъците в град Шарлътсвил, при които загинаха трима души, а други двайсет пострадаха. Обръщам се към всички, които престъпиха закона: Ще ви бъде потърсена цялата сметка за..

публикувано на 14.08.17 в 22:02

Извънредно положение обявиха в американския град Шарлътсвил

Властите в американския град Шарлътсвил, в щата Вирджиния, обявиха извънредно положение в очакване на масови безредици тази вечер. Късно вчера стотици бели националисти проведоха шествие с факли и възгласи: „Няма да ни заместите!“. Националистите се сбиха с..

публикувано на 12.08.17 в 20:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният..

публикувано на 10.05.24 в 07:41
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Галя Кондева се среща с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

От Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница ще се срещнат днес със служебния здравен министър Галя Кондева. Срещата ще се проведе 10 дни след като тя предложи, а правителството одобри, решение за построяване на частната болница..

публикувано на 10.05.24 в 07:39

Отведоха кандидат-депутат в полицията, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет..

публикувано на 10.05.24 в 07:29

Планова профилактика на предавател

На 10 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: ВАРНА 4  на честота 100.9 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на..

публикувано на 10.05.24 в 06:00

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от..

публикувано на 10.05.24 в 05:26

Нетаняху се надява, че с Байдън ще преодолеят различията си за войната в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надява, че с американския президент Джо Байдън ще преодолеят различията си за войната в Ивицата Газа.   "Често сме се разбирали, но сме имали и неразбирателства. Успявали сме да ги преодолеем. Надявам се, че ще можем..

публикувано на 10.05.24 в 05:22

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени..

публикувано на 10.05.24 в 05:16