Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български изкачвания в района на Фиц Рой

Фиц Рой
Снимка: Николай Петков

Две групи българи заминаха в края на миналия месец за Патагония, за да изкачат един от символите в бигуол катеренето (катерене по големи стени) Фиц Рой (3405 м). Върхът се намира в Андите, на границата между Аржентина и Чили, и е обграден отвсякъде от 1000-метрови стени. Първото българско изкачване е осъществено през 1991 г. от Николай Петков, Иван Масларов, Кирил Тафраджийски и Владимир Нешев, които преминават по Аржентинския маршрут.


Николай Петков, Фиц Рой, 1991 г.

В своите спомени за това изкачване Николай Петков описва суровите условия в района:

“Да се катери по отвесните и надвесени стени от едрозърнест гранит с идеални форми е възможно само с леки катерачни обувки (неподходящи за поставяне на котки и предполагащи опасност от измръзвания). Същевременно, има отвесни участъци от натечен лед, преодолими само с рафинирана ледена техника.

Климатичните условия са уникални: непрекъснати ураганни, студени ветрове в комбинация с черни буреносни облаци и валежи. На месец има около 2-3 пъти по 1-2 хубави дни (безветрени, слънчеви, студени)...

За истинската сила на вятъра си дадох сметка, когато излязохме на открито. С Иван бяхме обвързани със 100 метра въже и се насочихме по снежен ръб към началото на рапелите. Под нас зееше 1000 метра дълбок кулоар, вятърът духаше вертикално като през гигантска фуния. Свръзката ни се превърна в огромен лък, на който въжето беше тетива, а ние се оказахме стрелите, олеквайки като космонавти или удряни в склона по нечия незрима воля”.


Тако Младенов (вляво) и Никола Леваков


В началото на този месец Фиц Рой беше изкачен от Никола Леваков, Тако Младенов и Стоян Тодоров-Мулето. Те са преминали по “Supercanaleta” - популярен, предимно леден, 1600-метров маршрут, 80˚ 5+.


По Фиц Рой

Опит на Фиц Рой направиха преди дни и участниците в експедицията “3 в 1” Петя Колчева, Младен Данков и Милен Братанов. Те стигнаха на 700 метра от върха, но се наложи да прекратят опита си, заради лошо време и инцидент със загинал алпинист нагоре по маршрута.


Младен Данков (вляво) и Милен Братанов

Вчера, 11 февруари, тримата са изкачили друг връх в групата на Фиц Рой - скалната игла Гийоме, на която направиха опит при пристигането си в района, но тогава не успяха да стигнат до самия й връх.

“По друг, доста труден маршрут се изкатерихме, защото снегът и ледът се разтопиха по южните склонове. Накрая - ходене с котки и пикели до самия връх още 150-200 метра, заради което си носихме зимните обувки, пикели и екипировка в раниците. Това беше сериозно предизвикателство, особено на скалния маршрут с категории 6b, 6a+” - разказа пред БНР Петя Колчева.


Петя Колчева

В рамките на експедиция “3 в 1” тя и съпругът й Камен Колчев изкачиха на 18 януари най-високия връх в Антарктида - Винсън (4892 м). С това Петя стана първата българка, изкачила седемте континентални първенци. След това тя се отправи към Фиц Рой с още трима български алпинисти, а Камен замина за Аконкагуа (6962 м) - най-високият връх в Южна Америка, и с изкачването му - на 9 февруари, също завърши колекцията си “Седемте континентални първенци”.

---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове". Можете да слушате нашата рубрика като подкаст тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00