Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Световна астросоциология“ от Методи Константинов - отвъд видимите процеси

Авторът е ученик на Петър Дънов и участва в спасяването на българските евреи

Галина Герасимова е редактор на "Световна астросоциология"
Снимка: Личен архив

Има разлика в тълкуването за планетите в индивидуалния хороскоп и в астросоциологията, касаеща големи групи от хора и процесите в цели общества. Това обясни в предаването “Нощен хоризонт“ Галина Герасимова, редактор на изданието „Световна астросоциология“ от д-р Методи Константинов, което представи заедно с Андрей Грива от общество „Бяло братство“.
   

Книгата излиза за 40-годишнината от кончината на автора. Новото издание дообогатява предишното от 1992 година с архивни материали.

„За голямо съжаление неговият оригинален текст на български език го нямаме. Пристига през превод. 1972 година е преведен най-напред на френски, след което се превежда на български, а ние имаме части и парчета от тази история, когато е писана, много преди да бъде подготвена за превода на френски език. И това е голям подарък за всички астролози, хора, които се занимават с астрология – тази книга ще им бъде много ценна“, поясни Галина Герасимова.

Астросоциологията се занимава с процеси, касаещи цели нации, държави и култури

В България не са много хората, които се занимават с по-специфичната астросоциология, занимаваща се с процесите, които са случват на цяло общество. „На нация, на държава, на раса - като култура. Астросоциологията се занимава с тези големи процеси. И е изключително ценно четиво не само заради астрологията, а заради това, че Методи Константинов е питал Учителя за много неща и я има неговата гледна точка.“

Методи Константинов е сред най-ерудираните ученици на Учителя Петър Дънов, подчерта Андрей Грива. Интересен и важен момент от живота на Методи Константинов е участието му в мисията по спасяване на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

„На него му се връчва от министър Габровски списъка с евреите и ешелоните, те трябва да напуснат България. Методи Константинов отива директно при Учителя и с разтреперан глас, буквално със сълзи на очи му казва: „Искат от мен да изпратя в Полша евреите, в лагерите“, да ги придружава. Учителят му казва: „Бързо извикайте Лулчев!“ Лулчев по това време е съветник на царя, особено по военните въпроси. Лулчев пристига веднага. Учителят му казва: „Отиваш при царя и ще му кажеш, че ако един евреин напусне територията на България, от него и династията му помен няма да остане. Абсолютно императивен тон. Лулчев казва буквално „Слушам!“ и отива да търси царя. Търси го в една резиденция, във втора, звънят -  във „Врана“, „Чамкория“, дори на морето звънят телефоните. Връща се и казва: „Царя никъде не можем да го намерим.“ Учителят се затваря за една минута в стаята си, излиза и казва само една дума – „Кричим“, разказа Андрей Грива.

Цар Борис се отправя с шофьора си към София, вика Габровски и къса пред очите на Лулчев заповедта за депортацията, а Лулчев взима едно парче от земята и го занася на Учителя.

„Методи е много шармантна личност. Това, което съм чела за него – то „плаче“ за филм, като кинаджийка много мечтая за такива персонажи, за такива герои. Дано някога да се направят, защото са изключителни личности. Той от анархист преживява тая трансформация, гигантска, на 180 градуса…“, сподели Галина Герасимова.

Двамата с Андрей Грива обясниха каква е разликата в тълкуването на планетите при индивидуалния хороскоп и в астросоциологията.

Планетите в индивидуалния хороскоп и в астросоциологията

„В индивидуалния хороскоп Слънцето е свързано с проявата на „аз“-а, главно със съзнанието на човек, а в астросоциологията Слънцето е свързано с тези, които управляват държавата. Следващата планета - Меркурий в обикновения хороскоп на човека е свързана с начина, по който той мисли, комуникира и общува, докато в астросоциологията това са комуникациите: всичко свързано с образование, пътища, търговия. Венера в хороскопа на човека е свързана с избора, с естетиката, с това какво харесва, с начина, по който се влюбва. В астросоциологията Венера се занимава с изкуствата, с културата, с модата, с дипломацията. Марс в хороскопа на човека е свързан с неговата активност, с неговото действие, докато в астросоциологията се занимава с военните, с полиция, със сила, бунтове, армия, пожари. Следва Юпитер, който е свързан със стремежа на човека и това, което го „изважда“ от света на обикновеното, за да го изведе в един по-висш свят – във физически смисъл на пътуване, в по-висш смисъл на желание да знае, на философия и най-вече в какво вярва. В астросоциологията Юпитер се занимава с политическите лидери, учителите, религиозните водачи. Юпитер е свързан с бъдещето. Сатурн се занимава в индивидуалния хороскоп с отговорностите на човека, с неговата кариера, с начина, по който той конструира живота си, докато в една държава неговата работа е най-много, в администрацията. В астросоциологията се занимава с цялата конструкция на държавата, със законите. Луната е отразител, свързана е с подсъзнанието, с цялата тая банка на емоции, които носим от предишните си животи. В астросоциологията тя е народът, цялото общо влияние на народните маси, тяхното поведение.“

Сатурн като управител на Козирог има огромно влияние върху българите, подчерта още Галина Герасимова. „И в неговото най-хубаво проявление всъщност ние изпълняваме задачата си, заради която слизаме в училището България - това е да развием качеството твърдост, устойчивост, търпение. В негативния му план за съжаление центърът за разрушение е много силен. Българите сме с много силно развит такъв център.“

В астросоциологията Уран е свързан с революциите, с бунтарството и науката, с цялата динамика, в която навлиза човечеството. Нептун, който в индивидуалния хороскоп разтваря границите на реалното, за да се промени балансът между външния и вътрешния свят, в астросоциологията Нептун е свързан с общите илюзии и фанатизъм, със социалните процеси и идеологиите. Плутон в персоналния хороскоп се занимава с дълбоките процеси на трансформация, с идеята за раждането, за смъртта, отговаря за входа и за изхода в живота на човека, в астросоциологията е свързана с политиката, с големите харизматични водачи, поясни Галина Герасимова.

Учителят казва, че ако нещо трябва да стане на 100%, то няма да го има в хороскопа, няма да го има нито в хороскопа, нито на ръката, никъде, защото няма смисъл да знаеш нещо.

Астрологията дава перспектива да развиваме повече свои качества

„Астрологията е наука, която ни помага да разберем повече за себе си, защото разгръща перспектива, за която нямаме представа. Човек развива един диапазон от качества, които му вършат най-много работа, а много персонажи от картата му остават на заден план. Ако ги познава добре, ще намира начин да ги включва и тях. За астросоциологията важи същото“, допълни Галина Герасимова.  

Първият астрологичен кръг, който се създава в България е този на Изгрева около Учителя – селището в покрайнините на тогавашна София, където се основава школа на Бялото братство. На много от тези хора са били предлагани високи постове след 9 септември, но са отказали, разказаха Андрей Грива и Галина Герасимова.

„Не са се отказали от Учителя и всички са станали мозайкаджии в една бригада. Това е легендарната бригада, мозайкаджийска, на брат Борис, в която всичките са с по две висши образования, книги написани, по какво ли не, но правят мозайки и подове на какви ли не сгради.“ 

Авторът на "Световна астросоциология" Методи Константинов е роден на 2 февруари 1902 г. в гр. Казанлък. Петнайсетгодишен е, когато среща своя духовен учител Петър Дънов. Първият заселник е в Баучерово, където се разполага Изгрева. Получава стабилно университетско образование - през 1929 г. завършва Балканския Близкоизточен институт за политически и правни науки в София, учи няколко семестъра философия в Софийския университет. През 1933 г. се записва като студент във Висшата журналистическа школа във Варшава, а през 1937 г. защитава докторантура по международно право в Познанския университет. Работил е в дирекция „Пропаганда“, имал е предложение за министър.

Цялото интервю, посветено на Методи Константинов, астросоциологията и дейността на Петър Дънов слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15