След пълно саниране панелните блокове могат да са годни за обитаване още 40 години

Снимка: economic.bg

При санирането има три етапа, коментира професор Петър Павлов, координатор на Лабораторията по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия. 

"Саниране от гледна точка на енергийното саниране, което се прави, но преди това би следвало да има конструктивно саниране и инсталационно саниране".

"Ако то се изпълнява в три етапа - конструктивно, инсталационно и най-накрая енергийно саниране, всичко би могло да се извърши в рамките на един времеви период, тъй като знаете по време на санирането във вашите апартаменти влизат хора, след една година идват хората и казват трябва да се смени ВиК инсталацията, понеже тя е морално остаряла".

Каква е издръжливостта на конструкцията на панелните блокове коментира и инженер Иван Каралеев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране:

"Трябва да се има предвид, че всичко остарява и нормите естествено, строително-техническите, се променят с течение на времето. Естествено, че изискванията се повишават постоянно, но това не означава, че трябва да разрушим всичко старо и да започнем наново. В Европа има сгради, които са на стотици години, особено архитектурни паметници, които са издържали във вековете. Трябва да се отчете и следното - необходимо е за всяка сграда да се полагат съответните грижи и грижа за поддръжката й". 

Преди да се направи саниране трябва да има подготвен и направен технически паспорт на съответната сграда и на съответния строеж.

"Ние няколко пъти в Камарата сме разглеждали тези проблеми и сме обръщали внимание, когато се извършва саниране, а всъщност думата саниране означава оздравяване и основно се отнася до конструкцията на сградата. Извършването на оздравяване трябва да обхване самата конструкция, армировките, бетонната конструкция на цялата сграда," допълни Иван Каралеев.

Повече чуйте в звуковия файл
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33