Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище "Васил Левски" във Враца с нова паралелка

Ученици от училище "Васил Левски" във Враца
Снимка: Ива Антонова

През новата учебна година 395 училища от 133 населени места в 111 общини в 28 области ще подобряват качеството на образованието чрез различни иновации. Едно от първите иновативни училища у нас е основно училище "Васил Левски" във Враца. Резултатите от иновативния подход вече са факт. Новата учебна година в училището ще започне с една паралелка повече, а децата от квартала, където се намира школото, вече се връщат в него. .

Още преди началото на новата учебна година дворът на училище "Васил Левски" е изпълнен с оживление. Група ученици и учители репетират програмата за първия учебен, а друга от деца и родители следят подготовката.

Очакванията си споделя бъдеща четвъртокласничка

"Щастие, защото влизаме в класната стая и се виждаме с нашите приятели, съученици, учители. Училището ни дава разум, училището ни научава да учим, да четем, да пишем."

Момче с раница е подал документите си и от тази година ще бъде шестокласник в училище "Васил Левски" във Враца.

"Тук е много хубаво училище и го препоръчвам на всеки. Там в миналото ми училище напредналите ученици трябваше да чакат тези, които са изостанали, да напреднат и те, а не да си учат уроците, а тук не е така." 

Интересът към кварталното училище "Васил Левски" е впечатляващ на фона на намаления брой ученици и конкуренцията между училищата в града. До скоро общественото мнение го определяше като западащо.

"Това беше вследствие на едно безумно псевдо управленско решение, всички деца от бившето помощно училище да бъдат дислоцирани тук. Преди две години всъщност, когато вече стигнахме така общо взето дъното, всяка година напускаха по около 30 деца, училището намаляваше с 30-40 ученика и тогава ние променихме радикално подхода. Цялата ни стратегия бе съсредоточена върху това да задържим децата от квартала. Децата, които им е тук мястото, а не да пътуват километри зиме, лете. В момента ние имаме с около 30 ученика повече и смятам, че училището е един изключителен пример за успешно реализирани политики. Самият факт, че тази година ще имаме една паралелка повече от предишната година, че няма маломерни паралелки вече при нас", каза директорът на училището Румен Петков.

За добрите резултати има още едно обяснение. Училището "Васил Левски" във Враца е едно от първите иновативни училища.

"Всъщност сега започва третата година от четиригодишния цикъл на нашата иновация. Нашата иновация беше от първите 67, ако не се лъжа в България, които касаеха цялостна реорганизация на управлението, на учебната среда, на стила и методите на преподаване. Мисля, че резултатите, които сме постигнали досега са впечатляващи, още повече от тази година, третата реализация на нашата иновация, ние започваме единствени в цяла България, като надграждане на постигнатото да изучаваме два нови учебни предмета. Това са задължителни учебни предмети по гражданско образование и религия", добави Румен Петков.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15