Акцията за спиране на велосипедисти в центъра на Враца продължава

Във Враца назрява конфликт между велосипедистите и градската управа, която забрани движението им в централните зони. Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

В началото на юли Община Враца предприе кампания срещу велосипедистите в централната пешеходна зона в града. Местната управа напомни за забраната за придвижване с велосипед по централната улица на Враца.

Десетки са децата с велосипеди по централната улица във Враца. Тя обаче е пешеходна и е забранено придвижването с велосипед. "Когато карах колело, полицаят ме спря и каза да не карам, защото има хора и може да ги блъсна", разказва едно от децата пред "Хоризонт".

"Аз скоро научих, видях, че са сложили обозначение, че през центъра на града е забранено за велосипеди. Сякаш внася едно неудобство, повечето колоездачи, които са свикнали. Въпреки че, като се замисля, по-рано също беше забранено по едно време. Аз се опитвам да карам извън града, тъй като въздухът е по-чист и това ми се отразява добре, но често ми се е налагало по работа да използвам велосипед и ми е трудно с тази забрана", признава велосипедист.

"Аз самият съм привърженик на идеята Враца да бъде зелен град и няма нищо по-хубаво в това във Враца да се карат колелета. Само, че един град да се превърне в град за велосипеди е процес, който отнема много време, защото се съгласува с устройствения план на града. Трябва да се обособят зони, затворени зони, като тръгнеш от точка А да можеш да обиколиш и да се върнеш в същата точка, за да направиш един пълен маршрут", коментира кметът на града Калин Каменов.

Градоначалникът коментира още, че акцията за спиране на велосипедисти в центъра е заради жалбите на граждани и сигнали за блъснати деца.

"Толерирам във Враца да се карат колелета, но още повече толерирам да се спазват правилата, защото лошите неща стават за секунди и, представете си при едно блъснато, ударено дете, малко дете от велосипедисти с висока скорост, тогава чия ще бъде отговорността. Затова взехме решението превантивно да започне тази кампания, за да обясним на всички велосипедисти, когато преминават с колелетата си по центъра, просто да се съобразяват или да карат много леко, или да се движат с колелетата си както много възпитани граждани в нашия град виждам, които минавайки през Пробива, просто превозват колелетата си на ход, докато стигнат на място, на което могат да карат. Това е наш проблем, който ние трябва да решим."

Чуйте повече по темата в звуковия файл.