Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни профилактични прегледи през октомври в Александровска болница

Д-р Мариела Василева: Има разлика в лечението на рак на гърдата у нас и в Европа

Д-р Мариела Василева от Клиниката по хирургия на Александровска болница
Снимка: Личен архив
Октомври е обявен за световен месец за борба с рака на гърдата. 4 хиляди жени годишно се разболяват от тази болест у нас. За разлика от Европа, в България по-рядко се прилага метод за определяне вида на тумора - вид биопсия преди операция на рак на гърдата, което значително би спомогнало за по-точния подход в лечението, коментира пред "Хоризонт" д-р Мариела Василева от Клиниката по хирургия на Александровска болница. Причината е, че това изследване все още не се поема от НЗОК.

През целия месец в болницата ще се извършват профилактични прегледи. "Като не е нужно пациентът да носи каквито и да било документи и не е нужно да има каквито и да е оплаквания. Идеята на този месец на предупреждение и на обръщане на внимание на рака на гърдата е по възможно най-лесен начин пациентите да могат да обърнат внимание на здравето си", посочи д-р Василева.
Прегледите стават след предварително записване. За всяка хирургична клиника има отделен телефон, който може да бъде намерен на сайта на болницата. Желаещите трябва да се обадят между 9 и 13 часа всеки ден и да ги запишат, поясни за БНР д-р Мариела Василева.
Има разлика в алгоритъма на лечение в България и в Европа

Лечението на рака на гърдата е комплексно, изтъкна тя. "Изисква хора от различни специалности да колаборират много добре заедно, за да могат да постигнат резултатите, които вече се постигат в Европа и в останалия свят. Конкретно по отношение на диагностиката на рака на гърдата и алгоритъма на лечение, откриваме една разлика, която се случва - между пациентите лекувани в Европа и пациентите, които се лекуват в България. Това е, че в България много по-рядко се прави т.нар. дебелоиглена биопсия - преди операцията се взима с помощта на една малко по-дебела игла, под ехографски контрол, с обезболяване се взима частица от съмнителната туморна тъкан, тя не е доказана все още, тя се доказва с този метод. Взимайки тази тъкан, ние имаме информация за биологията на тумора, което е изключително важно, за да се избере най-правилният подход за лечение", обясни в предаването "По първи петли" д-р Мариела Василева.

Дебелоиглената биопсия не е скъпа процедура

Проблемът е свързан със нормативната уредба на извършването на тази процедура, тъй като няма клинична пътека, за да бъде извършена безплатно дебелоиглената биопсия.

"Тя не е скъпа. Заплаща се цената на консуматива, тази игла, с която се извършва убождането, като цените варират. Около 70-80 лева струва една такава игла и се заплаща изследването след това на трите и в най-добрия случай четирите най-важни маркера за взимането на решение за лечение на рака на гърдата", допълни д-р Василева. 

Алтернатива на следоперативното облъчване

От 2017 година в Александровска болница има апарат за предоперативна лъчетерапия, каза специалистът: "Тази процедура е алтернатива на следоперативното облъчване на гърдата, но селекцията на пациентите е много строга, защото се изисква те наистина да бъдат в много ранен стадий на заболяването, с малък размер на тумора и без ангажиране на лимфни възли, за да може да се направи тази процедура. Това е една процедура, която отнема до 20 минути по време на оперативната интервенция. Мястото на туморното ложе се облъчва с радиация. Спестява на пациента пет седмици следоперативно ходене в отделение по лъчелечение и ежедневно облъчване и е много по-щадящ за съседните органи на гърдата, особено в случая, когато карциномът е на лявата гърда, много по-щадящ към сърцето и белия дроб", поясни д-р Мариела Василева. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15