Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София Индипендънт“ свързва българските кинотворци с колегите им от цял свят

С филма "Лъки", в който Хари Дийн Стантън изиграва последната си роля, стартира фестивалът

Хари Дийн Стантън в кадър от филма "Лъки"
Снимка: София Индипендънт Филм Фестивал

София наистина тази година ще бъде едно европейско средище на независими творци от цял свят. Това, което започна преди 8 години като панорама на американско независимо кино, днес по желание на самите творци се превърна във фестивал на независимото кино, каза в ефира на "Хоризонт"  Жана Караиванова организатор на „София Индипендънт Филм Фестивал“, който започва от 26 октомври.

Тази година за първи път участниците са поканени да се включат във фестивала на конкурсен принцип – след попълване на апликационна форма. От стотиците подадени кандидатури на филми от цял свят селекционна комисия е направил подборка от ленти, които ще бъдат прожектирани в три категории – за игрално, документално и късометражно кино. За втора поредна година в рамките на фестивала ще се проведе и конкурс за български проект в развитие за наградата на "Ню Бояна филм", която носи името на Дани Лърнър. За нея ще се състезават творби, които са на етап сценарий.

За мен е най-вълнуващото, че огромна част от самите кинематографисти ще дойдат в София и лично ще представят своите филми, сподели Караиванова.

В международното жури са включени професионалисти от Ню Йорк, сред които Лорен Хамъндс от "Трайбека" филм фестивал, Габриеле Каполино от "Индипендънт Филм мейкър проджект" и продуцентката Шрути Ганули, а от българска страна ще журират забележителни творци като Мартичка Божилова, професор Божидар Манов, Севда Шишманова, Евтим Милошев, Павел Веснаков, Стефан Иванов и Жорета Николова.

В раздела за игрално кино се конкурират 10 филма от цял свят – от Америка, от Русия, от Италия, разказва Караиванова:

Българското заглавие, за моя голяма радост, е филма на един много харесван и ценен от мен български творец – Константин Божанов. Неговият филм „И после светлина“ ще бъде българският претендент за наградата за най-добър игрален филм на „София Индипендънт".

Караиванова покани слушателите да посетят интернет-страницатана фестивала: soindependentfilmfest.com, за да се запознаят с програмата на форума, и ги да дойфат в четвъртък вечерта от 19 часа в кино „Люмиер Лидл“ на прожекцията на лентата „Лъки“:

За да видим последния филм на един забележителен творец на американското независимо кино, а именно любимия Хари Дийн Стантън -  във филма "Лъки" той изиграва последната си роля. Филмът е завършен преди по-малко от шест месеца и преди две седмици беше неговата премиера в Америка, а в четвъртък вечер  в кино  "Люмиер" ще бъде неговата премиера за България.  С това откриваме фестивала.

„Лъки“ разказва за духовното пътешествие на един 90-годишен атеист и странните образи, които живеят в неговия откъснат от света град в пустинята, се казва в представянето на лентата на страницата на феста. 

Над 90 филма са включени в програмата на осмото издание на  "София Индипендънт", който ще продължи от 26-и октомври до 5-и ноември:

За мен този фестивал е една възможност да свързвам българските с американските им колеги и професионалисти, а както вече се разви и фестивалът - и с професионалисти от Европа и от цял свят. Прагматичната насоченост е в това, че ние бихме искали помежду им да се създадат професионални отношения, които да доведат до създаване на съвместни проекти. Миналата година, например, за първи път в историята на българското кино, на американски пазар за копродукции бяха представени три проекта в развитие. И това беше спонсорирано от нашия фестивал. Те бяха представени в рамките на  „Индипенъднт филм уик“ - най-големият копродукционен международен форум в Америка. А сега пък, само след броени дни, един от основните селекционери на тази инициатива ще бъде в София като член на жури - господин Габриеле Каполино, както и господин Лорен Хамъндс, който е програматор на от "Трайбека филм фестивал". Те ще гледат нашите нови филми и нашите нови проекти и в неформални срещи ще говорят с нашите български автори как максимално могат да бъдат полезни за по-нататъшното развитие и успех на проектите - и особено в Америка, каза още Жана Караиванова.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Jeremy? получават две първи награди от класацията БНР Топ 20 - за най-дълго задържала се под №1 песен в чарта и за песен с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg

Jeremy?, Миро, Б.Т.Р., Любо Киров и HRISI с награди от БНР Топ 20

Jeremy? са носителите на голямата награда на музикалната класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20.  Те бяха отличени за "Най-дълго задържала се под №1 песен в класацията" на БНР. Bury me deep in love беше на върха в продължение на девет седмици. Столичният клуб "Строежа" беше домакин на церемонията по връчването на Годишните..

публикувано на 03.05.24 в 21:57
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 11:27
Кръстопът – цената на избора

Деян Костов и Милена Ташкова вярват: Пътят към Господ е път към себе си и към другите

Пътят към Господ е път към себе си и към другите. В това са убедени  Деян Костов и Милена Ташкова. Те помогат на желаещите се да го извървят, оповавайки се на вярата и на творчеството. На  14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия.  Милена Ташкова и Деян Костов за цената..

публикувано на 01.05.24 в 19:02
Каталин Старейшинска

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява ...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска . Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа . Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин..

публикувано на 01.05.24 в 13:01
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12