Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ: Няма да допуснем темата за машинното гласуване да отмине в летния бриз

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

„Макар и шокиращо решението не е изненадващо. Управляващите използват липсата на хора и се опитват да лишат българските граждани от възможността да гласуват машинно. ГЕРБ използва този мъртъв сезон в момента, за да може хората да не разберат, докато са на море, че това решение е взето“. Това каза пред БНР Димитър Делчев, председател на Движение „България на гражданите“, по повод решението на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за отмяна на машинното гласуване за местни и за парламентарни избори.

„Хората харесват машинното гласуване. Всеки втори в София, който е имал възможност, е гласувал машинно. Всеки четвърти в страната при първия машинен вот е избрал да гласува машинно… Ние няма да допуснем машинното гласуване да мине между другото в летния бриз“, каза още Делчев в предаването „Нещо повече“.

Според Димитър Делчев ЦИК очевидно не желае да има машинно гласуване:

„Затова се цитират данни – фалшиви новини, които се отнасят до необучеността на отделни членове на комисии, които физически пренасят информацията от един протокол върху друг. Кой би през пръстите членовете на СИК и ЦИК да карат хората да пренасят протокола, който излиза от машината принтиран в края на изборния ден, в други протоколи, за да може, докато се пренася тази информация, случайно или неслучайно тя да бъде сбъркана. Всичко това е направено с ясното съзнание, че ще има грешки“.

Интервюто с Димитър Делчев можете да чуете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Христо Проданов: С отмяната на машинния вот правителството погазва демокрацията

Очаквана стъпка. Така Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на БСП, определи пред БНР решението на управляващите да поискат поправка в Изборния кодекс, с която да се отмени машинното гласуване на местни и на парламентарни..

публикувано на 09.07.19 в 16:59
Цвета Караянчева

Караянчева: Трябват разумни аргументи за машинния вот, а не да се инатим като деца

„Анализът на ЦИК е задълбочен и аргументиран. Трудностите, които са срещнали при машинното гласуване, и слабият интерес на гласоподавателите са определящи. Има опасност и за избирателната активност заради дългия процес на гласуване с машини...

публикувано на 09.07.19 в 16:39

ГЕРБ, ОП и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че..

обновено на 09.07.19 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с доставката на газ в Русе

Заради профилактика на газопреносната мрежа и спиране на доставката на природен газ за 24 часа предприятия в Русе са застрашени от сериозни загуби. Това алармираха те и приканват "Булгартрансгаз" да преразгледа решението си. С писмо, изпратено..

публикувано на 08.05.24 в 17:18

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Радостин Василев

Бившият спортен министър Радостин Василев води 3 листи на МЕЧ

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще води листата за европейските избори на партия МЕЧ, но ще е начело на още две листи на изборите за национален парламент - в 25 МИР-София и в Пловдив град. Василев обяви, че би се отказал от евродепутатски..

публикувано на 08.05.24 в 17:04
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева,..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на партиите в бюлетината за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

Предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и..

публикувано на 08.05.24 в 16:25